mandag den 5. juni 2017

Pastasalat med avocado-fetadressing...

Pastasalat er for mig en rigtig 80'er ting - som man enten elsker eller hader. For mig handler det om at pastaen er kogt perfekt og der er dressing nok på. Der er ikke noget værre end tør, udkogt og kold pasta *gyyyys*. Her får du mit bud på en utrolig cremet pastasalat med masser af smag. Den kan varieres i det uendelige og serveres med forskellige ting i - og til. Her er den på dag 1, serveret med rejer - og på dag 2, til en omgang saftige frikadeller. 

Men først selve pastasalaten:  

Idéen til den opstod, da jeg lavede den kolde spaghetti-salat med avocado og røget laks - for avocado er bare vildt godt til at lave dressing af. Det giver både protein, sundt fedt - og en pragtfuld cremet konsistens.

Jeg valgte at gå helt old school og bruge majs, ærter og rød peber - den, for mig, forhadte trikolore fra barndommen. Så vidt jeg husker, brugte min mor ærter fra dåse, som intet godt gør for nogen ret. Her fandt jeg små fine ærter fra frost, sprøde majs fra dåse og en kødfuld rød peber.

Min søster sværger til farfalle (sommerfugle eller sløjfer) til pastasalat - men jeg foretrækker hul pasta som de her fusilli. De skal koges perfekt al dente i godt saltet vand og derefter afkøles lynhurtigt i koldt vand, så de ikke 'koger' videre  Den afkølede pasta kommes derefter i et dørslag, hvor den drypper helt af. Jeg kogte 300 g. Og så til dressingen.

Jeg brugte løvstikke, da jeg havde noget på lager - men basilikum, bredbladet persille eller dild vil også være godt. Jeg havde en 'pelset' citron til overs, hvor skallen var brugt til disse 2-farvede kyskager

200 g feta fast hvid ost (jeg brugte Puck)
2 avocadoer
2 dl mælk
Saften fra 1 citron
En håndfuld krydderurter
1 fed hvidløg
Urtesalt
Friskkværnet sort peber

Først blendes feta ost, avocado, mælk, citronsaft og krydderurter *wroom wroom* til en homogen masse. Der tilsættes derefter revet eller presset hvidløg, salt og peber. Og så er den klar til brug.

Og ja, du vil kigge på den og tænke "den er alt for tynd og der er ALT for meget til den mængde pasta". Men jeg kan berolige dig med at den har den perfekte konsistens - for feta kan et tykningstrick, som de fleste der har lavet fetadip kan nikke genkendende til. Den sætter sig nemlig ret meget, når den kommer på køl. Og med hensyn til mængden - nykogt pasta kan virkelig suge til sig. Og den her pastasalat skal være cremet og lækker - også på dag 2. 

Det skal lige tilføjes, at dressingen også er fremragende til en kartoffelsalat eller som dressing 'on the side' til en alm blandet salat.

Den kogte afkølede pasta vendes i dressingen og sættes på køl i en times tid, så den kan få lov til at sætte sig lidt.

I mellemtiden gjorde jeg grøntsagerne klar. Den røde peber er salatens eneste sprøde element, så brug endelig en hel (jeg havde desværre kun en halv). Majskernerne drænes og ærterne tøes op i koldt vand.

Tag lidt ærter fra til pynt - og bland de resterende grøntsager i salaten. Og så er den cremede pastasalat klar til at blive pyntet og serveret.

De sidste ærter bruges som pynt. Jeg havde et træt forårsløg liggende, hvor den grønne del blev snittet til drys. En smule af den krydderurt man har brugt, vil også være godt drys.


På dag 1, tog jeg ca ⅓ fra og brugte til en version med rejer.

Jeg brugte rejer fra frost. Bruger du dem fra lage, så udvand dem lige kortvarigt, så den der 'lagesmag' forsvinder. Tag lidt af rejerne fra til pynt og vend resten i pastasalaten.

Pynt med rejerne og lidt mere af det grønne. Dårende dejlig aftensmad.

Og en meget passende portionsstørrelse til et hovedmåltid.

På dag 2, spiste jeg den anden ⅓ til frokost, med 2 smilende æg og et stykke ristet rugbrød til - og gemte den sidste ⅓ til aftensmaden, som skulle spises til en omgang nemme frikadeller. 

