onsdag den 4. december 2013

Røg, damp og lakrids...

Først i November var vi en flok madbloggere og andet godtfolk, der mødtes i Hvidovre på Johan Bülows nye lakridsfabrik til en fornøjelig aften i køkkenet. Vi var alle inviteret af Electrolux - og formålet var et lege med deres spritnye kombi-dampovn med sous vide funktion. Til at styre de gastronomiske løjer havde de allieret sig med David Johansen fra Kokkeriet. Og sikke en spændende menu han satte os til at lave.

Da vi ankom var der naturligvis smagsprøver stillet frem af alle de varianter huset kunne byde på - og der var mange, for vi var jo på besøg hos Lakridskongen.

Her ses aftenens elektriske legekammerater: 2 kombi-dampovn med sous vide funktion.

Der var dækket fint op.Men før vi skulle til bords var der lige lidt arbejde der skulle udføres.

Allerførst fik vi et par små happere - tilberedt af David Johansen og Rasmus Kibsgaard (som er in-house kok hos Electrolux). Rasmus diskede op med disse sprøde kroketter af confiteret and og foie gras med æble, syltede løg og maltjord med lakrids. Syndig, fed og tæskelækker.

David havde lavet pocheret jomfruhummer og ditto æggeblomme (af vagtelæg).

Ved servering fik hver anretning et skud mayonnaise, fra sifon, lavet på skallerne fra de små kræ. Ja, hummerne - ikke æggene, vel!?

Lidt rød syre og blomster pyntede - og bidrog med lidt smag. Herlig cremet og harmonisk happer.

Foto: Electrolux
Her ses det fine lille køkken på lakridsfabrikken og de forventningsfulde bloggere. Da happeren var indtaget fandt vi forklæderne frem og inddelte os selv i 3 grupper.

Jeg havde spottet denne kasse fennikel og sørgede for at komme på det hold der skulle ha' fingre i dem. Jeg er uforbederlig når det gælder fennikel. Det viste sig at være det hold der skulle lave hovedretten. Vi gik alle i gang samtidigt, men serverede forskudt. Det er vist nemmest at tage retterne i rækkefølge, så forretten først. Den blev lavet af Mette (Becauseitmatters), Martin (Rigeligtsmør) og Philip (Faster Philip).

Foto: Electrolux

Den første ret var Hjertesalat med løjrom, agurk og blanquette med rygeost. Både hjertesalaten og agurken skulle tilbaredes sous vide. Det blev derfor gjort klar i vakuumposer inden det skulle i ovnen. Hjertesalaten fik bla selskab af olie, citron, timian og hvidløg.

Agurken blev lukket inde sammen med bla hvidvinseddike og dildfrø.

Salaten blev derefter pillet og anrettet med løjrom + agurk, portulak, rød og grøn skovsyre. Og så manglede der kun blanquetten. 

En blanquette er en 'hvid sauce' og gerne sådan man bruger som base for en frikasse. Her var den lavet af SMØR og fond - og emulgeret op med æg og cremefraiche.  Og så var den smagt til med masser af rygeost. Her ses Martin i gang med at portionerer den færdige sauce.

Og så kunne vi endelig sætte os til bords.Mums, det var en herlig forret. Knasende sprøde grøntsager og liflig sauce.

Og så til hovedretten. Mine 2 holdkammerater var Thomas (MadetMere) og Anders (Gastromand). Vores ret var And i egen boullion med lakrids, letrøget levet, selleri, løg og fennikel.

Foto: Electrolux
Jeg blev udnævnt til holdkaptajn og satte straks drengene til at lave anden og alt hvad der dertil hørte. Selv gik jeg om bord i det grønne - og pillede perleløg til den store guldmedalje.

Fennikel, perleløg og parisiennekugler af selleri kom i vakuumposer sammen med friskpresset æblesaft, æblecidereddike, salt og rapsolie. Det fik derefter ca 1 time på 59°C i  kombi-dampovnen på sous vide programmet.

Foto: Electrolux
Thomas og Anders havde som sagt anden og dens lever under nænsom behandling - og du kan se fremgangsmåden og hele opskriften på retten lige her.

Foto: Electrolux
Og så var det med at få an(d)rettet.

Sikke en fantastisk måde at få and på. Smørmørt, saftigt og meget velsmagende. Efter en rum tid med mad, snak og vin, gik dessertholdet tilbage i køkkenet. Det var Louise (Louises Madblog) og Allan (Bungalow5). De skulle lave Pocheret pære med frossen jernurt og lun, saltet karamelsauce. Pæren blev naturligvis også lavet i ovnen.  

