mandag den 11. juni 2012

Panzanella - italiensk brødsalat...

Jeg bliver i det italienske hjørne. I dag har jeg lavet en liflig og smagfuld salat, Panzanella, som oprindeligt stammer fra Firenze. Det er basalt set en salat af daggammelt brød som blandes med friske solmodne tomater og en olie/eddike dressing. Her får du min version:

Jeg har lavet en særdeles smovset og laber udgave med saltede kapers, rødløg og en himmelsk dressing med ansjoser. Den kan laves som man har lyst - det skal bare være af gode råvarer, får med så enkel en salat kan hver ting virkelig smages.

Brødet er et langtidshævet hvedebrød som jeg købte på Fru Møllers Mølleri i lørdags. Her 2 dage efter det blev bagt er det blevet en smule tørt, men det er bestemt stadig spiseligt og egner sig perfekt til formålet. Det er en rigtig Stop Spild Af Mad salat.

Tomaterne måtte jeg gå lidt på kompromis med. De økologiske jeg kunne få tiltalte mig ikke, så jeg valgte i stedet disse danske San Mazano. Et godt valg, for de viste sig at ha' den helt rette sur/søde balance.

Jeg var så heldig at få fat i et basilikumplante af format. Så der var både til salaten, pizzaen i morgen og lidt ekstra.

Ud over brød, tomater og basilikum skulle der også et rødløg til. Jeg fik sådan lyst til en pikant dressing, så jeg fandt en dåse økologiske ansjoser i olivenolie frem. I det lillebitte glas er der kapers i havsalt som var med i ugens Vegetarkasse.

Jeg befriede noget af brødet for skorpe og skar det i store rustikke tern. Man kan også rive brødet i stykker. Der var 150 g tern at gøre godt med.

Som tommelfingerregel skal man bruge den dobbelte mængde tomater af brød - så jeg snittede 300 g tomater i tern. Rødløget snittede jeg på den fineste indstilling på min mandolin.

Det lille glas kapers blev skyllet for overskydende salt og tilsat. Det var nok ca 1½ spsk.


Til dressingen havde jeg atter fat i mit nye hvidløgskort - og lavede puré af et fed.


½ dl god olivenolie
3 ansjoser
1 fed hvidløg
4 spsk hvid balsamico
salt/peber

Det hele blendes sammen og smages til med ekstra eddike og salt - pas på, de små kapers er også salte. Er tomaterne ikke modne nok kan man også tilsætte et nip sukker.


Det er virkelig en aromatisk og lækker dressing. Tilsæt en æggeblomme + lidt revet parmesan og så har du stort set en dressing som kan bruges til en Caesar Salad.

Dressingen hældes over tomater, løg og kapers og vendes godt rundt. Lad blandingen trække på bordet i ca 15 minutter.

Mens det står der og hygger sig 'mørner' løgene i marinaden og saltet får tomaterne til at smide lidt saft som blandes med med de lækre sager i bunden af skålen.

De store brødtern og en masse basilikumblade vendes i - der vendes grundigt rundt og brødet suger lynhurtigt det meste af dressingen til sig. Og så er det spisetid...

Uhm, det er altså en rigtig god salat. Den kan med fordel serveres til et stykke grillet fisk eller kylling. Jeg spiste den bare som den var - og jeg må indrømme at jeg gjorde rent bord. Nu sidder jeg så her med 150 g hvedebrød i maven. Puha, det er næsten for meget af det gode. Jeg ville egentlig ha' gemt lidt til frokost i morgen som så skulle blandes med en dåse tun. Men jeg kom på andre tanker. For der er en smule brød tilbage. Det vil jeg bruge til at lave min version af Signes gule gazpacho. Den var nemlig SÅ god.

Den smagte jeg nemlig i lørdags da vi var på tur med Slow Food. Der havde vi en lækker sammeskudspicnic - og her er noget af det vi fik: Den gule gazpacho med hvidløgscroutoner, min linsesalat, pirog med oksekødsfyld, okseinderlår med peberrodscreme, panzanella (som er inspirationen til den her), ærtedip med mynte og ristede mandler + ristet rugbrød, tabouleh med kylling, speltsalat med hyldeblomstmarineret rabarber og mormor-dressing, salat med vandmelon, asparges og oksemedister fra Hanegal. Og ud over det var der urtepakker, kirsebær, dadelkugler, små kager og chokolademuffins. Jow jow, der manglede ikke noget.

Jeg er simpelthen SÅ glad lige nu. Jeg har netop fået en mail der oplyser at det er mig der har vundet madbloggerkonkurrencen udskrevet af Karolines Køkken. Opgaven gik ud på at kreere en 3-retters menu med hytteost i alle retterne. Jeg diskede op med hytteost-blinis med skyrcreme med rejer og røget laks til forret. Hovedretten var en stor grillet svinekotelet med fyld at hytteost med grillet peberfrugt. Garnituren var en kartoffelsalat og dampede asparges. Desserten var en rabarbertrifli med en hytteostcreme, bagte rabarber, hjemmelavede marcipanmakroner og rålakrids. Hver ret måtte max indeholde 10 ingredienser (udover salt, peber, krydderier og fedtstof til stegning) og skulle kunne laves på 45 minutter. Det var en STOR, men sjov udfordring. Jeg glæder mig til at nyde præmien som er et weekendophold på Dragsholm Slot. Wee!

17 kommentarer:

 1. Kæmpe stort tillykke!!! Lyder som en virkelig lækker og helstøbt menu, fuldt fortjent at du vandt!

  SvarSlet
 2. Tillykke med vinsten - den har du fortjent :)

  SvarSlet
 3. Sådan! Stort tillykke - du er så sej :-)

  SvarSlet
 4. Det lyder også til en skøn menu, du har kreeret. Tillykke - hvor dejligt! :D

  SvarSlet
 5. Wauw, godt gået. Du er sgu dygtig til det der madlavning og finde på ;)
  Vh charlotte g

  SvarSlet
 6. Tusinde tillykke. Nyd din fine præmie .

  SvarSlet
 7. Godt gået, stort tillykke!
  Især forret og dessert lyder spændende, glæder mig til at få opskrifterne!
  Klap på din skulder :-)
  /Lise

  SvarSlet
 8. Tillykke med præmien!! :D Håber opskrifterne bliver delt her. Rabarber med hytteostcreme... mmmmmh...

  SvarSlet
 9. Sejt... tillykke til dig. Glæder mig til at se opskrifterne ;-D

  SvarSlet
 10. Kære Malou
  Flot!!!
  Tillykke med sejren!
  Det glæder mig, at du "slog" alle andre :)
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 11. Fantastisk! en mulliard tillykke og damn du har fortjent det :D

  SvarSlet
 12. Stort til lykke herfra:)

  SvarSlet
 13. Hvor er det skønt at læse at du fik indimellem får løn fortjent :-) Stort tillykke dygtige pige!

  PS savner du en ledsager, tager jeg gerne med for egen regning. Jeg skylder vist også en kage

  SvarSlet
 14. Hej Klidmoster.

  Stort tillykke. Lyder til, at du har kreeret en lækker sommermenu. Nyd din præmie.

  Venlig hilsen
  Inge V.

  SvarSlet
 15. TILLYKKE det er så fortjent. Glæder mig til og se de opskrifter.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...