tirsdag den 23. september 2014

Marcipan-cheesecake med kirsebær...

Her får du opskriften på en ret speciel og temmelig laber kage. Den er udtænkt som en alternativ juledessert til et tema 'Jul i Juli' som desværre aldrig blev til noget. Jeg hev den fra idéform til kageform i lørdags for at se om den kunne noget. Og det kunne den - faktisk vil jeg forsøge mig med den som årets juledessert i stedet for den kolde risengrød med fløde i.

Smuk at skue - og dejlig at spise. Det er det de unge vil ha'! Det er en lidt dyr sag at lave, men jeg syntes den er alle pengene værd. 

Da jeg fandt på kagen, tog jeg straks Google til hjælp - for jeg tænkte at andre nok havde fået samme idé og der derfor allerede fandtes en opskrift jeg kunne læne mig lidt op af. Og sørme om jeg ikke fandt den her. Jeg valgte dog at bruge kager med mandler, i stedet for chokolade, som bund. 

Biscotti eller Cantucci - det er et fedt. Brug 150 g af dem du kan få fat på. Eller udvis blæret overskud og bag dem selv. Kom småkagerne i en foodprocessor og kør dem til grove kagekrummer. Smelt 25 g SMØR og bland i.

Pres blandingen ud i bunden af en 20 cm springform (med bagepapir spændt fast i bunden). Sørg for at nå ca 2 cm op af siderne. Bag bunden i 10 minutter ved 180°C. Lad den derefter køle af mens fyldet forberedes.

På nær flødeosten er alt fyldet øko. Det er så fedt at Summerbird nu er sprunget ud og har gjort hele deres sortiment økologisk. Sørg for at alle ingredienserne er stuetemperatur inden fyldet laves.

400 g flødeost (ikke light!)
150 g marcipan
120 g rørsukker
3 æg
2½ dl cremefraiche 18%

Er din marcipan til den hårde side bør den rives først. Den her var meget blød og kunne derfor piskes direkte sammen med en smule flødeost. Brug en håndmikser eller røremaskine - for det er lidt hårdt arbejde. Tilsæt gradvist mere og mere flødeost. Tilsæt sukkeret og pisk til massen er luftig. Pisk æggene i, et af gange + cremefraichen til sidst.

Den færdige masse hældes over den afkølede bund og bages i 55-60 minutter. 

Den skal kun være akkurat sat - og stadig fugtig i midten (den skal nok sætte sig når den køler ned). Man kan med fordel skrue ovnen ned efter 30 minutter fra 180°C til 150°C. Kagen køler helt ned i formen og sættes derefter på køl. Den skal stå mindst 8 timer. Min stod ca 16 timer inden den skulle serveres.

Der skal ikke en stiv gelé på toppen - men en lækker kirsebærsauce. For mig findes der kun en: kirsebærsauce fra Selleberg. Den er en af de bedste jeg nogensinde har smagt. Som lidt ekstra pynt, og for at give lidt knas, ristede jeg en håndfuld mandelsplitter på en tør pande til at drysse med.

Cheesecaken klarede også lige en cykeltur på 8 km inden den skulle serveres. Jeg fiskede de fleste bær op af kirsebærsaucen og kom på toppen.

Og til sidst fik den et drys ristede mandelsplitter rundt i kanten. Den kom på det fælles kagebord sammen med min skæppeskønne Double Fudge Nutella-kage.

Det var det vildeste kagebord med hele 12 slags kage. Chris fra Memphis Roadhouse havde bagt den store amerikanske Double Crust Apple Pie forrest (og hvis du er heldig er den på menuen de næste par uger). Hans husbond, Jan, stod bad den kæmpe lækre citronfromage. Anne havde både bage Tv-kringle, Sønderjyske fedtkager og vaniljekranse. Britt stod for den fine musselmalede Othellolagkage, farvestrålende trøfler og hindbærsnitter. Voksen-Tine havde fremtryllet de små lækre kager med hjemmelavet Jell-O og chokolade på toppen - og hendes datter Marie medbragte en herlig applecrumble. Malene fra MAD medbragte et par skønne flasker dessertvin til at skylle det hele ned med.  

Og bagefter blev resterne delt ud i bedste Stop Spild Af Mad stil til alle naboerne. 

-------------------------------------------------------------

I morgen smutter jeg lige et par dage til København. Jeg har modtaget nogle invitationer jeg umuligt kan sige nej tak til, på trods af små kræfter. Så jeg skal både kramme på min elskede søster og mine små frække niecer, ud og spise hele 3 gange (middag på Wagamama, frokost på Kong Hans og High Tea på Nimb), hygge med Nada og ses til fredags-vin med en flok madbloggere ved Torvehallerne. Phew, det bliver et hæsblæsende program - og jeg rejser hjem igen allerede fredag aften. For lørdag skal Anne og jeg nemlig ha' en rigtig venindeaften på Miró med alt hvad den kan trække. Jeg skal vist sove hele næste uge.

Ha' det godt til vi ses igen...5 kommentarer:

 1. Jeg synes godt nok at det er en god ide :-) Cheesecake er godt, marcipan er godt - what's not to like :-) Den har jeg sat på listen over inspirationskager til julen :-)

  SvarSlet
 2. Den kage lyder eminent god. Det skal prøves. Og sikke et kagebord. Der kunne jeg nemt have reddet mig en mavepine...
  Solhilsner
  Stine

  SvarSlet
 3. Øj!
  Overvejer lidt om jeg kan skalere opskriften ned, nu hvor jeg har noget marcipan der keder sig i skabet og snart rammer datomærket.
  At den skal skaleres ned skyldes ene og alene, at der kun er mig i denne husholdning.

  SvarSlet
 4. Har lige serveret den for mine kollegaer .. de er super glade for den! Jeg er også helt tilfreds - også selv om jeg ikke lige kunne finde den rette kirsebær sauce (fik idéen ret sent). :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Og her et lille billede af den:
   http://goo.gl/9PbWiE

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...