Dem flikkede jeg sammen af:

400 g hakket øko-gris
1 æg
½ dl mælk
1 dl blendede havregryn
3 spsk hakket løvstikke
1 tsk løgpulver
1 tsk urtesalt
friskkværnet sort peber

Det hele blev blandet godt sammen og formet til 12 frikadeller. De blev stegt af i en 50/50 blanding af olivenolie og SMØR, til de havde en fin stegeskorpe - og blev derefter stegt færdige i ovnen på 175°C til de havde en kernetemperatur på 75°C (ca 8 minutter).

Dælme dejlige deller. Halvdelen røg direkte i fryseren, til dårlige dage.

Dagens middag: frikadeller med pastasalat og en hurtig tomatsalat. 80'erne ringende, men jeg tog den ikke....havde for travlt med at spise. 

Det kan være svært at være en husholdning på 1 person. Man skal lave en mængde der er værd at blogge om - og ikke mere end det kan nå at blive spist. Det har taget noget tid at ramme den helt rigtige formel, men nu er det vise endelig ved at lykkedes. Men jeg tror dog at der kommer til at gå lang tid før jeg skal ha' pastasalat igen....


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

I går havde jeg Anne på besøg. Hun var så sød at tage badeværelset for mig, når jeg nu er uden hjemmehjælp i en periode. Og sørme om hun ikke også farvede mit hår. Se lige hvad hun havde med til mig: en fødselsdagskurv, fuld af rare sager.

En stor æske Mon Cheri (som jeg har et nærmest unaturligt forhold til), Amber fra Summerbird, lakridser med mint fra Bülow, tørshampoo til mørkt hår, en isterningbakke til store terninger og en flaske Hanami gin med kirsebærblomster. Oh la la...


Jeg bød på en bid aftensmad fra Teriyaki Sushi.

Vi er nemlig begge helt vilde med deres sushiburritos, som de er landets eneste forhandler af - og jeg havde bestilt 3 til deling.

2 med crispy ebi (indbagt reje) og 1 med laks i teriyaki-sauce. 1½ pr mand er meget passende til aftensmad.

En sushiburrito er en hybrid mellem en makirulle og en burrito med fyld. Yderst er der tang og ris, som en makirulle - men fyldet består at masser af sprød salat, agurk, rød peber, teriyaki-sauce og chilimayo + det valgte protein. Jeg har allerede spist en del af dem - og er virkelig fan. Må nok hellere lave en version til bloggen - så jer udenfor Viby J også kan smage.

Desserten var et par stykker af dem her...

Efter Anne var taget hjem, satte jeg mig til tasterne for at få dette indlæg færdigt. Jeg skulle naturligvis ha' en bette G&T med min nye gin. Lidt sjovt med en japansk inspireret hollandsk gin med en engelsk tonic (Feever-Tree) - serveret 'spanish style' i et italiensk glas

Om 3 uger skal Anne og jeg på venindetur til Svendborg - og på Kulinarisk Sydfyn. Det er en årlig begivenhed som jeg ser rigtig meget frem til. Det bliver min 'sommerferie' - så det skal jeg forsøge at gemme nogle kræfter til. Der er dog lige et par spændende ting jeg skal først. På onsdag er jeg inviteret til en mælkesmagning, med efterfølgende middag, på en af byens nye Michelin-restauranter - og så er der jo NorthSide i næste weekend. Igen i år, er jeg blevet krediteret og skal ud og kigge på deres økologiske mad. Målsætningen er 100% økologi i år - så det gælder jeg mig helt vildt til opleve. 

Og nu vil jeg simpelthen trække det digitale stik ud og chille sammen med kattene og alt det grønne. God pinse til alle der kommer her forbi...  


2 kommentarer:

  1. Der var den jo 😜, og det blev så min aftensmad OG madpakke i morgen.. Tak 😘

    SvarSlet
  2. Jeg har også set burritoen flere steder i KBH - der bliver det dog kaldt en sushi-dog :D ligesom en hot dog, du ved. Har ikke selv smagt det - jeg er dårlig til at spise mad med mine hænder uden at svine urimeligt meget overalt.

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...