lørdag den 5. oktober 2013

Côte du Boeuf - bøffernes Rolls-Royce...

I går gik jeg ned til slagteren i Sallings underetage og pegede på noget rødt oksekød igennem montrens glas - og hviskede henført den der....og så gik jeg hjem med en Côte du Boeuf på 786 g. En kolos af en bøf!

Klar til ovnen.
Jeg havde inviteret Max på bøf-fredag og glædede mig til at overraske ham med den her. Den fik en royal behandling - og jeg skævede til fremgangsmåden her hos Gastromand

Men lad os tage det hele fra begyndelsen:

En Côte du Boeuf er faktisk bare en velvoksen rib-eye på ben. Og det er vigtigt at den bliver tempereret inden tilberedning. Så tag den ud fra køl ca 1 time før den skal på panden.

Ovnen tændes på 120°C og kødet saltes grundigt + gives et godt skud friskkværnet peber og en kvist rosmarin (eller hvad krydderurt man nu foretrækker).

En pande sættes over og varmes godt op - og bøffen brunes godt af hele vejen rundt på kanten først, i olivenolie - og derefter ca 1-2 minutter på hver side. Det er Maillard-reaktionen vi er ude efter, for det er den komplekse karamellisering der giver smagen af 'stegt'. Og da det er et stort stykke kød er det godt med meget smag i stegeskorpen.

Den brunede basse lægges i et fad sammen med en klat SMØR og et par fed hvidløg som har fået et tryk. Sæt et stegetermometer i og indstil det til at bippe på 55°C. Lav i mellemtiden tilbehøret. Jeg holdt det helt simpelt: en græskarpuré og lidt grøn garniture.

Salling havde ingen hokkaido, så jeg havde kastet et butternut-græskar i vognen. 

Det er knapt så orange som hokkaido, men minder meget om det i smag og tekstur. Det blev skrællet, fik fjernet kernerne og skåret i tern.

Græskaret kom i en gryde og fik selskab af 1 stort fed hvidløg i skiver, lidt friskkværnet sort peber og 1 spsk Herbamare Urtebouillon. Der kom vand på til det knapt dækkede og det hele fik lov til at simre under låg.

Væden blev drænet fra da græskaret var mørt. Der blev tilsat en god klat SMØR og sat en stavblender i gryden. *Wroom wroom* og så var det en silkeblød puré. Den blev smagt til med urtesalt og et par dråber æblecidereddike. Jeg dryssede med lidt tørret kornblomst for farvens skyld.

Som garniture valgte jeg lidt broccoli og ½ rød peberfrugt som trængte til at blive brugt. For at få maksimal udnyttelse af med grønne sag, skrællede jeg stokken og tog den med i bedste Stop Spild Af Mad stil. Tit gemmer man stokken med den intention at bruge den i en suppe eller andet - men hånden på hjertet, hvor ofte havner den i skraldespanden alligevel? Så hellere få den brugt med det samme.

Først blev broccolien flækket - og derefter skåret ud, så 'lang' som mulig.

Det hele fik derefter ca 45 sekunder i letsaltet vand.

Den dampede broccoli blev vent med et par dråber olivenolie, lidt salt og rød peberfrugt i strimler.

Stegetermometeret bippede og bøffen blev taget ud af ovnen - og fik lov til at trække i 15 minutter. Og så skulle den ha' kniven....

Snoren blev fjernet og derefter benet. Og så var den lige til at skære i skiver.

Yes, sådan skal en Côte du Boeuf steges. Og tro mig - der var ikke et øje tørt!

Det enkle tilbehør gjorde også lykke. Aj, men se lige det kød - det er jo lige til at blive glad af at se på.

Det blev sørme også lige til et godt glas rødvin - også fundet i Salling. Mmmmmm....

Hvor var det bare en fantastisk bøf. Det er bestemt ikke sidste gang jeg skal ha' sådan en på panden - og i maven. Men til 159 kr pr ½ kg bliver det ikke hver fredag. Men hvor er det dejligt at jeg nu har råd til den slags udskejelser. Når man kun spiser hver anden dag kan det virkelig mærkes på husholdningspungen. Men så er der lige det der problem med at dele...

Jeg var tæt på at lyve bøffen brændt og stikke Max en rundtenom med leverpostej - og selv gøre kål på den her smuksak. Men jeg forbarmede mig over den bøfhungrende stakkel og de 3 savlende katte - og delte med dem. Storsindet, ikke?

------------------------------------------------------------------

Sikke en dag. Allerede kl 11 mødtes jeg med Mikkel fra Gastropassion inde i byen. Han er ved at skrive speciale om brand-autencitet i Informationsvidenskab og ville i den forbindelse gerne interviewe mig om et bestemt emne. Vi spiste derefter frokost sammen på Memphis Roadhouse (som lige har fået ny efterårsmenu) - og gik bagefter i Salling Super for at snuse. Tror det er en af alle århusianske madbloggeres guilty pleasures at ose rundt dernede.    

Nu følger 2 fastedag i rap. Jeg skal nemlig ud på næste fredag (sammeskudsmiddag med voksenveninderne) og det kræver at jeg bytter lidt rundt på dagene. Nu skal jeg så bare finde ud af hvad jeg skal ha' med. Temaet er 'forretter og desserter'.

God weekend til alle der kommer her forbi...  


11 kommentarer:

 1. Er du gal hvor ser den dog fantastisk ud! Kæmpe bøf! Mmmh....!

  - Anne

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er det ikke bare en bøf der tager kegler? Åh, den var god :-P

   Slet
 2. meget lækker bøf :-) Må jeg spørge dig om noget. Jeg kan se vi har samme stegetermometer og ja jeg kan ikke få det til at virke. Det vil kun have de grader det selv ønsker og ja jeg skal bruge det til at bage rugbrød på 98 grader .. og mit gode gamle stegetermometer er ej længere.... kan dette mon indstilles på 98 grader? eller har du kendskab til et der kan?

  SvarSlet
 3. Oh yes, den lækreste :-P

  Du holder mode-knappen nede i et par sekunder - så begynder tallet for temperaturen at blinke......og du kan justere op og ned ved hjælp af knapperne 'min' og 'sek'.

  SvarSlet
  Svar
  1. ej tusind tak hvorfor har jeg dog ikke kunnet finde ud af det! :-) :-) :-)

   Slet
  2. Aner det ikke. Det står endda i manualen ;-)

   Slet
 4. Har du et tip til at skrælle græskar? Jeg synes gerne det er hårdt arbejde, og græskar kommer derfor sjældent på menuen :-(

  mvh Birgit

  SvarSlet
  Svar
  1. Den skræller jeg såmænd bare med den samme tyndskræller som broccilistokken ;-)

   Slet
 5. Svar
  1. Ja, ikke? Er lige nu ved at gå til at misundelse over at se min kæreste spise resterne af den alene :-)

   Slet
 6. Hvor er den smuk! Der er bare noget helt vidunderligt over et så perfekt stegt stykke kød!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...