tirsdag den 12. juni 2012

Mc Donalds laver sund kogebog?...

For noget tid siden modtog jeg en mail fra Axholm & Co. Overskriften var "Lækre nyheder til din blog og dit køkken". Jeg åbnede forventningsfuldt mailen - som efter en hurtig gennemlæsning udløste dyb forundring og derefter et latterbrøl. Det drejede sig nemlig om en sund kogebog fra Mc Donalds.

Illustration: Viktor Hertz

Lad mig først lige gengive mailen med egne ord: Din blog er fin, vil du være med i den her kampagne? Du behøver ikke selv deltage, men bare opfordre dine læsere til at sende opskrifter ind til den sunde kogebog som Mc Donalds laver som skal sælges i restauranterne. Vil du være med til det?

Her er mit svar: "Tak, jeg er glad for at du kan lide min blog. Well, ærlighed varer længst: selv om jeg brænder for sund mad er McDonald’s på ingen måde noget jeg ønsker Klidmoster.dk (omhandlende økologi, bæredygtighed og dyrevelfærd) associeret med. Så nej tak - det har ingen interesse. Med venlig hilsen Malou Rotvel Pagh"
.

Jeg kunne ha' valgt at lade den ligge der - men som tiden er gået har det sat flere og flere tanker i gang. Jo mere jeg læser den oprindelige mail med beskrivelsen til kampagnen, jo mere sur bliver jeg. Og jo mere jeg læser på Mc Donalds Din og min kogebog, jo mere fornærmet bliver jeg. Det er simpelthen at drive rovdrift på folk at få dem til at kaste deres originale opskrifter i den pulje.

I det hele taget er hele ideen med at Mc Donalds vil lave en sund kogebog er efter min mening dybt godnat. Det bliver den mest malplacerede bog til salg nogensinde. En bog med 20 sunde opskrifter som skal sælges i et junkfood-imperium? Hvorfor? Folk der kommer der for at æde junk - ikke for at opsøge inspiration til sundere madvaner.

Det lugter af "puha, vi ved godt at vi ikke ligefrem bidrager positivt til folkesundheden - hvordan kan vi få det til at se ud som om vi gør noget fornuftigt og sundt?". Mit forslag er at de letter røven og udvikler nogle bedre og sundere alternativer til salg i deres restauranter i stedet for at sælge illusionen af engagement i sundhed!

Men hvad der virkeligt er lorent ved den oprindelige henvendelse er at det blev udlagt som en konkurrence man kunne deltage i - for uploadede man sine opskrifter i maj kunne man være heldig at vinde 1 af 10 gavekort på 500 kr til Irmatorvet.dk. Og som tak for at jeg ville deltage, opfordre mine læsere til at deltage og forære mine originale opskrifter væk - ja, så ville jeg sørme modtage f.eks en Global urtekniv som varm tak.

Så prisen for at sælge ud, miste alt sin integritet og en bid af ens sjæl er altså en urtekniv til 299 ,- (vejledende udsalgspris).

Uh, og det vil være fordelagtigt for mig at deltage på andre måder også: "Til gengæld har du chancen for at komme med i en ny kogebog og dermed komme ud til tusindvis af danskere" og "Hvis du oploader en opskrift på sitet, så kan du også henvise på facebook til den – og samtidig skaffe ny trafik til din egen blog". Wow, imponerende - så jo mere reklame jeg gør for projektet, jo mere trafik får jeg.

"Kampagnen" er kvalmende. En forblommet tale om måltidets betydning for familien og børns sundhed. Om vigtigheden af faste spisetider, nærvær og fællesskab - "For så længe der står sund mad på menuen de fleste af ugens dage – og hverdagen er proppet med masser af leg + aktivitet – så er der også ok indimellem at spise mindre sundt og hygge sig med gode sager" Aha, så hvis man køber jeres lille kogebog og laver mad efter den - så er det ok med en ekstra tur på Den Gyldne Måge?