Foto: Electrolux
David gav en hånd med og lavede den frosne 'is' af jernurt (citronverbena) og flydende nitrogen.

Blandingen blev kørt i den nye Electrolux Assistent til den havde konsistens som 'grov sne'. 

Foto: Electrolux
De pocherede pærer blev overhældt med den labre saltede karamelsauce.

'Isen' kom ved og så var desserten klar. Virkelig anderledes, men meget lækkert. 

Det var en rigtig dejlig aften på lakridsfabrikken. Mens vores forskellige retter hyggede sig i ovnene, fik vi en rundtur i De Hellige Lakridshaller. Der var produktion i gang, så vi fik lov til at smage dragerede lakridser i forskellige stadier og varm, helt blød lakrids lige fra båndet. Wow, det kunne jeg godt blive afhængig af.

Efter desserter skyndte jeg mig ud på parkeringspladsen hvor min trætte søster sad og ventede på mig i bilen. Det var SÅ fedt at hun kunne hente mig så jeg kunne få en overnatning i Herlev - for der havde godt nok været helt uoverskueligt at skulle direkte hjem til Århus.

Tusind tak for invitationen. Jeg er meget glad for at jeg måtte komme med. Det er altid så dejligt at lære noget nyt - og selv om jeg ikke ejer en dampovn med sous vide funktion var der alligevel mange gode elementer af menuen som jeg kan lade mig inspirere af.

Hvad med en pæreis med saltet karamel? Jeg kan se det for mig!


6 kommentarer:

 1. Besøg på en lakridsfabrik! Hvor heldig kan man være? Det ser bare godt ud - meget bedre end en tur forbi Willy Wonka (;

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, hvor heldig kan man være? Det var helt fantastisk :-)

   Slet
 2. Mit første indlæg på din blog, kære Malou, skal være af den intelligente slags:

  Nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom nom

  SvarSlet
 3. FØJ for den!
  Håber i som var tilstede SKAMMER jer.
  Anstendige mennesker spiser ikke Foie Gras.

  Foie Gras produceres ved at på bestialsk vis tvangsfodre ænder og gæs. Man KAN ikke producere Foie Gras uden at udøve dyremishandel. Det kan simpelthen ikke lade sig gøre.

  Venligst se Kate Winslets undercover afsløringer af hvordan produktion af Foie Gras foregår.

  http://www.peta.org/features/kate-winslet-exposes-foie-gras-cruelty/

  Det havde jeg da aldrig troet om dig Klidmoster! Jeg troede bestemt at du går ind for dyrevelfærd og anstændig og etisk acceptabel behandling af de dyr vi spiser.

  med skuffet hilsen
  Catharina  SvarSlet
  Svar
  1. Du godeste - sikke sa en svada. Jeg håber du fik luft for din vrede!

   Når det så er sagt: hvad bilder du dig ind at fordømme mig? Du ved jo med alt tydeligvis kun det som hele fåreflokken ved - nemlig at foie gras kun kan fremstilles ved dyremishandling. Det er IKKE tilfældet.

   Måske var det dig der skulle bruge lidt tid på at følge dette link og blive lidt klogere: http://www.finedininglovers.com/blog/news-trends/pateria-de-sousa-humane-foie-gras-spain/ - det handler nemlig om at finde den rette leverandør som ikke tvangsfodre sine dyr. Og de findes i USA, Spanien og Ungarn.http://www.ted.com/talks/dan_barber_s_surprising_foie_gras_parable.html Ænder og gæs af den type er designet til at lagre op til vinter - og vil lave en fedtlever hvad enten den skal spises af mennesker eller de selv skal bruge den som vinterlager. http://www.information.dk/49113

   Ja, jeg går ind for dyrevelfærd. Men jeg har mere dårlig dårlig samvittighed når jeg er i en situation hvor jeg bliver tvundet til at spise et buræg, konventionel svinekød eller ditto fjerkræ. Jeg spiser sjældent foie gras - og når jeg gør, spørger jeg altid hvor det kommer fra. Det handler nemlig om at tage stilling. Alt handler om balance. Jeg spiser hvad der bliver serveret når jeg er inviteret til et arrangement. Og de få gange om året jeg får en bid foie gras nyder jeg det så meget ekstra. For nej, det er ikke noget jeg selv opsøger - men er det en del af en menu og fremstillet på forsvarlig vis, så tager jeg det gerne med.

   Lad den der selv er helt ren kaste den første sten! Så nu håber jeg at du er militant veganer eller kun spiser økologisk - for ellers er du med til at støtte organiseret dyremishandling i det danske landbrug. Og det foregår i så stor stil at det er bekymrende. Burde du ikke finde nogle bloggere der spiser buræg og få dem til at skamme sig?   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...