tirsdag den 10. juli 2012

Cremet jordbærmarmelade + saft og sirup...

Jordbærsæsonen er på sit højeste - og for første gang nogensinde har jeg selv lavet jordbærmarmelade. Det kommer sig at af jeg i weekenden smagte den mest henrivende cremede marmelade fremtryllet af Signe. Den tabte jeg mit hjerte fuldstændig til.

Og så var det jo superheldigt at vi på vejen hjem fra Signe og mandens 2 x 40 års fødselsdag stødte en bod ved vejen hvor de solgte nyplukkede jordbær. Anne og jeg delte en helt kasse med 10 bakker som vi fik for 130 kr. Jeg forærede den ene bakke væk, så jeg havde 4 bakker at gøre godt med. Opskriften nåede jeg ikke at få af Signe inden vi kørte - så hip hurra for Twitter:

Sådan! Så var jeg klar til at gå i gang.

Først skyllede jeg bærrene og nippede derefter blomsterstilken af - gør det aldrig omvendt, så suger bærrene vand til sig.

Jeg skar dem i halve, vejede dem og lagde dem i et fad. Der var 1500 g. De 500 g tog jeg fra til saft og sirup.

1 kg bær blev overhældt med 500 g rørsukker og fik selskab af 4 'tomme' vaniljestænger.

Jeg rørte rundt et par gange til sukkeret var opløst og havde trukket en del saft ud af bærrene. Det hele kom derefter i en gryde sammen med 1 tsk vaniljekorn (kan erstattes af marven af 1½ vaniljestang).

Bærrene simrede i små 20 minutter inden jeg stak min Bamix i og kørte *wroom wroom* til en jævn konsistens. Der er nemlig en grund til at jeg aldrig har lavet jordbærmarmelade før - og det er fordi jeg har et barndomstraume der omhandler hele syltede jordbær. Det er det eneste bær jeg ikke kan snuppe. Det kommer sig nemlig af at min dagplejemor havde for vane at servere jordbærmarmelademadder hver evig eneste dag. Det i sig selv kunne man måske ha' lært at leve med, men hør så lige hvad det var for madder: det hvideste formfranskbrød der kunne opdrives, smurt med stegemargarine (det var jo billigt) og toppet med jordbærmarmelade fra Den Blå Spand. Først på ugen kunne man være heldig at der var mest af det søde tynde - men sidst på ugen var det næsten ene klamme hele bær. Det voksede i munden på mig og var en pine at få ned. Uh, og hvis det skulle gå hurtigt så skar min dagplejemor skiver af margarinen med en ostehøvl og lagde på brødet først. Og nu ikke flere dårlige minder for i dag *I'm going to my happy place*.

Den blendede marmelade skal ha' noget hjælp til at sætte sig. Jordbær har nemlig et meget lavt indhold af pektin som er naturens eget geleringsmiddel. Rød Melatin indeholder carrageenan, johannesbrødkernemel og sukker - men ingen konservering. Jeg valgte at tilsætte 2 tsk (8 g) sammen med 2 spsk sukker og koge i et par minutter.

Den varme marmelade kom på steriliserede glas skyllet i vodka. Jeg tilsætter ikke konservering men opbevarer marmeladen på køl og spiser den hurtigt.

Her til morgen tog jeg så hul på marmeladen. De lidt større stykker sort stammer fra den vaniljestang jeg havde glemt at fiske op inden jeg svang tryllestaven. Ups.

Uhm, traumefri sliksød sommer på grovbrød - naturligvis med SMØR under.

Saft og sirup:

Jeg lagde ud med at koge 500 g jordbær med 400 g sukker og 5 dl vand + 1 vaniljestang i 20 minutter.

Det blev derefter hældt til afdrypning i min suppesigte. 5 dl saft blev hældt på en skoldet flaske - og resten blev kogt ind med 1½ dl sukker til en mellemtyk sirup og hældt på et flot glas.

De 2 glas marmelade er allerede lovet væk og det sidste skal jeg nok få gjort kål på inden længe. Saften blander jeg op med danskvand og nyder de kommende dage og siruppen gemmer jeg til is. Ikke dårligt med alt det for 65 kr til bær og 20 kr til sukker.

I dag skal jeg i radioen igen. Det er på Radio 24syv kl ca 14.15 i programmet 'Iben og mødregruppen'. Emnet er emsighed - og jeg skal fortælle om hvordan emsige mennesker har meldt mig for bla socialt bedrageri. Jeg var også i radioen i sidste uge og tale om de anonyme anmeldelser jeg har været udsat for - det kan du høre lige her.

Senere på dagen skal jeg ind til byen. Jeg håber virkelig vejret holder tørt så jeg kan tage Ladybug og ikke bussen.


13 kommentarer:

 1. Øhm, ja, jeg nåede så overhovedet ikke noget marmelade. Eller nedfrysning. Eller noget. Vi åd dem alle sammen. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Imponerende at I kunne æde 5 bakker :-D

   Slet
 2. Uf uf uf, skiver af stegemargarine og jordbær fra den blå spand... ikke noget at sige til, du ikke går på kompromis med kvaliteten i dit voksne liv!

  Held og lykke i radioen - giv dem tørt på! :-)

  Kærlig hilsen

  Lone

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, vel? Jeg har nogle gange mareridt om de madder.

   Tak, det gik vist meget godt i radioen.

   Kh Malou

   Slet
 3. Margarine på brødet, ADR! Stakkels dig! Godt man selv kan bestemme som voksen hvad man vil spise - og hvilken kvalitet.

  Fint interview forresten - det klarede du rigtig godt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, ADR - det var SÅ synd for mig. Godt jeg kan spise SMØR nu :-D

   Tusind tak :-)

   Slet
 4. Har lige hørt radioindslaget - du er sgu for sej - god og yderst velformuleret argumentation - 1-0 til dig :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - det er jeg glad for at du syntes :-)

   Slet
 5. Åh, Malou, hvor lyder det lækkert - vi har lige købt en Bamix stavblender, så det er jo bare at gå i gang. Det med barndomstraumet kender jeg, men det var rejer, der voksede i munden på mig :-)
  Solskinsklem!

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-) Ja, sæt i gang - du vil ikke fortryde det.

   Puha, ja - jeg gyser lidt inden i når jeg tænker på hvordan du blev tvunget til at spise rejer :-(

   Solskinsklem!

   Slet
 6. Jeg fik lækre jordbær til 10 kr per bakke, og jeg købte to. De blev begge til en lækker blød marmelade. Jeg skal bruge tre glas til gaver og så har vi to små glas til os selv. Tak for denne inspiration:-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Wow, det var en god pris :-)

   Velbekomme, er glad for at du kunne bruge inspirationen :-D

   Slet
 7. Mums!!!! Den er super lækker, og skal laves i store mængder frem over!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...