Og så kommer vi til det der virkelig pisser mig af: Mc Donalds er SÅ klam og amerikansk i ordets værste betydning. Den disclaimer man accepterer ved at uploade sine opskrifter til dem er noget af det værste jeg endnu har læst. Læs den selv lige her. Ikke alene overdrager man sine rettigheder til dem - man accepterer også at de kan ændre, slette eller redigere
opskrifterne og ens billeder uden samtykke. Det hele må bruges til markedsføring og man er ikke på nogen måde sikker på at blive nævnt som opskriftens 'opfinder' i bogen. De forbeholder sig også retten til at kunne ændre opskriftens navn. (Øh, hvordan kan man så få trafik og nå ud hvis ingen får at vide hvem man er?) - Nå ja, og så har de også ret til at overdrage opskrifter og billeder til franchisetagere, koncernselskaber og samarbejdspartnere.

De vil dog gerne lytte til en hvis man skulle fortryde og ikke vil ha' sine opskrifter eller billeder med i kampagnen alligevel, så er man nemlig velkommen til at kontakte dem. Og så vil de se nærmere på ens henvendelse. Flot formuleret Mc D!


Så lad os summe op: for gode ord og slet betaling vil de altså ha' gratis sunde opskrifter tilsendt som de så kan voldtage og bruge som de lyster - og sælge sammen med deres skod "mad". Flot!

Jeg kan se at der allerede er et par madbloggere der er hoppet med på vognen - og dem er jeg altså ikke ude på at ramme med det her indlæg. Det er udelukkende et udtryk for min egen personlige mening.

Havde jeg et anstrengt forhold til Mc Donalds før, så er det nu forvandlet til ren foragt. Godt nok har de taget et par fornuftige tiltag med lidt økologi og deres små overpriced gulerødder - men resten er lige til skraldespanden. Moral er godt - og dobbeltmoral dobbelt så godt: så jeg skal sørme ikke sige mig fri for engang i fremtiden at købe et par hamburgere uden pickles når jeg er på gravens rand af slemme tømmermænd. Der vil min krop nemlig ikke ha' mad, men junk.


Her kunne jeg så ha' lavet et afsnit om Mc Donalds burgerbøffer af udpint malkeko, kyllingenuggets af industrikyllinger + fedt og sukkerindhold i desserterne og drikkevarerne. Men det gemmer jeg til en anden god gang.

Illustrationen af Viktor Hertz er fra hans serie Honest logos. Da jeg besluttede mig for at skrive dette indlæg kontaktede jeg ham, da jeg havde set flere billeder fra serien i Politikken. Jeg bad om lov til at bruge illustrationen og fik straks JA mod at sende ham et link når indlægget var postet. Tak Viktor - her siger et billede virkelig mere end 1000 ord.

Hmm, nu har jeg jo omtalt kampagnen. Får jeg mon så alligevel en Global urtekniv?

23 kommentarer:

 1. Ja, jeg har heller ikke fattet det med den kogebog - det hænger bare ikke sammen.

  Hvis de så i stedet for fik nogle sundere alternativer, og MEGET gerne øko og brugte dyr der havde levet godt, grovere og sundere ting i menuerne (smid hellere en gang rodfrugter end grønne blade i burgeren osv)...

  Ja, man skal lede længe efter et mere sært projekt i den genre.

  SvarSlet
 2. Det er en forfærdelig dobbeltmoral Mc D. render rundt med. Kvittede dem for mange år siden bl.a. pga. deres behandling af dyrene men også fordi det simpelthen er så klamt deres "mad". Godt sagt!!

  SvarSlet
 3. Jeg brækker mig simpelthen af grin.
  Men tak for et skønt afbræk i eksamenslæsningen ;-)

  SvarSlet
 4. Hvor er det fedt at læse dit indlæg, du siger det så klart og tydeligt ! Tak :-)

  SvarSlet
 5. Godt brølt, løve! Det er da det skumleste jeg har set i lang tid. Desværre kan jeg ikke boycotte McD mere end jeg allerede gør, ellers ville jeg gøre det!

  SvarSlet
 6. Hvor er det et fedt indlæg, Malou! Det er jo helt til grin med McDonald's mad. En sådan ny blog vidner om deres trang til at få flere kunder. Det er absurd. Nå, nok det.
  Jeg er helt vild med din blog, og følger med i den hver dag. Tak for en dejlig gennemgang af dine lækre opskrifter.
  Hilsen Aviaja Marsilie

  SvarSlet
 7. Åh ja, du er simpelhen en skøn kvinde med gode meninger og holdninger -tak for det!!
  Det er SÅ godt sagt..

  SvarSlet
 8. Her må jeg ty til et fremmedsprog for det siger det meget bedre:

  Forlot meg jeg moste skrattar!!!!!!

