mandag den 18. april 2016

Grønkålsvafler som brød til f.eks smørrebrød...

Hvad skal jeg spise til frokost? Det spørgsmål stiller jeg tit mig selv. Det er efterhånden sjældent jeg har brød i huset (med undtagelse af knækbrød) - men jeg er begyndt at lave 'brød' i vaffeljernet og gemme i fryseren. Her får du en udgave med grønkål og tofu, som gør sig rigtig godt til div slags smørrebrød. Åh, hold da op - så farligt er tofu heller ikke. Mon ikke det er på tide at du giver det en chance?

Det gode er, at de mætter så meget, at en enkelt vaffel med topping er nok til en frokost. Her er de smarte vafler brugt til et stykke med roastbeef og et stykke med røget ørred, avocado og spejlæg.

De her vafler opstod som et Stop Spild Af Mad projekt inden jeg rejste til København (for at deltage i min søsters surprise-polterabend). Endnu engang havde jeg købt grønkål for at lave chips, men ikke fået det nået. Og nu skulle det så omsættes i en fart - eller fryses. Og så var det jo nærliggende at flikke en alternativ vaffeldej sammen. Den blev vegansk, thi der var ingen æg i huset. 

Til 6 belgiske vafler:

150 g ribbet grønkål
350 g silken tofu
150 g fuldkornshvedemel 
Lidt vand
Urtesalt
Chipotle eller anden chilipulver
2 spsk citronsaft
½-1 dl linse- eller kikærtemel

Blend først tofu og grønkål *wroom wroom*- tilsæt evt lidt vand. 

Det giver en smuk grøn masse. Blendet Shrek? Fuldkornsmelet røres i, sammen med smagsgiverne. Konsistensen justeres med linse- eller kikærtemel (kan erstattes af HUSK eller kartoffelfibre).

Den færdige dej - klar til vaffeljernet.

Dejen blev bagt til 6 vafler.

Den ene blev straks fortæret - toppet med økologisk hamburgeryg og hjemmelavet 'italiensk salat' af rester. De sidste vafler røg i fryseren. De er blevet til følgende 5 frokoster:

En rigtig lækkerbisken med sennepscreme, røget laks fra fryseren, tynde skiver rå fennikel, rød peber og et skud friskkværnet sort peber.

Sennepscremen er lavet på 50/50 skyr og mayonnaise, smagt til med fuldkornssennep og French's. Det blev lagt en hel pakke øko-laks ovenpå. Det må godt laves lakselyde!

Til den næste frokost var vaflen toppet med røget torskerognssalat, rød peber og karse. 

En dåse røget torskerogn blev rørt sammen med lidt skyr og mayonnaise. Der blev smagt til med salt, peber og citronsaft. Som fyld blev der tilsat lidt finthakket rødløg og rød peber - og en lille håndfuld kapers (vredet fri for væde i et stykke køkkenpapir). 

Det blev også til en de luxe spegepølsemad med sky, løg og karse.

Vaflen blev smurt med en smule mayonnaise og belagt med tynde skiver fennikelspegepølse. Der blev toppet med masser af sky (Uhm, sky) og løgringe.

Og så var der farmors favorit: den med råstbøf (sådan udtalte damen altså roastbeef) - toppet med hele udtrækket.

Jeg indrømmer blankt: det er noget jeg har købt mig til. Det er de sidste rester fra en 'pålægsfad' fra Kvickly. Jeg kom lidt remoulade i en sprøjtepose og duppede lidt på vaflen. Et salatblad og nok roastbeef til 2 stykker brød, blev toppet ovenpå (mere kød er bedre kød!) - og der blev pyntet af med mere remoulade, syltet agurk, revet peberrod, ristede løg og karse.

Og så kommer rosinen i pølseenden: røget ørred med meget mere af alt det gode.

Jeg havde været SÅ heldig at få 2 sider danske økologisk ørred på dato til blot 25 kr pr stk (sat ned fra 99 kr) i Kiwi. Dem skar jeg op og gemte i fryseren - og så kunne jeg jo passende lige få en skøn frokost ud af det med det samme. Den sidste vaffel blev smurt med den samme sennepscreme som til laksen - og belagt med en temmelig generøs mængde at den fremragende ørred. Har må man faktisk også godt lave lakselyde....selv om det er ørred....

Ovenpå den fine fisk, lagde jeg ½ avocado i tynde skiver (skær den i skiver i skallen og grav hele herligheden ud med en stor ske) - og et velkrydret spejlæg, lidt Sriracha og karse.

Åh...åh...det var jo ren æggeporno. 

Jeg må sige at vaffelbrød er et hit at ha' i fryseren. Det tager ca 10 minutter at tø op på køkkenbordet, så er den klar til brug. Og nej, det smager ikke som alm brød - men det tjener formålet: at være noget under pålægget. Der kommer nok flere varianter med tiden.

Hmm...måske skulle jeg gå ud og lave nogle nye grove vafler så jeg kan få mig noget frokost i dag også...Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...