tirsdag den 19. februar 2013

Kikærtemazarin med citroncreme...

For et stykke tid siden fik jeg en mail fra en læser ved navn Anja. Hun er inden for de sidste 5 år blevet ramt af flere alvorlige fødevareallergier. Hun er selv ved at ha' styr på sin basiskost og kan til min store glæde bruge mange af mine opskrifter. Men det kniber meget med de søde sager. Anja spurgte mig om jeg måske kunne hjælpe hende med at lave et par kager som hun kunne spise når kagelængslen blev for stor. Og den udfordring sagde jeg straks JA til.

I går bagte jeg så den første 'skitse' - som er på basis at kikærter. Og det er vitterligt kun en skitse. Der er meget plads til forbedring. Den minder mere om et sødt brød end en kage - men den har stort potentiale. Det er på ingen måde en kage for diabetikere, PCO-piger, LCHF tilhængere eller folk der gerne vil tabe sig - det er en kage for en meget bestemt type allergikere.

Anja har sendt mig en liste med de ting hun er allergisk overfor som kan ha' relevans i det søde køkken: hvede (gluten), mælk (både laktose og kasein), sukker, chokolade, kakao, hasselnødder, ananas og kiwi. Javel ja, så ingen mel, sukker eller mælkeprodukter af nogen art....og ingen SMØR??? 

Jeg har længe drømt om at lave en kage på kikærter. Så de blev sat i blød i 24 timer og kogt møre i friskt vand uden salt. Der findes et utal af spændende opskrifter på kager og brownies med både kikærter og forskellige slags andre kogte bælgfrugter, men da jeg ikke måtte bruge chokolade eller kakao kunne de jo ikke bruges.

Så jeg måtte starte helt fra bunden - men skævede lidt til forskellige opskrifter for at undersøge mængdeforhold osv. Jeg ville gerne ha' at den skulle være mazarin-agtig, men magtede ikke til at lave marcipan uden sukker først. Det blev derfor med mandelmel. Anja oplyste at hun kunne tåle det nye SteviaSweet sødepulver, så sådan en bøtte fik jeg fat i. Jeg hev lidt frem fra skuffer og skabe mens opskriften tog form på papiret.

Selve kagen:

400 g kogte kikærter (jeg vil anbefale 300g)
180 g peanutbutter
25 g SteviaSweet sødepulver
1 tsk bagepulver
150 g mandelmel
5 æg
100 g revet æble
1 tsk vaniljepulver - eller marven fra 1 vaniljestang
3 spsk kanel

Kikærterne blendes til de smuldrer helt fra hinanden. Peanutbutter og æg blendes med. Jeg tror med fordel at man kan skille æggene og piske hviderne - som man så vender i dejen til sidst.

Blend SteviaSweet, bagepulver, mandelmel + krydderier i. Det bliver en tyk, kompakt dej.

Rør til sidst de revne æbler i. Og så er dejen færdig. 

Dejen fordeles i en foret bageform på 23 x 23 cm eller en springform på 22 cm. Kagen bages nederst i ovnen i 30-35 minutter på 175°C. 

Den færdige kage minder mest af alt om en stor bagt sød falafel. Og det er jo heller ikke langt fra sandheden.

Det er en kompakt sag - men man fornemmer klart slægtskabet med en mazarinkage. Den er på ingen måde klæg, nærmere en smule tør i det. Normalt ville man jo svøbe en sådan kage i en fed ganache på chokolade og SMØR - så nu skulle jeg virkelig lægge hovedet i blød og finde på noget at komme på toppen.

Løsningen blev efter nogen grublen til en frisk citroncreme på tofu og agavesirup. Anja, jeg ved ikke om du kan tåle agave? Ellers må du søde med lidt ekstra SteviaSweet.   

Citroncreme:

300 g silken tofu
½ dl agavesirup
½ dl citronsaft 
revet skal af ½ citron

Ak ja, silken tofu aka den beige rædsel - smuk er den ikke. Den har dog den fordel at den taknemmelig tager imod smag og let lader sig transformere til en lækker silkeblød creme.

I tern med bæstet og i en blender med agavesirup og citronsaft + skal. *Wroom wroom*

Det giver en tyk lækker creme med en fin sød-syrlig smag

Ikke tosset på toppen af den søde kompakte kage. Men der manglede noget pynt. Som den ser ud her er den lige lovlig spelt-hippie på den mest ufestlige måde. Det måtte der gøres noget ved.

Kandiserede violer var jo desværre dømt ude pga sukkeret. Men lidt ekstra revet citronskal, et par smuldrede frysetørrede hindbær og et let drys rålakrids gjorde underværker.

Kære Anja, jeg håber du kan lide kagen. Det har været meget inspirerende at læse om hvordan du har valgt at se dine begrænsninger som udfordringer - det er noget jeg har meget stor respekt for. Jeg lover dig at jeg nok skal lave flere søde sager med dig i tankerne i fremtiden. Og har måske allerede en ny lille overraskelse på tapetet snart. 

Tak til Lis som allerede har sendt mig flere opskrifter, via bloggens Facebook side, som er perfekte til formålet. Dem glæder jeg mig til at lege med. Det her indlæg ryger i kategorien 'On Demand' ude i højre side. Det er en ny kategori som skal rumme de opskrifter der bliver efterspurgt. Sidder du med et ønske om en opskrift der skal skræddersys efter dine behov/allergier/smag eller skøre indfald - så send mig en mail. Jeg elsker en god udfordring!

