tirsdag den 20. september 2016

Cremet persillesuppe...

Her får du opskriften på en cremet suppe, med en intens smag af persille. Den er supernem at lave og mætter så godt, at den sagtens kan udgøre et helt måltid i sig selv.
Hold nu fast: der er intet mindre end 60 g persille i suppen - og det er en del. Det giver et godt skud betacaroten, A-vitamin, C-vitamin, kalium, magnesium og jern.

Jeg har givet den gas med persillen i denne weekend. Det skyldes Lars fra Grydeskeen. Jeg ved at han dyrker citronverbena (som jeg bla skulle bruge til den her is) i sin have og charmede mig til lidt af den. Han tilbød at smide lidt ekstra krydderurter af egen avl i puljen - og jokede med at jeg kunne få "ca 4 kg persille".

Persille galore, salvie, vietnamesisk koriander og citronverbena
Det viste sig så på ingen måde at være en joke - tværtimod. Den her spand indeholder ikke engang det hele! Og som ambassadør for Stop Spild Af Mad gav det noget af en udfordring - for hvad pokker stiller en person op med så meget persille?

Jow, nu skal du bare høre. Man sætter sig i solen, på sin altan, og plukker blade af stængler - til man ikke orker mere. Stænglerne kommer man i en pose og smider i fryseren til fond.

Bladene skyller man grundigt og slynger tørre for vand i en salatslynge. Og voila: så er der persille klar til brug.

Jeg vejede 60 g af - og kom resten på køl, pakket ind i køkkenpapir og lagt i en pose.

Og så til suppens øvrige ingredienser:
Til 2 portioner:

100 g løg
1 tsk olivenolie
200 g selleri 
6 dl Herbamare urtebouillon eller anden bouillon
60 g persille
50 g flødeost
Lidt revet citronskal
Lidt citronsaft
Salt 
Friskkværnet sort peber
Muskatnød

Lav bouillonen først (6 dl vand og 12 g pasta). Snit løget fint og skær sellerien ud i grove stykker. Sauter løgene i olien, uden at de tager farve. Tilsæt selleri og bouillon - og lad gryden simre til det hele er godt mørt.

Tag gryden af varmen og tilsæt flødeost + persille. Blend hele herligheden *wroom wroom* og tilsæt citronskal + saft, salt, peber og muskatnød. Blend igen - og smag evt til med mere citron.

Server suppen i varme skåle. Her er den toppet med en smule fløde (var ved at lave is, så jeg tog lidt derfra) og et lille drys hakket persille. Giv godt brød til.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og så er der resten af persillen. En del blev hakket og frosset ned. En anden del blev blendet med lidt olivenolie og frosset ned til pesto. Og i dag tager jeg resten og koger en kraftig persillefond. Den kan jeg så tage lidt op af og tilsætte når jeg koger f.eks hønsefond. 


Men det bliver hårdt for Iskelil at skulle sige farvel til hendes persille.


Det var kærlighed ved første blik. Hun blev helt salig.

Og lagde sig straks til at sove under persillen.

Resten af dagen. Og hele weekenden.

Og når hun ikke sov, stirrede hun henført op på det grønne.....

Eller vogtede over spanden. Hun var ikke glad, når jeg kom med saksen for at høste en portion.

Det her blik siger det hele. Jeg tror jeg åbner en dåse torskerogn og distraherer hende med den, for NU koger jeg persillefond. 

God tirsdag til alle der kommer her forbi...

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...