søndag den 27. januar 2013

Lama filet og perlebygsalat a'la Marokko...

I fredags var jeg til Kagedåsetræf - et sammenskudsspisegilde med lam, lama og lækkerier. Mit bidrag var lama og perlebygsalat. Jeg kunne læse mig frem til at lama og kamel er af sammen familie - og så var det jo nærliggende at kaste sig ud i en marokkansk smagsprofil. Da jeg ikke har noget billede af en færdig tallerken, benytter jeg mig i stedet af muligheden for at flashe min nye krydderi-skuffe:

Da jeg flyttede, købte jeg det her køkkenmøbel i IKEA - og den ene skuffe er nu indrettet til krydderier. Det giver et fantastisk overblik, krydderierne bliver ikke påvirket af lys og de er lige ved hånden (før var de gemt i et skab). Jeg kunne derfor bare åbne og udvælge lige det jeg ville ha' i min marinade og salatdressing.

Lamaen først:

Jeg købte denne filet af lama på MAD messen hos Rævhede Naturprodukter. Den blev gemt til en ganske særlig lejlighed - og det var så i fredags. Lama er meget fedtfattigt kød med en smag hen af kalv med et snært af vildt. Stegeanvisningen foreslog grydestegning i ca 1 time - men jeg ville marinere og rosastege den som en slags mørbrad.

Marinaden blev rørt sammen af:

2 spsk Ras el hanout
1 spsk st. spidskommen
2 tsk st. kanel
1 tsk st. nellike
1 tsk st. gurkemeje
2 hvidløg
1 løg
1 citron
½ dl olivenolie
Salt/peber

De stødte krydderier blev rørt sammen med olivenolien. Citronen blev presset og saften tilsat sammen med de 2 fed hvidløg (pressede) og løget (finthakket). 

Lamaen blev befriet fra sit vakuum og duppet tør med køkkenrulle. Det var ikke nødvendigt at afpudse den yderlige. 

Lamafileten blev snasket ind i marinaden og blev vendt et par gange i løbet af dagen.

Og så til perlebygsalaten:

200 g perlebyg blev kogt sammen med et brev 'yellow rice' fra Mill & Mortar.

Det er en lækker blanding med stødt gurkemeje, karryblade, grønne kardemommekapsler, sorte peberkorn og nelliker. 

Jeg kogte perlebyggen torsdag aften så jeg kunne bruge lidt som tilbehør til min marmelade-kylling. Resten fik lov til at køle af inden det blev lavet til en salat.

Fyldet blev 'godt og blandet fra skab, køl og frys'. Edamamebønner, grøn peber, gulerod, agurk, rødløg, tørrede kirsebær og mandler + dressing af appelsinsaft, ras el hanout og saltet citron.   

Fyldet blev hakket ret fint - med undtagelse af den grønne peberfrugt (og rødløg som kom i tynde både). Den kan jeg ikke selv tåle, så den skulle jeg kunne pille fra senere.  

Kender du saltsyltede citroner? Det er 1½ år siden jeg lavede de her og de er stadig gode.

Man bruger ikke frugtkødet, så det skrabes af. Citronskallen kan bruges i både varm og kold mad.

Jeg rørte en dressing sammen af ras el hanout, appelsinsaft, olivenolie, salt, peber og meget finthakket syltet citronskal. Har man ikke den slags på lager kan det erstattes af citronsaft og salt.

Salaten blev vendt sammen med dressingen og sat på køl til jeg skulle af sted.

Tine kom og hentede mig - og blev trakteret med Overkill Brownie. Hun var så begejstret for den at jeg gav hende noget med hjem til dagen efter. Resten står i skrivende stund i køleskabet blandet med marcipan, æblesmør og mørk rom - i morgen bliver det til træstammer.

Vi snakkede så meget at vi kom for sent ud af døren - så da vi kom op til Signe stod maden allerede på bordet. Billederne er i et lidt ugunstigt lys, så bær lige over med dem.

Signe diskede op med langtidsstegt lammebov efter den her opskrift. Der var også grøntsagsstænger, fetacreme og fladbrød.

Perlebygsalaten kom på et fad og fik en håndfuld granatæblekerner drysset ud over sig - godt Signe lige havde sådan en på lager.

Lamaen blev strøget fri for det meste marinade og brunet af på en varm pande inden den fik 15 minutter i ovnen. Den var rosa og rigtig fin inden i. Virkelig en god smagsoplevelse. 

Vi sluttede af med Stines citronfromage med rålakrids og frysetørrede hindbær. Uha, den var god. Let og luftig og ikke for 'sat'.

Snakken gik og sprutten flød - og vi hørte musik og skrålede med det meste af natten. Jeg skulle ha' overnattet, men ved 5 tiden ville Tine køre hjem (hun havde planer lørdag) og jeg fik et lift med hende. Så jeg vågnede i min egen seng lørdag. Havde heldigvis holdt mig nogenlunde i skindet og havde derfor et minimum af tømmermænd. Det blev derfor til en tur på torvet hvor jeg handlede ind til et kongemåltid i min Römertoft: rosmarinkylling med perlerug.

I dag ville jeg ha' været op og drikke en kop te sammen med min kæreste - men jeg skal love for at vejret fik sat en stopper for den plan. Snestorm, fibromyalgi og el-cykle er bare ikke 3 ting der kan kombineres. I stedet har jeg hygget mig med at redigere billeder, se serier og lave lidt hyggemad af resterne fra i går.

Trixie hjalp mig med at lave frokost.....ved at udrydde en del kylling. Tænk at hun bliver 15 år til maj. Det er utroligt så meget man kan knytte sig til en kat. Jeg er simpelthen så glad for at hun har klaret flytningen så nemt og smertefrit. Lige nu ligger hun og snorksover op af min ben her på sofaen - det er så hyggeligt.

Nu vil jeg under dynen og hvile kroppen mens jeg glor et eller andet ligegyldigt tv. Min hjerne trænger til tomme kalorier - har haft lige lovlig meget at tænke på i den sidste tid.

Godnat og sov godt!

 
 

1 kommentar:

  1. Fedt indlæg. LAMA det er den der spytter....så ingen problem med at spise den :-) Jeg er misundelig på din krydderi opden - mit ligger i plastposer forskellige steder i køkkenet - måske skal jeg lige i IKEA.

    Lækker ret

    /Erland

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...