torsdag den 7. juli 2016

2 slags is: Romtopf & Ananas/lime med citronmelisse...

Nå, men skal vi så ikke i det mindste lege at det der det der 'sommer'? Jeg har i hvert fald lavet 2 nye is til samlingen som kan give lidt feriestemning i munden:

En fuldfed, sød spruttet sag på bærrene fra de sidste par års romtopf - og en liflig ananas/lime-flødeis med 'overtræk' (tænk Københavnerstang).


Vi tager den spruttede først:

For nogle år siden satte jeg en romtopf over. Det er lige dele blandede bær og sukker + en sygt masse rom. Jeg har taget af væsken, spædet til med forskellige slags rom og kommet flere bær, og mere sukker i, løbende. Der har været til div julefrokoster, min søsters polterabend - og til at dele ud af på Kulinarisk Sydfyn i forbindelses med Annes og mit foredrag i forrige weekend. Men så var det også slut.

Tilbage havde jeg så en stor bøtte blandede bær. Det er en skøn blanding af kirsebær (alm udstenede øko og amarena fra glas), brombær, hindbær, ribs, blåbær og jostabær (solstik). Farven er længe forsvundet og jeg fristes til at sige at de efterhånden mest af alt ligner Tollundmandens ranglebær. Men bruges skal de - i bedste Stop Spild Af Mad stil! Det er dog stærke sager - og skal man bruge dem til crumble eller marmelade, skal de spædes op med frisk bær.

Jeg iførte højre hånd en latexhandske og fiskede 350 g kirsebær fra. Ca 50/50 alm og amarena.

Men HOV - hvad gør man så his man ingen restbær fra romtopf har på lager? Jo, ser du: brug syltede bær og tilsæt en slat rom. Nemt, ikke?

Jeg fiskede 12 bær (amarena) fra til pynt og blendede resten med 150 g kondenseret mælk. Og så kiggede jeg på farven og krydsede fingre for at 2,5 dl fløde kunne gøre underværker. Det kunne det heldigvis.

Isen fik lov til at springe ismaskinen over og blev frosset ind direkte i en bøtte - uden omrøring.

Isen blev serveret i et afkølet glas, med lidt bær og en kvist citronverbena. Den er ikke NFG (Non Functional Garnish) men tværtimod et lille friskt pift til den søde og spruttede is. 


Og så til den liflige ananas/lime is:

Jeg fandt disse 2 smoothies (ananas, banan, kokos og citron) på dato i Kvicklys Stop Spild Af Mad køledisk. Planen var at lave drinks, men jeg stod pludselig der med en åben dåse kondenceret mælk, - og så kunne jeg jo meget passende lave is i stedet. Det kniber virkelig med kræfterne, så det der blev ikke taget billeder af processen.

2,5 dl ananas-smoothie 
200 g kondenseret mælk
2,5 dl fløde
Saften fra 1 lime
En håndfuld frisk citronmelisse

Bland smoothie, kondenseret mælk og fløde. Pres limefrugten og blend saften med citronmelissen *wroom wroom*. Lad blandingen trække 5 minutter og si bladdelele fra. Rør den aromatiske limesaft i isblandingen. Køl blandingen helt af og kør den i ismaskine ca 20 minutter. Har du ikke en sådan, fryses den ind i en bøtte - men omrøring hver halve time til den bliver 'sej'.

For at lave det labre 'overtræk' frøs jeg lidt smoothie i en flad skål, i et tyndt lag. Jeg forede den med film først. Da den var frosset ind, kunne den vippes ud af skåles og udstikkes i små cirkler. Man kan naturligvis bare fryse smoothien ind og kradse den løs med en gaffel som en granita. Men jeg ville gerne ha' det bid som rigtig 'overtræk' giver.

Den færdige is blev kuglet op i et afkølet glas - pyntes med en rigelig mængde at de frosne cirkler og et topskud citronmelisse.

Oh la la....den silkebløde is og det knasende 'overtræk. Det spillede! 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Det er ikke nogen hemmelighed at det ikke går ret godt i tiden - og jeg har skrevet noget hudløst ærligt om det lige her. Min fibro er helt ude af kontrol og jeg er sendt helt til tælling. Alt er en dag af gangen. Der er ikke noget overskud til at lave det vilde mad og hitte på - men jeg får da lavet lidt. Det er nemlig en god flugt fra tingenes tilstand. 

Dagens kræfter skal bruges på at komme i bad (det kræver flere kræfter end man kan forestille sig), tage tøj på, kravle over til en bus og tage ind på Memphis Roadhouse for at fejre Annes fødselsdag. Og så er det hjem på langs igen bagefter. Men jeg glæder mig sådan til at komme lidt ud, få noget godt at spise og hygge med mine venner. Det giver, om ikke andet, så plus på den mentale konto.

God torsdag til alle der kommer her forbi... 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...