mandag den 30. maj 2016

Murgh Makhani: Butter Chicken...

MadbloggerUdfordringen har gang i sin 11. runde og temaet denne gang er Mad i det fri. Jeg hoppede med på legen og lavede denne luksuriøse Butter Chicken - hvor selve kyllingen er tilberedt udenfor:

Murgh Makhani - Butter Chicken er en af det indiske køkkens mest omstændige retter og tager flere dage at lave. Det her er mit livs første hjemmelavede udgave. Den er stærkt inspireret af den her version som jeg forelskede mig dybt og inderligt i på BollyFood. Og nej, opskriften er ikke autentisk indisk - den er hjemmestrikket....Klidmoster-style.


Der skal bruges mange forskellige krydderier og et af dem er bukkehorn - både som frø og tørrede blade. Bukkehorn er med til at give karrypulver den karakteristiske 'karrysmag'.

Butter Chicken er groft sagt marineret stegt kylling i en krydret tomatbaseret sauce tilsat fløde. Jeg lavede en kæmpe portion af saucen i sidste uge - som så blev frosset ned i 3 portioner (den ene portion blev brugt til den her). Så kan jeg blot tilsætte kylling og fløde til de sidste 2 hen af vejen.

Krydderierne først. De skal ristes let på en pande for at frigive aromastofferne, afkøles og males til pulver i f.eks en elektrisk kaffekværn. Og ja, man kan sagtens nøjes med at bruge stødte krydderier hvis man syntes det er for omstændigt.

Til krydderblandingen:
1 ægte kanelstang
8 grønne kardemommekapsler
1 sort kardemommekapsel
6 nelliker
1½ tsk bukkehornsfrø

Derudover skal der bruges 2 spsk bukkehornsblade (som også ristes let og pulveriseres) + 2 spsk Garam Masala (tilsættes først til allersidst).

Der skal også bruges 30 g SMØR eller Ghee, en mild chili, 15 smuttede og udblødte mandler, 10 fed hvidløg og en god portion frisk ingefær.

Hvidløg og ingefær blendes *wroom wroom* til en pasta, chilien hakkes fint og mandlerne blendes med lige akkurat vand nok til at lave en lille puré. 

Smelt SMØR eller Ghee og steg den hjemmelavede krydderblanding i et par minutter. Tilsæt ingefær/hvidløg og chili. Steg ved middelvarme til det begynder at blive lidt tørt. Tilsæt 2 spsk tomatpuré og en flaske mosede tomater (eller 2 dåser hakkede). Lad saucen simre i en lille times tid. Tilsæt derefter 4-5 dl vand, de blendede mandler, en smule sødning (agavesirup, akaciehonning eller sukker) og de pulveriserede bukkehornsblade.

Det giver en tyk koncentreret sauce, kaldet Makhani Masala - som både kan bruges som basis for Butter Chicken, men også: Paneer Makhani/Paneer Butter Masala (indisk 'ost' i krydret sauce), Malai Koftas (små kugler af paneer, fyldt med nødder, rosiner og krydderier - kogt i saucen sammen med fløde) og Daal Makhani (vegetariske langtidssimrede linser). Saucen blev, som sagt, frosset ned i 3 portioner.

Da retten skulle serveres til Den Store Indiske Middag fredag aften, gik jeg i gang allerede torsdag eftermiddag. Saucen blev taget op af fryseren og jeg gik i krig med kyllingen, som skulle marineres af 2 omgange:

Til en portion sauce, er det meget passende med 300 g kylling. Brug den kylling din samvittighed og pengepung byder dig. Jeg købte en pakke brystfilet med inderfilet - og skar det hele ud i tern (endelig ikke for små tern, for de skal på spyd bagefter). Den første marinade bestod af et godt drys salt, 1 tsk chilipulver og 1 spsk citronsaft. Kyllingen trak på køl i 20-30 minutter mens jeg lavede marinade nr 2.

Marinade nr 2:

2 dl græsk yoghurt
1 tsk bukkehornsblade
1 tsk gurkemeje
1 tsk Garam Masala
2 fed revet hvidløg
1 spsk revet ingefær
1 spsk olie

Bland det hele sammen og tilsæt kyllingen. Den har bedst af at trække i ca 1 døgn - men er du i tidsnød, kan 2-3 timer også fint bruges.

Og så blev det fredag - og min gastronomiske legekammerat arriverede hjemme i Indien. Og han blev straks sat i arbejde!


Ih, det var luksus at ha' sin egen møgpony (slang for ubetalt køkkenslave) som jeg ikke alene kunne udstikke ordrer til, men som også gjorde nøjagtig hvad jeg sagde (WTF???). Det blev naturligvis udnyttet groft. Her er han f.eks blevet sat til at sætte kylling på træspyd.


Hmm, jeg burde virkelig ha' en kokkeelev eller møgpony fast. 

Det var meningen at der skulle ha' været pakket en lille madkurv + grillen i cykelkurven - som så skulle ha' været med ned til søen til en omgang Butter Chicken al fresco. Men da solen (den tøjte!) og det danske 'sommervejr' var en mangelvare lige netop den dag, blev altanen en nødløsning. Traditionelt tilberedes kyllingen i en Tandoori-ovn (ler-ovn med trækul i bunden) på lodrette spyd, altså på indirekte varme. Det kunne jeg fake lidt ved at bruge min Cobb, med den her rist sat i. Kyllingen fik lige akkurat nok, ca 7 minutter i alt.

