onsdag den 5. juni 2013

Vaniljekoldskål med citron og tykmælk...

I går oprandt dagen hvor sæsonens første koldskål skulle på bordet. For mig kræver det den helt rette kombination af vejr, vind + manglende kræfter til at lave og spise andet. I går gik alt op i en højere enhed og jeg satte derfor kursen mod Metro der forhandler den perfekte kærnemælk til formålet. At jeg så fik lidt bevægelse i benene og sol på kinderne samtidig var blot en bonus.

I går blev det til en ret traditionel udgave - vaniljeprikket, med et skud citron og fylde fra tykmælk. Læskende og ikke for sød.

Vaniljen kommer i pulverform - lavet af økologisk Ndali vanilje fra Uganda. Det er SÅ aromatisk og sødmefuldt at jeg besluttede mig for at skære i sukkermængden og lade vaniljesmagen brænde igennem.

Det var en af de 6 krydderier jeg valgte hos Mill & Mortar til test. Det er meningen at vaniljen også skal bruges i det salte køkken . så du kan forvente en funky fiskeret inden længe.

Jeg knuselsker kærnemælken fra Naturmælk - for det er den gammeldags ægte kærnemælk som er et overskudsprodukt når man fremstiller SMØR. De fleste andre mærker i handlen er blot syrnet skummetmælk. De er blah efter min mening. Det med at transformere koldskål fra en dessert til et svalende hovedmåltid i varmen kræver lidt fylde - så for mig handler det om at tilsætte et surmælksprodukt. Det kan være skyr, ymer eller som her, tykmælk. Så mætter den kolde skål nemlig en smule mere og man kan gå lidt længere på literen......hvis du forstår sådan en lille en.

Selv om jeg ikke har noget problem med at bruge friske økologiske æg til koldskål, blev det alligevel de pasteuriserede blommer der røg i vognen går. 4 stk (2 bægere) blev pisket med ½ dl rørsukker.

Blandingen blev pisket helt lys og skummende - og der blev tilsat ½ tsk vaniljepulver. Vælger man i stedet for pulver at bruge marven fra en vaniljestang, kan den med fordel piskes med fra starten.

Den her portion skulle indeholde 400g tykmælk. Jeg valgte også at tilsætte 1 hel citron - den ene halvdel som saft og den anden i tynde skiver.

Æggesnapsen røres med citronsaft og tykmælk inden der tilsættes 1 liter kærnemælk.

Citronskiverne lægges i og koldskålen trækker overdækket på køl i et par timer.

Uhm, og så var den lige til at øse op i en tallerken og nyde med en håndfuld kammerjunkere. Ja, købte - for jeg havde ikke gid til at bage nogen selv.

Det var også en bagtanke ved at lave koldskål i går - for så har jeg nemlig nem mad i dag også. Her til frokost skal jeg ind på Kähler Spisesalon og være meddommer i semifinalen i 'Danmarks bedste smørrebrød'. Deltagerne skal dyste i disciplinerne: æg, fiskefilet med garniture, kartoffel, oksespidsbryst og osteret. Mon ikke jeg sætter pris på en portion koldskål engang i aften?

God Grundlovsdag til alle der kommer her forbi...

2 kommentarer:

  1. Hvor ser vaniljen dog god ud - elsker koldskål, den "rigtige" version i mit barndomshjem er også uden æg, men med tykmælk og kærnemælk, tons af vanilje og med citron eller lime - både saft og skal. Så frisk og god.

    - Anne

    SvarSlet
  2. Lige hvad jeg manglede...... Kæresten nægter at tro jeg kan lave en koldskål selv, som han bedre kan lide end hans sædvanlige købe-ting...... Men nu er jeg bevæbnet med lækker opskrift 😃 TAK

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...