mandag den 17. juni 2013

BBQ Hotwings med 2 salater...

I sidste uge lavede jeg for første gang hotwings herhjemme. Stærke, søde og klistrede på den helt rigtige måde. Og så var de økologiske!

De blev lavet på sammen måde som de grillede vagtler: med spicy dry rub med 13 krydderier og barbecuesauce med ahorn og chipotle. Her blev der bare tilsat mere chipotle.....en del mere.

Vingerne købte jeg på frost sidste efterår på et 'farmers marked' oppe nordpå. De har hele tiden været øremærket til et hotwing-projekt - og da nu da jeg havde både rub og bbq-sauce skulle det i bedste Stop Spild Af Mad stil bruges op. Så vingerne blev lagt til optøning da vagtlerne røg på grillen.

635 g = 5 vinger. Det er altså 5 KÆMPE vinger. Fra økologiske kyllinger der har levet i minimum 64 dage og har haft plads til at baske med dem.....vingerne altså. Den ene lignede mere noget fra en lille flyveøgle end en kylling.

De skulle selvfølgelig gnides godt og grundigt ind i den spicy dry rub med 13 krydderier.

Da jeg havde god tid, fik de lov til at trække på køl i 6 timer. Man kan dog sagtens nøjes med at lade dem trække i 20 minutter ved stuetemperatur hvis tiden er en faktor.

De 5 vinger kom derefter på brødristeren grillen.

De begyndte dog hurtigt at brænde som vagtlerne - så jeg hev dem af i tide og besluttede at lave dem færdige i ovnen.

De kom derfor i et stort ildfast fad og blev penslet godt med den liflige barbecuesauce med ahorn og chipotle, smagt til med mere chipotle. Fadet kom i ovnen 25 minutter på 180°C. Det viste sig dog at jeg kunne ha' stillet fadet på grillen i stedet - Tinna var så sød at gøre mig opmærksom på det i kommentarfeltet her. Det må jeg gøre næste gang.

Vingerne blev så lækre. Man kan pelsle med mere bbq-sauce når de er færdige, men jeg syntes de var snaskede nok.

De 2 slags ahorn og alt det andet lækre havde lavet en herlig karamelliseret overflade. Man plejer vist at dele vingerne inden man tilbereder dem, men jeg foretrak det på denne måde. Så kunne jeg nemlig gnaske de sprøde vingespidser i mig mens jeg anrettede.

Og tilbehøret? Det blev 2 nemme salater - den ene endda med snyd involveret.

Jeg havde været et smut i Føtex, så der var da lidt grønt i huset. De små gule tomater var ikke økologiske, men jeg kunne ikke stå for dem.  

Salater med mange farver elsker jeg - og jeg vidste at den her ville blive smuk. Agurken blev skrællet og fik kernene fjernet inden den blev snittet i mundrette stykker.

½ rød peber, en stor håndfuld tomater, ½ rødløg og hele potten med basilikum blev snittet og gjorde agurken selskab. Jeg gav salaten et drys salt og peber - og stænkede med god olivenolie og hvidvinseddike. Fin, bestemt - men der manglede noget.

Jeg fik derfor på altanen og plukkede 5 stedmoderblomster. Violet og gul er komplementærfarver (direkte overfor hinanden i farvecirklen. Læs lidt om farvelære her) og får derfor hinanden til 'poppe'. Smukt!

Den anden salat var en kartoffelsalat. Købt.....færdig. Undskyld, krop.......men kræfterne var ikke til andet. Man kan dog med et par små nemme tips få den pimpet så den bliver ganske tilforladelig. Jeg var SÅ heldig at ha' en smule løvstikke fra Den Økologiske Have, hvor jeg havde været ned til et arrangement dagen før. Det + en smule fuldkornssennep kan udrette mirakler.

En smule af dressingen fra kartoffelsalaten blendes *wroom wroom* med løvstikken (brug også persille, basilikum eller de krydderurter du kan lide) - det gør ikke noget hvis der ryger et par skiver kartoffel med. Blandingen tilsætte resten sammen med 1 stor spsk sennep og et godt skud friskkværnet peber.

Lysegrøn og lækker. Når det nu ikke kan være anderledes....

Salaterne blev altså lavet inden vingerne røg på grillen - så det var dem der ventede og ikke omvendt. De hotte vinger blev anrettet sammen med salaterne og så var der mad. For nemheds skyld besluttede jeg mig dog for at dele vingerne i køkkenet.

Det var ufatteligt at der kunne være så meget mad i 3 vinger. Men jeg kunne simpelthen kun klemme 3 ned. Nu skal jeg helt sikker på jagt efter flere vinger - for det er da en ret laber ting at få på grillen her om sommeren. Kan jeg ikke finde dem her i byen, ved jeg med sikkerhed at de kan bestilles her hos Sødam.

Det eneste jeg har lavet i dag er at grille 2 pølser til hotdogs og skrive dette indlæg. Jeg er MØR efter weekenden. 2 x 5 timer på NorthSide fredag og lørdag var mere end jeg kunne holde til - så jeg måtte droppe at tage derud igen søndag (noget jeg tudede af ærgrelse over). Men jeg fik heldigvis en masse materiale med hjem at skrive om:

Billederne er nu sorteret - men de skal redigeres og der skal skrives tekst. Det håber jeg at jeg får kræfter til at kigge på i morgen. Men jeg går offline for nu, synker tilbage i dynerne og hviler min ømme krop - og ser en ond gyser. 

Ha' det godt til vi ses igen....4 kommentarer:

 1. For dælen da, hvor er det smukt anrettet. Alt ser så lækkert ud. Jeg har også stedmoder i min altankasse - blå - Spiste du dem eller er de kun til pynt.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Charlotte
   Svarer dig lige mht blomsterne.
   De kan sagtens spises ligesom bellis (tusindfryd), rosenblade, tulipanblade, hjulkrone og kronbladene fra kornblomsten. Tallerkensmækker (blomsterkarse)er også rigtig god.
   Der er sikkert mange flere. De smager ikke af så meget men giver et gevaldigt farvetilskud til salater og kager.
   Men, men, men. De blomster man køber i handlen er ikke fremstillet til levnedsmiddelbrug, så her vil jeg ikke anbefale at man bruger blomsterne, før de har sat nye blomster. Allerbedst er selvfølgelig at dyrke sine egne, eller at gå på blomsterjagt i byens park eller hvor man nu har adgang til det grønne. Der bruges ikke længere pesticider i vedligeholdelsen af offentlige grønne arealer, så vidt jeg ved, så her kan man roligt guffe løs :)

   Slet
 2. Hej. Det ser lækkert ud. For mig til at drømme om thai fyldte vinger - udbenet og fyldt med gris og rejer og urter... har du prøvet dem?
  Anita

  SvarSlet
 3. Hotwings! GUF!
  De var anledning til mit faste besøg på en mexikansk restaurant i København, hver gang jeg var i byen - selvom jeg var på SU.
  Har tit tænkt at det må man da kunne lave selv. Det vil jeg nu prøve :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...