Og skulle du sidde derude med opskrifter på kager og andre søde sager UDEN mel, sukker og mælkeprodukter - så må du meget gerne skrive dem ind her i kommentarfeltet hvor Anja kan læse med. Det kan jo også være der sidder andre lækkersultne allergikere derude som venter på den helt rigtige opskrift.

På forhånd tak for hjælpen...


12 kommentarer:

 1. Hvor må det bare være frygteligt at være allergisk over for så mange ting :( Men fedt du giver dig tid til at hjælpe på den søde front :)
  Jeg tænker umiddelbart om det ikke er værd at kigge lidt i paleo-retningen (og evt lade sig inspirere af rawfood-køkkenet?)?
  Derudover kan man lave en masse lækre ting med avocado og bananer. Frys en banan og blend den efterfølgende og du har den lækreste bananis :) Blend avocado med usødetkakaopulver og tilsæt dadler og du får den mest cremede chokolademousse :) hov, havde glemt at hun ikke kan tåle kakaopulver :(
  Men generelt kan man tænke i baner med kokos, cashewnødder, mandelmel og banan til erstatninger for mel og smør... :)

  SvarSlet
 2. Super godt gået.
  Ikke let når der er så mange allergier ind over, og fornemmer at du har nydt at lege med en så speciel opgave.

  SvarSlet
 3. Jeg laver en snack af og til: økodadler fyldt med hasselnødde creme. Det smager næsten af nougat. Jeg har også prøvet med mandel creme og det er også superlækkert. Det går også under navnet mandel-smør og kan købes i helsekost forretninger. Mens jeg skriver kommer jeg i tanke om at man også kunne prøve med peanutbutter! Det må jeg afprøve ;-)

  Jeg er også blevet rigtigt glad for smoothies til at tage trangen til slik og kage. De kan laves utroligt lækre, og det er rimeligt nemt at undgå gluten sukker og mælk i hvert fald. :-)

  Held og lykke til Anja med at finde gode opskrifter hun kan tåle. Og tak til Klidmoster for god inspiration!

  SvarSlet
 4. Hej,når jeg søger på vaffler eller med den lekue form
  står der bare-ingen resultat,vad gør jeg fejl!
  vil se efter den opskrift du brugt der er med formen mon det var første gang du brugte den!

  SvarSlet
  Svar
  1. jag har fået fat i deres opskrift:)

   Slet
 5. Tror den kage ville være virkelig lækker med most banan og kokosmel! Man kan i øvrigt lave en lækker creme af kokosfedt (altså den tykke del af kokosmælken) der er sat på køl og pisket meget kortvarrigt med flormelis (eller stevia) og vaniljepulver (en opskrift jeg spottede på Månebarnet.dk). Det var måske noget for den stakkels læser. Mener også jeg så en is lavet udelukkende på kokosmælk og mangofrugt hos Ganeoggaffel.dk hun måske kunne bruge. Har også hørt om triflidesserter med usødet æble/pæremos, ristede nødder og sojaflødeskum/creme :)

  SvarSlet
 6. Og den her opskrift er nok også brugbar: http://hijaluna.wordpress.com/2012/01/22/kokostoppe-sukkerfrie/

  SvarSlet
 7. Det er et crazy eksperiment - elsker det :-)

  SvarSlet
 8. Uh, det ser spændende ud!

  Jeg har også selv eksperimenteret med at lave gluten- og mælkefri mad, og har faktisk fundet nogle ret lækre opskrifter i processen :)
  http://sundmums.dk/
  og
  http://chocolatecoveredkatie.com/
  er ret gode steder at kigge efter søde sager!

  Har selv lavet den her flere gange(senest i dag!):
  http://chocolatecoveredkatie.com/2012/09/09/no-bake-peanut-butter-pie/
  Og det er ikke engang fordi den er gluten- og mælkefri, men fordi den smager fantastisk :D Jeg laver den godt nok med den anbefalede chokoladebund, men der er flere forskellige opskrifter på siden :)
  Og den kan varmt anbefales med lidt blendet hindbær og en lille kugle "bananis" af blendede, frosne, overmodne bananer :)

  SvarSlet
 9. Fedt! Kommet i en ny studiegruppe, hvor en af pigerne ikke kan tåle gluten - og da jeg normalt altid har brød eller andet bagværk med, har jeg altid dårlig samvittighed over, at hun ikke kan være med. Den her skal helt sikkert prøves :)

  SvarSlet
 10. Sjov ide med kikærterne! :D

  Umiddelbart har jeg i hvert fald to bud til Anja. Denne (uden ganachen) eller denne - generelt kan hun nok få meget ud af at kigge i raw-kageverdenen fx - men selvfølgelig også LCHF-kager, som alle er uden mel og sukker - og en del også uden mælkeprodukter - eller med mulighed for nem og hurtig erstatning :)

  SvarSlet
 11. Vil da, som allerede nævnt, opfordre Anja til at kigge på opskrifter fra paleo køkkenet. Her indgår ingen sukker, mel eller mælkeprodukter, og der findes rigtig mange lækre paleo-dessert/kageopskrifter på nettet, især på de mange engelsksprogede paleo-blogs.
  Jeg driver selv en paleo-blog, som måske kunne inspirere.
  Som glasur på kager er jeg stor fan af kokossmør (går også under navnet 'creamed coconut') Man kan selv lave det, ligesom alt andet nøddesmør, men det kan også købes i de fleste helsekosbutikker, og naturligvis via nettet.
  Det var lige mit indspark, som jeg håber kan bruges :)

  Mange hilsner,
  Lykke

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...