Min yndige assistent aka The Yankee Doodle dokumenterede processen. For selv møgponyer har sociale medier at opdatere og det skal man give plads til....har jeg hørt. 

Jeg var ustresset, men travl, og fik derfor ikke taget billeder af resten af tilberedningen. Der var ligesom en kæmpe middag med mange retter at koordinere. Af samme grund droppede jeg at lave retten helt færdig på grillen - for så skulle jeg rende for meget frem og tilbage mellem altan og køkken.

Men sådan gjorde jeg: saucen blev varmet op, kyllingen blev trukket af spyddene og tilsat + 2 dl double cream fra Naturmælk, lidt salt, et par dråber citronsaft og de 2 spsk Garam Marsala. Og så var der sørme Butter Chicken ligesom hjemme i Indien...

Den var en af de 7 hovedretter til middagen. De øvrige var: Daal (vegetariske linser), Saag Aloo (stegte kartofler i krydret spinatsauce), havkat i kokos-karry, boller i karry (krydrede kødboller i Cp44 karrysauce), Keema Matar med ærter og vaflet confiteret Tandoori-gås (ja, du læste rigtigt).

Du kan klikke på billedet her og se hele menuen.

Tour de Indien på en tallerken. Der blev spist igennem!

Jeg laver et samlet indlæg med hele middagen, når jeg får blogget de sidste opskrifter. Der er en del løse ender endnu. 

Sikke et projekt. Jeg har planlagt, forfattet opskrifter, handlet, forberedt og kokkereret i flere uger. Det har været SÅ godt for mig at kunne lade mig helt opsluge af det. Det er alt for sjældent jeg får muligheden for det - og det er godt nok fysisk (for jeg kan sgu ikke holde til det) - men det har givet mig SÅ meget mentalt og kreativt. 

Det er vildt dejligt at lave mad til en anden superfoodie. En som sætter pris på råvarernes beskaffenhed, tiden det har taget, smagsnørderiet og de mange detaljer. Og jeg ramte vist plet. Det var fedt at se min gastronomiske legekammerat tage godt fra sig af det hele. Han blev vist ret glad af den middag. 

Jeg skylder ham en stor tak for at agere møgpony/yndig assistent. Alle der kender mig og har prøvet at arbejde sammen med mig i et køkken, ved at jeg ikke er en team-player der (er faktisk lige det modsatte). Tingene kan kun gøres på en eneste måde - MIN måde. Onde tunger påstod engang, at gå ud i køkkenet til mig, var som at gå ind i løvens hule - og man risikerede nemt at få flået hovedet af. Johan kunne dog lynhurtigt læse mine signaler og vidste straks at han bare skulle følge min instrukser. For selv om han er ferm og skarp i et køkken, og kunne være kommet med masser af forslag både forslag til optimeringer og forbedringer, holdt han tand for tunge og lod mig køre mit eget show. Fandme god stil!

Nøj, det var grænseoverskridende at give plads til at modtage hjælp. På forhånd havde jeg planlagt det sådan at han skulle ha' spist snacks og drukket øl på altanen, mens jeg gjorde det hele klart. Men når der både skulle koges ris, anrettes et hav af tilbehør og varmes/tilberedes 7 hovedretter - så var det godt nok rart med 4 hænder. 

Og jeg er SÅ stolt af mig selv: på intet tidspunkt stressede jeg eller vrissede - men var selvfølgelig lidt bossy og kommanderende. Som tak for hjælpen og tålmodigheden fik han en care package, med bla det sidste Butter Chicken, med hjem. 


----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Planlægning og koordinering er key, hvis man skal være ustresset. Men det er jo et vanvidsprojekt at lave sådan en middag til kun 2 personer. Det er jo den samme arbejdsmængde som hvis man skulle ha' været 8. 

Men jeg er glad helt ind i kernen - og det kan ses. 

Med de udfordringer jeg har og en kuldsejlet køkkenkarriere bag mig, så er en middag som den her et godt flashback til den gang jeg kunne det hele. Selv om det har kostet uhyggelig mange kræfter (og at der nu er en fysisk pris der skal betales), så har det været ubetaleligt at mærke at jeg stadig har en masse viden og kunnen inde bagved det hele. Og det gør mig ærlig talt stolt og glad. Men note to self: mindre kan gøre det næste gang!

Pokkers, jeg lod møgponyen rejse hjem uden at tage opvasken. Hip hurra for opvaskemaskinen. Den skal vist køre en 3-4 gange, før der er rent bord igen. Det bliver dagens projekt. Resten af tiden skal jeg ligge under dynen og hvile. Fik totalt fibrosammenbrud i går og det fortsætter for fuldt knald i dag. Godt jeg har en masse serier jeg kan junke....og rester jeg kan guffe løs af.

God mandag til alle der kommer her forbi...


2 kommentarer:

  1. Wow, hvor fantastisk. Sikke et måltid. Jeg er imponeret. Du ser smuk og helt indisk ud ;-)
    Forhåbentlig er du snart ovenpå igen.

    SvarSlet
  2. UH! Det ser lækkert ud.. Som gammel køkkenpersona kan jeg mærke helt ned i tærene hvordan fornemmelsen af ikke at være stresset eller vrissende, men "selvfølgelig" lidt bossy og komanderende er, og også smile indforstået over møgponyen ;) Glæder mig til de næste opskrifter!

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...