fredag den 17. juli 2015

Hjemmelavet Kæmpe Læske...

En af de ispinde jeg virkelig har glædet mig til at lave, kommer her: hjemmelavet Kæmpe Læske. Det har taget et par forsøg at nå frem til den helt rigtige smag og konsistens. Selv omtaler Premiere Is Kæmpe Læske som "Limonadeis med sportssmag og spids med mørkt vekaoovertræk". Øh, og hvordan smager så 'sport'? En hurtig spørgerunde på Facebook summede det op: lime-ish, druesukker, vindrue og lemon/lime. Godt så - altså, sødt med citron og lime.

Ja tak! 

En købt Kæmpe Læske består af: "Vand, sukker, kokosolie, aromaer, fedtfattigt kakaopulver, mælkesukker, mælkeprotein, stabilisatorer (johannesbrødkernemel, pektiner), emulgator (lecitiner)". Det eneste jeg nupper af det, er vand og sukker.

Min indeholder: vand, rørsukker, glukosesirup, citron, lime, æggehvide, mørk chokolade og raw kakaosmør. Og det eneste der ikke er øko er glukosen.

Den tilsætter jeg for at undgå uønsket krystallisering under indfrysning.

Til denne portion skal der bruges skallen fra 2 citroner og saften fra 3.

Og saften fra en lime.

Lige et hurtigt tip til at rive citronskal. Læg citronen i håndfladen - vend rivejernets tænder ned mod frugten og rasp skallen af i små ryk. Det er meget nemmere og sikrere end at holde på citronen med fingrene.

150 g rørsukker
50 g glukosesirup
Skallen af 2 citroner 
5 dl vand

Blandingen gives et opkog til alt sukkeret er smeltet. Tag gryden af blusset og lad den trække 10 minutter.

Hæld den igennem et etamine - eller en fintmasket si. (Her panikkede jeg lidt over farven. Det lignede jo....well, en urinprøve - hvordan skulle det nogensinde blive en hvid is?)

Si også citron/limesaften - og tilsæt det til den søde blanding.

Hæld den færdige blanding i en bøtte og køl den helt ned. Kør den derefter på ismaskine i ca 20 minutter.

Tilsæt en pisket æggehvide (øko eller pasteuriseret) og kør ca 20 minutter til. 

Jamen, se lige - det ligner jo til forveksling vaskeægte Kæmpe Læske. Græd ikke, hvis du ikke har en ismaskine. Frys i stedet hele bøtten og rør rundt hver halve time til det bliver til tyk grødis. Tilsæt den piskede æggehvide og giv det hele en hurtig tur med en stavblender. Frys ind og rør igennem af og til - den er klar når den bliver 'sej'. 

Kom hastigt isen i forme. Jeg bruger dem her. Lad ispindene fryse mindst 6 timer.

Tag dem forsigtigt ud af formene, for de er ikke ret hårde. 2 af mine knækkede. Men det er prisen for den lækre konsistens. Dyp spidserne i god chokolade som her

Spis dem hurtigt - for de smelter meget nemt. Men de læsker noget så fortræffeligt...

Da jeg var stor teenager fik jeg fjernet mandler og levede primært af sodavandsis i 2 uger. Kæmpe Læske var favoritten. Hvor ville det ha' været fedt selv at kunne lave dem den gang...

5 kommentarer:

 1. Uhh kæmpelæske <3 Da jeg var yngre var favoritten også Læsketop. En søster til kæmpelæske, bare rød/gul. Jeg må virkelig have sparet sammen til de isforme så jeg kan lave de smukke is du laver.
  Sommerhilsen Rikke

  SvarSlet
 2. Ejjjjj, af hjertet tak her fra en mega kæmpelæske fan!

  SvarSlet
 3. Uhm, jeg elsker også Kæmpe Læske. Jeg har før lavet hyldeblomstsorbet, som jeg også synes kommer i nærheden af smag og konsistens. Et lille fif; æggehviden fluffer selv isen op, selvom den ikke er pisket.

  Kh.
  Anne-Marie

  SvarSlet
 4. Hvad gør man så, når man ikke har en ismaskine...? 🤔

  SvarSlet
 5. Den smager af citron så det vil noget. Saft af 3 citroner og skal af 2, må da vist være til 5 liter lol

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...