lørdag den 21. juni 2014

Biancas bagte tomatsuppe...

Dette indlæg er en fødselsdagsgave til Bianca fra hendes veninde Sisse-Sofie. Jeg mødte de 2 gæve kvinder på Food Festival sidste år og det kom der et rørende øjeblik ud af. Mere om den efter opskriften. Det er nemlig den der er selve gaven. Bianca er vild med tomatsuppe - så sådan en skal hun selvfølgelig ha' sin helt egen personlige opskrift på: 

Det er en cremet intens sag med masser af smag. Den kan spise som den er eller serveres med noget sprødt tilbehør. Den kan desuden nemt transformeres til en pastasauce, en gryderet eller bruges som base til en omgang koteletter i fad.

Opskriften er til 4 portioner. Der skal masser af solmodne tomater til - jo flere jo bedre. Jeg havde desværre kun 5 på lager - så hev en god dåse frem fra skabet til at supplere med.

1 gul peberfrugt i grove stykker, 5 tomater i tykke skiver og 1 mellemstort løg i skiver + 1 stor spsk god olivenolie. Vend alle grøntsagerne med olien og fordel dem på en bageplade.

Brug bagepapir eller silikonemåtte.

Bag grøntsagerne 20-25 minutter på 190°C - til de begynder at blive gyldne i kanterne. De bagte grøntsager kommes derefter op i en gryde.

Som sagt skulle der også en dåse tomater til. Jeg havde nogle rigtig gode italienske tomater uden kerner på lager, så den nuppede jeg.

Grøntsagerne varmes langsomt op - og stavblendes *wroom wroom* til en homogen masse. Og så til resten af ingredienserne.

Herbamare urtebouillon + urtesalt er jeg helt pjattet med. Philadelphia giver fedme og protein. Som lidt ekstra smag valgte jeg hvidløg, en smule stærkt og masser af friskkværnet sort peber. 

Til denne portion passer det med 2 dl bouillon, 100 g flødeost, 1 fed presset hvidløg og ca ½ tsk stærk paprika eller chili. 

Kom alle ingredienserne ned til grøntsagspuréen og blend igen. Den færdige suppe kan nu justeres til den ønskede konsistens. Det gjorde jeg nu ikke, for jeg kan godt lide den tyk. Smag til med salt, friskkværnet sort peber, et par dråber agavesirup (eller lidt sukker) og et par dråber æblecidereddike. Det gør en kæmpe forskel lige at få justeret til sidst. 

Server suppen i varme skåle. Hvis det skal være lidt festligt kan man pynte med lidt surmælksprodukt og drys.

Her har jeg brugt skyr. Kom lidt i en frysepose og klem det ned i det ene hjørne - klip et lille hul og sprøjt en spiral ud på suppens overflade.

Men en tandstik trækkes et mønster - hver anden stribe mod midten og hver anden mod kanten.

Drys med fintsnittede forårsløg, lidt hakkede krydderurter eller ristede græskarkerner.

Jeg spiste min portion med disse små sprøde brødstænger med rosmarin til.

Resterne blev gemt i fryseren til en regnvejrsdag.

Og så tilbage til historien om hvordan dette indlæg kom i stand. Som sagt mødte jeg Bianca og Sisse-Sofie på Food Festival sidste år. De passede mig op, bad om autografer (og fik de første 2 jeg nogensinde har skrevet) og overrakte mig et brev.

Sagen er den at Bianca og Sisse-Sofie var læsere af bloggen og elever på Testrup Højskole på det tidskunkt. I lyrik havde de læst "Det nemme og det ensomme" af Asta Olivia Nordenhof - hvor jeg var nævnt. Ikke med navn, men som den førtidspensionist der blev meldt for socialt bedrageri og kritiseret fordi jeg formastede mig til at købe økologiske råvarer. Det vidste de med det samme hvem var - og håbede sådan at de kunne møde mig og fortælle mig om det. I brevet var en kopi af det digt hvor jeg er omtalt. Aww. 

Jeg var derfor ikke sen til at sige JA SELVFØLGELIG da Sisse-Sofie kontaktede mig og fortalte at hun gerne ville give Bianca en original opskrift fra Klidmoster i fødselsdagsgave. Den kunne desværre ikke blive håndskrevet, for mine dumme hænder skriver ikke pænt nok til den slags længere.

Opskriften blev derfor skrevet på computer og fik et lille billede af den færdige suppe sat på. Den blev printet og lamineret (så den kan tages med i køkkenet). Nå ja, og så blev den også lige godkendt at Iske. Og så er der vist kun tilbage at sige:

Hjerteligt tillykke med de 30 år Bianca - håber du får en velsmagende fødselsdag☺

9 kommentarer:

 1. Hej Malou,

  Den her opskrift skal helt sikkert prøves af :-) Men hvis jeg vælger kun at bruge tomater, hvor mange tomater tror du så at jeg skal bruge?

  Lene :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lene

   Uha, så tror jeg du skal bruge ca 15 store meget solmodne tomater. Og måske et lille nip koncentrat ;-)

   Håber den må smage dig :-)

   Slet
 2. Hej Malou!
  Hvilken forskel gør det om jeg bager grøntsagerne i ovnen eller om de blot simrer lige så stille i gryden?
  :-) Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Lone

   Når grøntsagerne bages i ovnen først, fordamper væden og sukkerstofferne begynder at karamellisere. Det kan man ikke rigtig gøre i en gryde.

   Slet
 3. Tusind tusind tak Malou. Dine opskrifter er ren poesi.

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var såmænd så lidt. Er glad for at du kan lide det jeg laver :-)

   Slet
 4. Det ser jo bare lækkert ud. En opskrift jeg helt sikkert vil prøve en dag.
  God aften herfra.

  SvarSlet
 5. Hjemme hos os drikker vi "Verdens Bedste Hyldeblomstsaft" og jeg har derfor linket til til blog idag :)
  Tak for alle dine gode opskrifter :)

  SvarSlet
 6. Det ser da bare helt fantastisk ud - er vild med det dér spindelvævsmønster. Hvem der bare havde tålmodighed og rolige hænder nok til den slags anretninger! Jeg skal helt klart prøve det dér med at bage grøntsagerne først.
  Vh Louise

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...