lørdag den 21. maj 2016

Mango-sorbet med ingefær og Sriracha...

Der er vist ingen der er i tvivl om at jeg har et sært afhængighedsforhold til Sriracha. Den hotte, fermenterede, syrlige og helt fantastiske chilisauce - som man stort set kan spise på alt. Den røde spicy sauce hører ikke kun hjemme i det helt salte køkken, men kan med stor fordel også bruges i det let-søde. Her får du en helt ny og fræk sorbet, med sød frugt og et hot svirp.

Nej, det er hverken en dessert eller en ganerenser - men en kæk pick-me-up.

Jeg fik den her kæmpe flaske af min gastronomiske legekammerat Johan, første gang han besøgte mig. Og det er den eneste sande, ægte og rigtige Sriracha. Basta! Den med gåsen på er for endimensionel - det skal være den med hanen fra Huy Fong Foods (kendt som Hanesauce eller *fnis* Cock-sauce). Den er mere kompleks, mere fermenteret og æh....bare meget mere af det hele. 

Den ægte Sriracha er lavet af rød jalapeño, sukker, salt, hvidløgspulver, hvid destilleret eddike, kaliumsorbat (æv), natrium-hydrogensulfit (dobbelt øv) og xanthangummi. Den rangerer mellem 1,000–2,500 Scoville enheder og er derfor i den moderate ende af de hotte saucer.

En is som denne kan nemt ende som en gimmick, hvis man bare tager en eksisterende is-opskrift og smider hotsauce i. Det gider jeg ikke - for den skal smage godt, før det er umagen værd. Det handler om at dosere saucen rigtigt og spille på de forskellige noter: sødme, syre og skarphed.

Jeg vidste med det samme at det var mango der skulle udgøre den frugtige del. Frisk mango kan man godt glemme alt om - dem man kan få i supermarkederne er sjældent modne nok. Sådan en dåse her, med mango i let sirup, er derimod perfekt til formålet.

Til denne is brugte jeg:

1 ds mango i let sirup
2 tsk revet ingefær
15 g Sriracha
Saft af ½ lime
2 spsk glukosesirup
½ tsk fint salt
1 æggehvide

Mango + sirup, ingefær, Siracha, limesaft, glukosesirup og salt blendes *wroom wroom* til en homogen masse. Den køles helt ned og køres i 20 minutter på ismaskine - tilsættes 1 æggehvide og køres yderlige 15 minutter. Frys den derefter ned i en bøtte.

Tag isen op ca 15 minutter før servering. Den kugles op og serveres i afkølede glas.

Pynt evt med lidt ekstra Sciracha og et blad koriander.

Jeg er langt fra færdig med at lege med Sriracha. Det næste bliver vist et par drinks.

Hvad med dig - er du med på Sriracha-holdet?

2 kommentarer:

 1. Spændende...
  Jeg har ikke selv været på den endnu - har stået mange gange og set på udvalget og tænkt "hvilken en" .....

  SvarSlet
 2. Hold nu op en spændende is, den må bestemt prøves herhjemme :-)
  Og det der chili noget på flaske, spændende :-)
  God lun søndag til dig herfra.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...