tirsdag den 22. oktober 2013

Bagt løgsuppe med røgede ostebrød...

I går trængte jeg til varm comfort food efter en kold weekend på MAD. Det kunne nemt kombineres med et Stop Spild Af Mad projekt af de rester jeg havde med hjem fra messen - så det blev til en langtidsbagt løgsuppe i min Römertopf som jeg serverede med gratinerede ostebrød, selvfølgelig lavet med min elskede røgede Gou-Dan fra Naturmælk.

Det blev en utrolig intens suppe med saft, kraft og masser af kompleks smag. De labre ostebrød gav både knas og lækker røget fedme til.

Jeg var egentligt gået i køkkenet for at smøre mig en rugbrødsmad, men før jeg fik set mig om var der gang i suppe. På MAD havde jeg jo lavet Årets Sildeanretning og der var nogle løg tilbage - de skulle da naturligvis bruges. I fryseren hentede jeg en pose med 700 g frossen hønsefond og matchede med samme mængde løg. For at spice suppen lidt op tilsatte jeg calvados, stjerneanis, allehånde, sorte peberkorn, korianderfrø og laurbærblade. 

Løgene blev først pillet - og fik selskab af 3 store fed hvidløg.

1-2-3 så var de snittet i tynde skiver på min mandolin. Bedste gadget ever!

Hvidløgsfeddene blev snittet i silketynde skiver med en kniv. Jeg har mine fingerspidser for kære til at forsøge mig med mandolinen der. ½ tsk sorte peberkorn, 4 hel allehånde og ½ tsk hele korianderfrø kom i en krydderikugle - 1 hel stjerneanis og 2 små laurbærblade fik lov til at være med i fri dressur. Intentionen var at tilsætte lidt cognac, men proppen knækkede for mig - så det blev til calvados i stedet.

For mig er tid en af de vigtigste ingredienser i løgsuppe (ja, og så løg iggå?). Mange tilsætter sukker og/eller steger deres løg hårdt for at tvinge en karamelliseret smag frem. Det syntes jeg er synd - og det kan resultere i enten en for sød, klistret smag eller en branket, bitter smag. Jeg skruer panden ned og lader tiden trylle smagen frem i stedet. De skivede løg blev langsomt og nænsomt sauteret i 40 g SMØR og 1 spsk olivenolie. Da de var blevet bløde og gennemsigtige blev hvidløget tilsat. 

Efter ca 20 minutter ved svag varme begynder løgene at blive gyldne. De fik 2 spsk calvados som fik lov til at fordampe. Og så var de klar til næste trin. 

Den frosne hønsefond blev hakket i mindre stykker og tøet op. 

Løgene blev lagt i den fugtmættede Römertopf. Den smeltede fond blev hældt på sammen med 5 dl vand og 20 g Herbamare Urteboullion. Krydderierne blev tilsat og så kom låget på. Stegesoen blev sat i en kold ovn, som straks blev tændt på 200°C. Suppen fik i alt ca 3 timer - og blev taget ud og rørt rundt hver time. Man behøver ikke lave suppen i en stegeso - den kan også bages i ovnen i en kraftig gryde med tætsluttende låg. Den færdige suppe var mørk, karamelliseret og intens. Den blev smagt til med lidt urtesalt, friskkværnet peber og 1 god spsk æblecidereddike. Låget blev lagt på og så stod den bare og ventede på bordet. Ovnen blev straks skruet op på 225°C til ostebrødene.  

Brødet havde jeg også med hjem fra MAD. Og den røget ost som jeg knuselsker. 

2 tynde skiver brød blev først bagt på risten i ovnen i 3 minutter. Derefter blev de lagt i et fad.

Et tyndt lag fuldkornssennep blev der også til - en pludselige indskydelse.

Brødene blev toppet med rigelig revet røget ost - og blev sat i ovnen til osten var smeltet og begyndte at boble lystigt.

Den tilsmagte suppe blev øset op i en varm skål. Se lige hvad 3 timer kan gøre. Ingen sukker, kulør eller hurtige løsninger her - kun tid og kærliiiiiighed.

Og så var der endelig mad. Man kan selvfølgelig lægge brød og ost på toppen og gratinere hele herligheden i ovnen. Men det syntes jeg er meget besværligt at spise. Så heller dyppe som her.

Jeg skar brødet ud så det var nemmere at ha' med at gøre.

Dyp, bid - og gentag. Ih, du godeste. Sikke en lækkerbisken. Jeg er glad for at jeg ikke nøjedes med en rugbrødsmad. Det er helt klart en suppe som skal laves flere gange i løbet af vinteren.

Resten af suppen røg i fryseren, for jeg skal ikke spise hjemme i dag. Anne har nemlig inviteret mig på testmiddag i forbindelse med Madblogger Udfordringen. Hvad hendes emne er vil jeg ikke røbe - men det er noget jeg glæder mig meget til at smage i aften. Mit eget bidrag kommer på bloggen i starten af november.

Jeg er desværre for syg til at hoppe på cyklen, så jeg må finde en bus i stedet for. Der er ingen planer resten af ugen, andet end at slappe af og forsøge at komme til hægterne igen. Og nu vil jeg ha' en lur inden jeg skal ud af døren. Vi ses...

  

7 kommentarer:

 1. Mine tænder løber i vand! Jeg ELSKER løgsuppe, har dog aldrig prøvet en bagt version. Jeg ville nok udskifte til en grøntsagsfond, da jeg er vegetar, men ellers så ser det bare så lækkert ud med de mange dejlige aromatiske krydderier du bruger :)

  SvarSlet
 2. Hvor ser det dog godt ud! Løgsuppe er i min bog rgtigrigtig lækker efterårsmad, og at ostebrøddet er den røgede slags lyder ekstra godt :D

  - Anne

  SvarSlet
 3. Arhmen altså - jeg tror da vist liiiige jeg skal tilføje løg til denne uges shoppingliste!

  /Kristina.

  SvarSlet
 4. Hold op hvor ser det bare lækkert ud! Jeg elsker løgsuppe :D

  SvarSlet
 5. løgsuppe og ostebrød - en fantastisk kombi, især når der ved siden af nippes til et glas sherry :-)

  SvarSlet
 6. Kære Malou
  Den suppe og de ostebrød lyder bare så lækker. Plejer aldrig at lade løgsuppe simre så længe, men det skal jeg da helt sikkert prøve næste gang. Dine madlavningstips er altid de bedste.
  Kram Nadia

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...