torsdag den 8. september 2016

Fortællingen om hvordan 8 avocadoer blev til 4 måltider...

Hej *vinker så forsigtigt som den dumme arm kan*. Så prøver jeg at få sparket lidt liv i bloggen igen. I min ufrivillige pause har jeg forsøgt at acceptere de nye udfordringer og begrænsninger min sygdom har kastet efter mig. Samtidig har jeg forsøgt at pleje mig selv bedst muligt - bla ved at starte op på 5:2 igen. Og de dage hvor jeg så ikke faster, giver jeg den gas med sundt fedt. Det betyder at avocado igen er blevet fast inventar i mit køkken. Her får du 4 bud på hvordan man kan trylle med den grønne lækkerbisken:

En brunch, en frokost-crossiant, en cremet pastaret og de sprødeste sveller. It's all good!

Det hele startede som et godmodigt drilleri af mine madbloggerkollegaer Ditte og Johan. Ditte har en aversion mod de tuttenuttede avocadoanretninger på de sociale medier - og Johan har en afsky for varm avocado. Det fik mig til at investere i en flok avocadoer. Lidt sjov har man vel lov at ha'?

Og hold nu fast: det er ikke økologiske avocadoer. Dem har jeg kastet ret mange penge efter på det seneste - og de fleste var lige til skraldespanden. Det her var et net med 8 stk fra Netto...og de var alle tip-top. Lidt små, men pyt. 


Det blev først til en virkelig god og mættende brunch: 

På en fødevarefestival i Kolding havde jeg købt en side røget vildlaks på ca 500 g hos Newl Fisk til 70 kr. Den hev jeg frem, sammen med en bakke Slotsæg, 2 avocadoer og en bakke karse. Fisken fik fjernet lidt generende ben, og blev skåret i ikke alt for skrå skiver, med min laksekniv. 

Her er ca halvdelen af laksen skåret op. Resten kom i fryseren som et helt stykke.

Jeg lavede en omgang scramble eggs (3 æg, lidt vand, salt og peber), som jeg serverede med 2 'lakseroser' (hver lavet af 7 små skiver laks) og 1½ avocado i skiver. Den sidste halve kom jeg til at spise i køkkenet..ups. Avocadoerne blev toppet med lidt Sriracha og et drys sesamfrø. Hele herligheden blev pyntet af med karse.

Sammen med urtete, vand, juice og en croissant med Nutella, udgjorde anretningen en herlig brunch - som jeg indtog på altanen. Og ja, nogen vil måske syntes det er totalt pløk at stille an med så pyntet mad bare til sig selv....men jeg kan ikke lade være...og det gør mig glad.

Jeg havde købt 2 croissanter - og dagen efter blev den anden til en sen frokost, smurt med lidt mayo og fyldt med røget mørbrad, avocado (+ udtræk) og karse. 

Og så var det at jeg blev nødt til at teste om varm avocado nu også var så vederstyggeligt som jeg huskede. Fik engang sådan en halv bagt mushy sag, med et æg slået ud i - og nej tak - det var ikke lige mig. Men så faldt jeg over den her opskrift og blev voldsomt inspireret. Og her får du min udgave af pasta i avocado-pesto:

Første selve pestoen - som groft sagt, blot er en alm pesto tilsat avocado. Det der med mængderne er jeg ikke så godt til, da jeg laver pesto på gefühl. Men her er da et forsøg:

1 stor potte basilikum
30 g cashewnødder
3 spsk revet Havgus
3 spsk revet parmesan
Saften fra 1 citron + skallen fra ½
En passende mængde olivenolie
3 små eller 2 store avocadoer
1 fed revet hvidløg
Salt

Basilikumblade, nødder, ost, citron og lidt olie blendes *wroom wroom* til en pesto. Den behøver ikke at være helt flydende eller sammenhængende - for avocadoerne 'cremer' jo. Tilsæt avocado og blend en homogen creme. Rør det revne hvidløg i og smag til med salt.

Ta-dah: avocado-pesto.

Jeg har fundet noget pasta lavet på brune ris. Det kogte jeg en god portion af, i letsaltet vand. Inden jeg drænede vandet fra, tog jeg 1½ dl fra til saucen. 1 dl acocado-pesto og kogevandet blev vendt i den nykogte pasta - og fik selskab af lidt cocktailtomater i halve skiver. Den færdige anretning blev drysset med lidt ekstra ost. Det var en fremragende vegetarret - som mættede meget. Brune ris og masser af sundt fedt, lige hvad jeg havde brug for.

Det smagte så godt at jeg kastede mig ud i endnu en varm ting. Og det med det efterhånden berømte spørgsmål: kan det paneres? Jeg har set 'fritter' af avokado mange steder, men magtede ikke at stå med friture - så det blev en ovnbagt udgave.

Jeg valgte en klassisk dobbeltpanering med mel, æg og rasp. Først lidt fuldkornshvedemel, tilsat masser af friskkværnet sort peber og urtesalt - derefter et sammenpisket æg - og til sidst en blanding af pankorasp og sesamfrø.

2 små avocadoer blev skåret i både og vendt i limesaft. De blev duppet let tørre inden de røg videre i paneringen. Pro-tip: brug 2 gafler til hvert trin. De panerede avocadobåde blev sprøjtet med lidt fedtspray og bagt ved 200°C i 15-20 minutter, til de var knasende sprøde.

Jeg serverede dem let afkølede, sammen med resten af den lækre acocado-pesto og en chipotle-mayo.

Jeg havde været ret så glad da jeg fandt økologisk Hellmann's i min lokale biks - og straks planlagt at bruge den til denne chipotle-mayo (rørt med Cholula Chipotle). Men jeg skal love for at mit smil stivnede da jeg smagte på den. Den mayonnaise er intet mindre end afskyelig. Fy, for pokker. Den er lavet på sojabønneolie (but why?) og smager 'maskinelt' og er fad på den falske måde. Ikke engang den røgede chili kunne kamuflere den trælse smag. Og ja, jeg smed resten af glasset i skraldespanden. Og hvis du kender bare lidt til mine holdninger, så ved du hvor slem den så var. 

Heldigvis havde jeg den labre avocado-pesto at dyppe videre i. Og jeg kan love dig for at det ikke er sidste gang jeg laver de her bagte sveller - for de smager pragtfuldt. Knasende sprøde udenpå + bløde og lækre i midten - præcis som alle fritter bør være.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------


Det her indlæg har taget mig næsten en uge at skrive. Jeg har SÅ få kræfter at gøre godt med - og de bliver brugt ude i livet, på at samle gode oplevelser. Mit helbred er så ustabilt at jeg har opgivet at følge med - så nu lader jeg mig bare flyde med i stedet. Den her 'sommer' har taget hårdt på mig. Men i dag skinner solen lidt, så nu vil jeg svøbe mig i et tæppe, lave en kop te og sætte mig på altanen - og få lidt sol på næsen.

God torsdag til alle der kommer her forbi...

4 kommentarer:

 1. Svar
  1. Awww, tusind tak - du har lige reddet dagen ❤

   Slet
 2. Det er så godt at se, at du laver sådan en lækker, flot brunchanretning til dig selv. Hvorfor skal man ikke gøre det fint, når man spiser alene? Det synes jeg nemlig, man skal. Og du viser det så flot.

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak. Nej, hvorfor ikke? For mig gør smuk mad glad - og når man bor alene er det vigtigt at gøre lidt ekstra ud af det ind i mellem :)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...