  Det er da simpelthen for latterligt, hvad de kan finde på at byde folk. Ad!!!!

  SvarSlet
  Svar
  1. Arj Joanna, den går ikke, DER gik altså lige detaljeorientering i mig her.
   Förlåt mig, jag måste skratta! hedder det :-)

   Slet
 9. Vildt skævt, at de laver dette projekt. Og endnu mere skævt at de forsøger at hente seriøse bloggere som dig, til at lave opskrifter til deres mystiske facade-marketing.

  En lille venlig "prikker": Hvis Nestle(som er mindst ligeså tvivlsomme mht. dyrevelfærd/sundhedsidealer som MickieD's) bød dig levere kondenseret-mælk-opskrifter, hvordan ville dit svar så være? ;)

  SvarSlet
 10. Godt skrevet, Malou! Jeg er helt enig - det er dybt forrykt, det McDonalds har gang i. Den ekstra bid med ophavsret og voldtægt af opskrifter gør det bare endnu mere til grin - på en ganske tragikomisk måde.

  SvarSlet
 11. Jeg morer mig også, da jeg fik mailen - men det lykkedes at skrive et rimelig pænt svar tilbage, hvor jeg forklarede, at det ikke liiiige var noget for mig eller mine læsere :-)

  SvarSlet
 12. Hørt! Det er mest umoralske firma i nyere tid. De behandler deres personale ekstrem dårligt. Og laver totalt dårligt skodmad. Sukker og dårligt fedt. Selv deres salat er der sukker i. Ud med dem!
  Vh charlotte g

  SvarSlet
 13. Haha... kan godt se det skægge i, at de vil lave en kogebog med sunde retter, og den måde du skriver det på gør det virkelig bare super humoristisk - godt du sagde nej - elsker burgere - men så skal de skisme også være hjemmelavede så man har mulighed for selv at vælge hvad der skal i.. og er da heller ikke mere hellig end at jeg godt kan spise en burger fra Burgerking.. men så er det måske 2-3 gange om året.. og ja, ja.. jeg VED DET ER SKODMAD... men så kan de sq da bare stå ved det i det mindste..

  SvarSlet
 14. Er helt enig! Tror også cirka jeg lignede et stort spørgsmålstegn da jeg sad og læste mailen fra Axholm & Co.

  Vel talt!

  SvarSlet
 15. Jeg kan kun tilslutte mig, hvad du skriver. Jeg har intet imod, at der er noget for enhver smag, men "tud dog rent flag" og lad være at udgive sig for noget, man IKKE er. Jeg spiser også på McD - når jeg vil have junk. Det kan ske for os alle, og fred med det. Men en "sund" kogebog, som volder andres opskrifter - nej tak!!!

  SvarSlet
 16. Tak for din ærlige mening, velbegrundet og råt for usødet. Jeg er helt enig. Alene konceptet er så modstridende at det er tragikomisk. McD udgiver en kogebog med sunde opskrifter. Hvor dumme tror de lige folk er? De giver ikke deres kunder meget credit, hvis de tror de ikke kan gennemskue hvorfor. Og så at behandle folk på den måde oveni, dur slet ikke. I min verden forbedrer det ikke deres image, tværtimod.
  Jeg hvade en veninde på et tidspunkt som havde crohns syndrom. Hun blev indlagt i 3 dage efter en tur på McD. Og blev forbudt og spise der, hvis hun ikke indtog et rigtig måltid bagefter. Der var simpelthen ikke nok næring i deres junk og det ødelagde fuldstændig hendes fordøjelse. Tankevækkende, ikke?

  SvarSlet
 17. Det er godt nok til grin - men synes næsten det er lige så meget til grin, at de er hovedsponsor for OL. Lidt som om de prøver at gøre deres brand, til noget det slet ikke er.

  http://guldahl.blogspot.dk/

  SvarSlet
 18. Hvor er det sjovt! I det hele taget er det svært ikke at udvikle et anstrengt forhold til virksomheders forsøg på at bruge (mad)blogs som markedsføringsplatform. Altså, idéen er jo helt fin, det kan jeg sagtens se, men det grænser jo til prostitution, at de tror, man vil sælge sin sjæl og integritet for en urtekniv.

