tirsdag den 26. januar 2021

Mini-donuts med banan og chokoladeganache...

Så har jeg igen været i det søde køkken. Det er blevet til en omgang små søde donuts, tilsat banan, som jeg har dyppet i mørk chokoladeganache. Der er ikke tale om donuts, i traditionel forstand, med fedtkogt gærdej - men derimod en kagedej, bagt i vaffeljern/donutjern. Det er både nemt og hurtigt. Og så har de en rigtig god størrelse, til den lille lækkersult...

De små gyldne donuts smager herligt, som de er - men kan med fordel pimpes med chokoladeganache og knasende pynt. Jeg har her brugt hasselnødde-krokant og ditto flager. 

Men først selve dejen:

Ingredienser: (ca 18-20 stk)

125 g rørsukker
175 g mel
1½ tsk bagepulver
½ tsk vaniljepulver
½ tsk st kardemomme
150 g banan
2 æg
50 g SMØR

Sigt de tørre ingredienser sammen, i en skål. Mos bananen og pisk sammen med æggene. Smelt smørret. Pisk de 2 våde ting i det tørre. Det bliver en tyk dej. Kom dejen i en sprøjtepose, for nemmere dossering og bag den til gyldne ringe i jernet. 

Lækker banankage på ingen tid. De kan som sagt, sagtens spises som de er - men jeg syntes de skulle ha' lidt ekstra kærlighed.

Glasur vil nok blive for sødt, men en chokoladeganache på mørk chokolade, er helt perfekt til formålet. Så sådan en smækkede jeg sammen.....

......af 100 g mørk chokolade + 100 g fuldfed piskefløde. Man kan vælge at koge fløde op, hælde det over den hakkede chokolade, som så røres til en blank emulsion - men man kan også tage den nemme løsning og smide begge dele i en skål og zappe den, af et par omgange, inden omrøring. SÅ nemt...

Og så skal der dyppes og drysses. Læg de små ring-muffins til tørre - og lad ganachen sætte sig helt, før de serveres. Ha ha, som om...

De er pænt svære at holde sig fra, når de ligger der, skinnende og fristende, skulle jeg hilse og sige...

Det lykkedes dog at lade de her 9 være, som jeg så kunne servere til eftermiddagskaffen. 
Banan, chokolade og hasselnød er en virkelig velsmagende kombi. Overvejer om den næste runde, skal ha' nødder i selve dejen. Hmmm, og måske man også skulle forsøge sig, med en variant med gulerod?

Der er snart flere donuts på vej, af den farverige slags. Og i kulissen venter der både håndholdte rejecocktails og fastelavns-tarteletter. Er ret glad for at der igen er blevet lidt overskud, både i køkkenet og på tasterne, selv om helbredet hænger i laser. 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Hvis du er nysgerrig over at se, hvad jeg får lavet, men ikke har kræfter/overskud til at smide op bloggen her - så kig forbi min profil på Instagram, hvor jeg deler det meste:


Du kan finde mig, ved at følge mit handle her: @Kmoztar


tirsdag den 19. januar 2021

Hjemmelavede Eggo's fra Stranger Things...

Årets første indlæg, bliver en lille ting fra fiktionens verden - nemlig lækre Eggo's (som oprindeligt er frost-vafler fra Kellogs, som kun kan købes over there). Jeg har ladet mig inspirere af Nerdy Treats, som netop har lavet den her Facebookgruppe for lækkerier fra film, tv, bøger og spil. 

Jeg stødte på Eggo's, første gang, i Stranger Things. Uden at spoile for meget, kan jeg fortælle at pigen Eleven ("El"), er fuldstændig forlibt i Eggo's - og får gumlet en imponerende mængde i sig, igennem seriens første 3 sæsoner. Og det fik salget af de populære vafler, til at stikke helt af. Jeg har været SÅ nysgerrig på at smage - men kommer nok næppe derover igen - og så måtte jeg jo selv i gang. Der manglede bare noget: det helt perfekte jern. Jow jow, jeg kunne bare lave dejen og bage den i mit almindelige vaffeljern - men det ville jo ikke blive rigtigt. Så det blev ved tanken.

Men så skete der det, sidst i november, at jeg skulle bestille en julekalender til min kæreste, hos Coolstuff - og tjekkede lige webshoppens øvrige udvalg. Og der var det sørme - det helt rigtige jern!

Det er et utrolig sødt lille vaffeljern - som kun koster ca 150 kr. Det var lige noget for mig. Ikke kun til Eggo's - men også falafel-vafler, ægge-vafler og andre vaflede sager. Størrelsen gør, at man kan lave de perfekte vegetariske 'burgerbøffer' i det. 

Så det købte jeg - satte ind i et skab - og glemte ALT om (tak fibro-hjerne). Det var først da jeg modtog en invitation, til den fornævnte facebookgruppe, at jeg kom i tanke om det igen - og så gik det stærkt. Eggo's var on!

Der er ingen grund til at opfinde den dybe tallerken 2 gange, så jeg hev en egnet vaffeldej fra arkivet og tilpassede. 

150 g hvedemel
3 spsk rørsukker
1½ tsk bagepulver
½ tsk salt
Revet skal af ½ citron
½ tsk st. kardemomme
2½ dl kærnemælk
2 æg
50 g smeltet SMØR

De tørre ting blandes i en skål sammen med den revne citronskal. Kærnemælken og æggene piskes i det tørre til en lind dej - og til sidst røres det smeltede SMØR i. Kom dejen i en sprøjtepose, for nemmere dosering. Og smelt lidt ekstra SMØR, til at pensle jernet med.

Der blev 11 stk ud af portionen. Det var en lidt stejl læringskurve, at få dejmængden og bagetiden på plads - men det lykkedes til sidst. 

Og så kunne jeg sætte et fad hjemmebagte Eggo's på bordet, til eftermiddagskaffen.

Og jeg kunne ikke dy mig, for at bygge et tårn af dem.

En del blev spist, helt plain. Andre blev toppet med karamelsauce, chokoladesauce og nøddekrokant - og de sidste, med samme topping + store kugler blød vaniljeis. Ja tak!

De er så små og søde. Er helt vild med formen. Og ja, du kan sagtens bare bage dem i et alm vaffeljern - for det er jo trods alt, smagen og ikke formen, der er vigtigst.

Og nu er jeg i hvert fald godt udstyret, hvis der pludselig står en sulten Eleven på mit dørtrin. Glæder mig virkelig meget til sæson 4, af Stranger Things, som kommer på Netflix, (forhåbentlig) senere på året. Og så skal jeg binge hele sæsonen på en gang og leve af Eggo's imens!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------- 

Og så til det personlige. Hop fra her, hvis du ikke er til det.

Det er min målsætning at få blogget mere i år, end de 2 foregående. Selv om kræfterne bliver mindre og mindre, har jeg stadig en masse ideer - som jeg rent faktisk bliver dåååårlig over at brænde inde med. Jeg skal 'bare lige' give slip på min irriterende perfektionisme og stikke selvkritikken skråt op. Janteloven får fingeren - for jeg ved jeg er knalddygtig, men mangler kræfter. Så 2021 bliver året, hvor det jeg laver er godt nok - både til mig selv og til bloggen.  

Hvis du er nysgerrig over at se, hvad jeg får lavet, men ikke har kræfter/overskud til at smide op bloggen her - så kig forbi min profil på Instagram, hvor jeg deler det meste:


Du kan finde mig, ved at følge mit handle her: @Kmoztar