tirsdag den 24. marts 2020

Spiced chokoladekage (uden mel og tilsat sukker)...

Nogle gange skal der altså bare kage til - og meget gerne chokoladekage. Her får du opskriften, på en letkrydret, fuldfed og kompakt sag, helt uden hvedemel eller tilsat sukker. 

Den færdigbagte kage, har bedst af at hvile et døgns tid på køl, ingen man sætter kniven i den. Det giver den tid til at sætte sig, til en dense konfektagtig konsistens - som giver en helt perfekt mundfylde.

Er det min egen opskrift? Nej, på inden måde - den er planket her fra Madbanditten og blot pillet ganske lidt ved. Jane bruger 4 ingredienser og jeg bruger 5...well, teknisk set 16....men mere om det senere.

De 4 basis-ingredienser er: chokolade, SMØR, æg og et sukker-alternativ. Jeg valgte at bruge den chokolade, jeg havde på lager (indkøbt til jul, men aldrig omsat), selv om den kun var på 54,5% - og kagen sagtens kan bære en højere kakaoprocent. Næste gang, vil jeg helt klart skrue op for chokoladen. 

Nej, det er ikke en sukkerfri kage, for der er sukker i chokoladen - men den er uden ekstra tilsat sukker. Jeg havde både kokossukker og Sukrin Gold på lager, og valgte det sidste - som jeg er ret glad for at bage med. Har nemlig en kæreste, som ikke er så god til store udsving i blodsukkeret - så det er helt perfekt. Har man ikke den slags udfordringer, kan man sagtens bare bruge rørsukker eller alm hvidt sukker.

Ingen bagepulver eller hævemiddel? Nope, for kagen er groft sagt, en fed sødet chokolade-omelet - og det er æggehviderne der står for det hævetrickket her. 

Opskriften passer til en springform på 22 cm. Jeg bruger en slip-let sag fra Le Creuset, som jeg spænder et stykke bagepapir fast i.

200 g SMØR (ja, med salt)
200 g mørk chokolade
100 g Sukrin Gold
6 æg 

Do like this:

Tænd ovnen på 180°C - og smelt SMØR, chokolade og den valgte sødning, sammen i en gryde, ved svag varme. Lad derefter blandingen køle ned til stuetemperatur.

Og det var så her, jeg tilføjede lidt ekstra - nemlig en smule krydderi. Jeg elsker når noget smager af noget - som er velsmagende, men man ikke lige kan sætte fingeren på, hvad er. Havde overvejet chinese five spice, stjerneanis og/eller kardemomme - men endte med ½ tsk Wintergewürz, hjembragt fra CITTI. Det er en rigtig skøn og aromatisk blanding af: 2 slags kanel (cassia og ceylon), lime, ingefær, korianderfrø, lakridsrod, kardemomme, galangarod, muskatblomme, stjerneanis, rosenblade og vanilje. 

Da chokoladeblandingen var ved at være den rette temperatur, var det tid til at få gang i æggene. De blev delt i blommer og hvider.

Æggeblommernes røres direkte i den afkølede chokoladeblanding - mens æggehviderne piskes helt stive, og vendes forsigtigt i til sidst. Dejen fordeles i den klargjorte springform og bages i ca 25-30 minutter. Stik evt et spyd i, som skal komme rent op.

Kagen kommer ud af ovnen, høj og flot - men begynder hurtigt at dale. Du skal ikke panikke, det er helt efter foreskrifterne, den skal klappe samme.  

Kagen køles ned til stuetemperatur, pakkes godt ind og gemmes på køl i et døgn. Du kan naturligvis sagtens spise den med det samme, efter et par timer eller 5 - men den bliver bare SÅ meget bedre af tid og tålmodighed. I promise!

Når tiden er moden og kagen har sat sig (klappet helt sammen på godt jysk), fjernes springformen og kagen pyntes, hvis man er til det. Jeg dryssede blot med lidt flormelis, i en lille sigte. Man kan også drysse med lidt god kakao - eller gå all in og snaske den til med en flødetung chokolade-ganache og toppe med noget sprødt. 

Med en varm kniv, kan man skære nogle rigtig flotte stykker, med helt skarpe kanter. Tør kniven af, mellem hvert snit.

Åh, altså - det er noget af en magtfuld basse. Der er godt med volt i, men det er virkelig være svært at styre sig og nøjes med et enkelt stykke. Vi prøvede dog at praktisere det der mådehold, man hører så meget om - og fik den til at strække i 3 dage. Men det holdt hårdt.

Kagen er pragtfuld alene, men vil gerne lege med både god is, fed cremefraiche eller tykpisket skødeflum.

Jeg skal snart bage den igen - i en ny version. Der er mange muligheder: med kaffe, appelsin, andre krydderier eller måske endda rom (romkuglekage - it's a thing).

Hvad kunne du finde på at tilsætte?


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og så til det personlige. Hop fra her, hvis du ikke er til det.

Puha, sikke en tilstand verden er i lige nu. Det er meget svært at rumme det hele - så jeg prøver at lade være. Er sendt i lægeanbefalet sikkerhedskarantæne på ubestemt tid, pga mit dårlige helbred. Med dårligt immunforsvar og svækket respirationssystem, er jeg i højrisikogruppen - med meget dårlige odds for at overleve covid-19 i udbrud. Og skulle jeg overleve, vil det blive med kroniske lungeskader. Så jeg sidder MEGET pænt på min lille pind og passer på mig selv. Der hviskes om mindst 12 uger endnu, hvilket jeg gruer for - for jeg har allerede været isoleret i 3 uger og savner social kontakt, helt vildt. Har aldrig været gladere for de sociale medier og alle de skønne mennesker, jeg har kontakt med her.

Grundet de ekstreme omstændigheder, har kommunens kontrolteam givet tilladelse til, at jeg primært kan være i karantæne hos min kæreste, som arbejder hjemmefra. Det er en kæmpe lettelse!

Han har fået indrettet hjemmearbejdsplads - komplet med Iskebiske.
Det betyder at vores sikre zoner omfatter begge vores lejligheder og hans bil. Det giver mulighed for en lille køretur i ny og næ, så jeg kan få lidt frisk luft og lidt variation til øjnene (i søndags var vi f.eks på den her tur) - og et par dage hjemme i Grøften, af og til. Men eftersom min hjemmehjælp er suspenderes på ubestemt tid også, er det svært for mig at være alene ret længe af gangen.  

Morten må i teorien handle lidt, hvis han holder afstand og er sygelig opmærksom på håndvask og afspritning, men vi begrænser det - for hver gang han forlader lejligheden, er risikoen for at han kommer retur som smittebærer til stede. Man skal jo ikke være hysterisk paranoid - men bestemt heller ikke løbe unødige risici. Heldigvis får vi hjælp af gode folk, som leverer frugt, grønt, håndsprit, kattemad, vin, guf og andre fornødenheder til døren. 

Min fornuft siger mig, at det er sikkert nok med take-away - men min galoperende dødsangst får nemt overtaget, så jeg laver en masse mad selv. Og det er faktisk ret dejligt, at bruge tid på at planlægge og tilberede dagens måltider - og hvad der skal bages eller laves af ekstra lækkerier. Damn, jeg ender med at blive en god lille housewife.    

Jeg fik lavet lidt påskehalløj, mens alt stadig var hverdag, som jeg håber der bliver overskud til få skrevet om her. 

Glæder mig til at få fyret mine håndholdte rejecocktails af - for de er rigtig sjove. Men nok for i dag, for nu skal jeg til køkkens og koge kålpølser. Fortsat god dag, til dig der kommer her forbi... 

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...