tirsdag den 12. juli 2016

Koteletter i fad - med perlebyg og spidskålssalat...

I lørdags tog jeg mig sammen og lavede mad til Max, som var på besøg. Det blev til hans hofret koteletter i fad - som ellers er en ret jeg undgår at lave. Det var nemlig den eneste ret min farmor kunne på rygraden (eller rettere, det troede hun), så det fik jeg hver gang jeg besøgte hende. Hver eneste gang! Farmor var, sandt for dyden, ingen ørn i et køkken - og hendes krydderihylde blev sjældent rørt. Har har jeg lavet en økologisk version med masser af smovs - stik den farmor!


Ja, det er sådan en 'klat på tallerken' ret - men smagen er jo trods alt vigtigst. Farmor gav udkogte hvide ris til - jeg forsøgte mig med kogt perlebyg....og en frisk spidskålssalat for at få lidt knas.

Det var fedt at kunne lave en helt økologisk version. Koteletterne stammede fra 2 forskellige favorit-måltidskasser fra Skagenfood og cocktailpølserne fra Hanegal (fundet i Fakta). Det er ikke af dovenskab jeg har købt champignon i skiver - men 2 x 100 g renset kostede der samme som en urenset bakke med 250 g...så jeg ville få mere svamp for pengene og så kunne jeg endda også spare armkræfterne lidt der.

De 4 store flotte koteletter (750 g totalt) blev flækket på langs til 8 'fadkoteletter' med en lang tynd filetkniv. De blev dubbet tørre, krydret med urtesalt og friskkværnet sort peber - og brunet hurtigt på en knaldhed pande i en smule olivenolie. De blev derefter lagt i bundet af et ildfast fad - og så skulle de klædes godt på:

3 løg i tynde både
200 g champignon i skiver
3 fed hvidløg i papirtynde skiver
1 lille pakke cocktailpølser
2 spsk tomatpuré
2 spsk fuldkornssennep
500 g hakkede tomater
½ L piskefløde
Krydderurter

I bedste Stop Spild Af Mad stil kiggede jeg køleskabene igennem efter brugbare rester. Jeg fandt ½ glas mild salsa og lidt syltet rød peber - som begge dele ville give et lille pikant pift. Farmor brugte altid tørret rosmarin fra krigens tid. Det var som at tygge i forstenede grannåle (og en af grundene til at jeg i mange år troede at jeg ikke kunne lide rosmarin). Jeg gik ud i min lille altan-krydderurtehave og plukkede lidt citrontimian og salvie i stedet. Brug de krydderurter du kan lide. 

Og nej, jeg syntes ikke der skal paprika i. Men hvis du er af en anden overbevisning, så giv den endelig gas! 

Løg og hvidløg fik også en tur på panden, blev krydret og fordelt over koteletterne. Et drys hakkede krydderurter kom over.

Svampe og cocktailpølser fik samme omgang.

Og så til saucen. Tomatpuréen blev ristet af i en smule olie og tilsat de hakkede tomater, salsa, peberfrugt og fløde. Den fik lov at koge en smule ind og blev smagt til med fuldkornssennep, urtesalt og friskkværnet sort peber. Havde de syltede peberfrugter ikke være i, havde jeg tilsat et par dråber æblecidereddike. En flødesauce skal gerne 'knækkes' med syre for ikke at blive for voldsom i sin fedme. Saucen blev hældt over de pyntede koteletter - og fadet sat i ovnen på 150°C.

Retten fik lov til at simre i 2 timer - 1 time dækket med folie og 1 time uden.

Mens koteletterne nød sit varme flødebad, lavede jeg tilbehøret. Det blev som sagt til kogt perlebyg, også fra måltidskasserne, og en hurtig spidskålssalat. Byggen blev kogt i letsaltet vand i ca 20 minutter og drænet. Spidskålen blev snittet mellemfint, vendt med optøede ærter og krydret med en smule urtesalt. Det blev dryppet et par dråber citronsaft og olivenolie over.

Og så var koteletter i fad - som jeg ville ha' ønsker farmor havde lavet det. Resterne blev frosset ned i 2 portioner - en til Max, som skal passe kattene i næste weekend, og en til mig på en dårlig dag.

Resten af perlebyggen og salaten blev til nem aftensmad til mig dagen efter. Begge dele blev vendt sammen med en smule sød chilisauce og tilsat et par skiver fennikelpølse i tern. Et velkrydret spejlæg på toppen, en smule Sriracha og et drys hakket bredbladet persille. Nem, billigt, velsmagende og hurtigt - I like!

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Søndag inviterede Max mig på brunch på Mefisto. Jeg er totalt vild med den brunch - for det er nemlig 'rigtig' mad. Morgenmadsdelen er tonet helt ned og det er nærmere en frokost med mange små anretninger.

I denne omgang bestod den labre brunch af:

Håndpillede rejer med dildmayonnaise
Kartoffel ”mad” med purløg og bacon
Tartelet med kylling og bælgærter
Oksetværreb i pebersauce
Bagel lagt med hummersalat
Rørt ost med radiser
Jordbær med hyldeblomst og creme

Prisen er 188 kr pr person. Rørende billigt for så meget lækker mad i den kvalitet. Jeg blev først sulten sent hen på aftenen, så de pimpede rester fra dagen før var et helt perfekt måltid.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Og nu vil jeg se at få vasket lidt tøj, få styr på mit køkken og finde på noget at lave til aftensmad. Rigtig god dag til alle der kommer her forbi...Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...