onsdag den 25. februar 2015

Stenbiderrogn - med røg, æg og kartoffelblinis...

Det er lige nu stenbiderrognen er i højsæson. Så det er bare med at give den gas. Jeg er vild med de små lyserøde fiskeæg og alt der forskellige de kan bruges til. Dagen før Valentines Day havde jeg inviteret Max på en lille ekstra middag - og her er hvad jeg serverede:

Helt klassisk blinis og rogn med rødløg, cremefraiche og dild - og dog. For blinisen er lavet af kartoffel, rognen er letrøget og 'cremefraichen' består af skyr og mayonnaise.

Jeg havde selv bestilt og betalt en Valentines kasse (med 100 g rogn, 200 g røget Fanølaks, 6 friske jomfruhummere, 1 Porterhouse steak på 1 kg, krydder-rub, rødvinssauce og bearnaiseessens) hos Skagenfood - og var så heldig at få 2 x 300 g stenbiderrrogn med som en gave. Det gjorde at jeg straks delte middagen op i 2 dage. Så det blev rogn og laks fredag - og jomfruhummer + bøf lørdag. 

Jeg havde lidt rester fra den måltidskasse jeg havde testet i ugens løb, som skulle bruges i bedste Stop Spild Af Mad stil. Der var en lille smule cremefraiche og en del kartofler (rest fra den brændende grøntsagskærlighed). Der var dog langt fra cremefraiche nok, så jeg lavede i stedet en skyrcreme på skyr mayonnaise, en smule citron, urtesalt og friskkværnet sort peber.

Jeg har før eksperimenteret med at give stenbiderrogn et skud røg. Det var dog i en røgeovn hvor de fik varme. Det er ok, men kan være svært at styre. Denne gang skulle de ha' kold røg fra en røgpistol.

Den fik jeg i gave til min 40 års fødselsdag, men har først fået den indviet nu. Den er SÅ smart - og batteridrevet. Man kommer en smule røgsmuld i hullet foroven, antænder det og tænder for pistolen - som så blæser kold røg.

Jeg kom 250 g rogn i et fad og lagde film over. Gummislangen blev sat på pistolen og jeg blæste røg ind til rognen 2 gange med 10 minutters mellemrum. Efter det sidste skud røg blev fadet sat på køl i 20 minutter.

Den nyrøgede rogn havde en perfekt letrøget smag, som ikke overdøvede den fine smag af hav. Jeg rørte ca ⅓ af rognen med lidt skyrcreme. Og så skulle der leges med resten. Først skulle der laves fyldte æg:

3 hårdkogte æg blev pillet, skåret igennem og fik taget blommerne ud. Blommerne blev most sammen med en smule skyrcreme til en homogen massen. Der blev rørt rigeligt røget rogn i. Den færdige blanding kom i en sprøjtepose med stjernetyl og sprøjtet retur i æggene.

En lille kvist dild og så var de klar til bordet. 80'erne ringede og roste anretningen i højlydte vendinger.

Røget rogn, røget rogn i skyrcreme, røget rogn i æggecreme og røget rogn i avocadocreme. Den sidste laves ved at blende avocado *wroom wroom* med en smule mayonnaise og citron + smage til med salt og friskkværnet peber. Rør til sidst en generøs portion rogn i.

Som snacks lavede jeg mini-tarteletter (fundet i Føtex) med alt det forskellige rogn og en smule røget laks. Så kunne man lige danne sig et billede af hvordan de forskellige ting smagte sammen. Resten af middagen skulle være saml-selv blinis. Jeg plejer at sværge til de her gærhævede blinis på boghvede - men nu havde jeg altså nogle kartofler der skulle bruges. Jeg fandt den her opskrift som jeg arbejdede ud fra:

250 g kartofler
2 æg
2 æggehvider
2 spsk Naturlic kartoffelfiber (eller mel)
1 spsk cremefraiche
Urtesalt + friskkværnet sort peber

Kog kartoflerne uden salt. Mos dem (jeg bruger et snejern). Pisk æggehviderne stive. Rør æggene i de mosede kartofler - 1 af gangen. Tilsæt salt, peber, cremefraiche og kartoffelfibre. Pisk halvdelen af hviderne i kartoffelblandingen - og vend den anden halvdel forsigtigt i. Steg til små blinis i SMØR.

De afkølede blinis blev toppet med alt det forskellige rogn på kryds og tværs - både fersk og røget. Her er bare et par eksempler.

Og så blev der dækket op til den store fiskefest. Vi spiste ca 400 g rogn, alt laksen og det meste af resten. Der var 3 blinis til rest, som jeg nuppede til natmad.

De sidste 300 g rogn blev fordelt i 2 bøtter og smidt i fryseren. De skal nydes inden længe - sikkert også med et skud røg.

Mange tak til Skagenfood for den ekstra rogn. Skulle du ha' lyst til at bestille stenbidderrogn, leveret til døren, fås den renset her og urenset her.

4 kommentarer:

 1. Sikken et festmåltid – Sirligt anrette i flotte farver. Det er da til at blive i forårshumør af.
  Jeg har selv lige købt stenbiderrogn. Så tak for inspirationen.

  SvarSlet
 2. Der er rigtig gang i rognen rundt omkring i blogland :) Selv har jeg nu ikke været helt så kreativ, men bare kørt den klassiske, men dit ser sgu godt ud :D

  SvarSlet
 3. Åhhh, lækkert kærestemad, eventuelt:-)

  SvarSlet
 4. Enkelt og alligevel så ufatteligt lækkert :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...