  SvarSlet
 19. Sara Helweg-Larsen14. juni 2012 kl. 10.18

  Kære Malou

  Først og fremmest er jeg ked af, vores henvendelse har stødt dig. Det var bestemt ikke vores intention.
  Hos McDonald’s serverer vi hver dag mere end 160.000 måltider og en stor del af vores gæster er netop familier. Derfor er hovedformålet med vores kogebog at engagere familierne i at bruge mere tid sammen og tage børnene mere med i køkkenet. Alt sammen forvi – som mange andre – er af den overbevisning, at desto mere børn involveres i madlavning og får viden om råvarer og tilberedning, desto mere kvalitetsbevidste bliver de – også om, hvad de putter i munden. Kogebogen handler derfor om kvalitet i forhold til råvarer, madlavning og familietid, hvor vi har en viden at dele ud af – og selvfølgelig vil vi også gerne vælge opskrifter, der har god ernæringsmæssig værdi.

  Vi har bedt helt almindelige familier om at komme med deres bedste opskrifter, så de var testet i dagligdagen, og har bedt helt almindelige familier om at teste og udvælge de endelige opskrifter til kogebogen i samarbejde med en diætist. Det er selvfølgelig ikke vores intention at stjæle opskrifter fra folk, der lever af at udvikle opskrifter, ligesom det er helt frivilligt om man ønsker at dele sine opskrifter til kogebogen.

  Derudover vil jeg gerne fremhæve, at vi hele tiden udvikler vores menu og arbejder på vi i at skabe et varieret tilbud i restuaranterne. Både i forhold til at tilbyde flere grønne og grove produkter og på at udvikle de traditionelle produkter . Du skriver selv, at vi for flere år siden indførte både gulerødder og økologisk mælk. Men vi har mange andre tiltag der er værd at nævne. For eksempel lancerede vi sidste år en grovbolle, der indeholder 40 % rugmel, vi har reduceret mængden af fedt i vores is med 30 procent og har indført nye salater samt fuld ernæringsinformation på alle vores produkter. Du kan læse mere om vores tiltag her: http://www.mcdonalds.dk/dk/vores_mad/ernaeringsfakta.html

  Med hensyn til dyrevelfærd og råvarekvalitet, så har McDonald’s i mange tilfælde strengere krav end myndighederne, for eksempel omkring maksimale transporttider af levende kyllinger. Vores kyllingekød kommer fra Danpo i Give, hvor kyllingerne går frit. Vores oksekød kommer, ligesom det meste andet hakkede oksekød fra malkekvæg. Vores europæiske leverandør Inalca, er kendt for at gå forrest, når det gælder dyrevelfærd og råvarekvalitet – for eksempel ved at være flere år forud for de anerkendte slagtemetoder EU i dag anbefaler. Du kan se mere om vores producenter her: http://www.mcdonalds.dk/dk/vores_mad/kvalitet0/0.html

  I det hele taget er vi åbne og transparente omkring vores virksomhed og åbner i to måneder om året vores køkkener. Så alle, der har lyst, kan komme ind i vores restauranter og se, hvordan vi tilbereder maden og høre mere om, hvilke holdninger vi har til råvarer og ingredienser. Det kalder vi Åbent køkken. Sidste år inviterede vi også en række helt almindelige danskere på tur til vores producenter herunder oksekød og kylling. du kan læse om blandt andre Karl og Lisbets tur her: http://www.mcdonalds.dk/dk/vores_mad/bliv_klogere_pa_mcdonald.html

  Skulle du have lyst til selv at komme ind at se i en restaurant, hvordan vi laver maden, og samtidig få en snak omkring ernæring og fødevarekvalitet, er du meget velkommen til at kontakte mig.

  Venlig hilsen
  Sara Helweg-Larsen, kommunikationsdirektør, McDonald’s Danmark.

  SvarSlet
 20. Åh, hvor er det sjovt.... Vi kan sagtens tale om ernæring og dyrevelfærd, men en helt anden ting er jo madkvalitet. Det kan da godt være, at man har indført en grovbolle, men kvaliteten af den er stadig lige dårlig. Smag, konsistens... Ja, jeg er nok bare ikke McDs kernekunde.

  SvarSlet
 21. Nøj, hvor det minder mig om en samtale, jeg en gang havde med et par medlemmer af Jehovas vidner. Det er faktisk ret sjovt at opleve, at nogle mennesker bare lever på en helt anden planet end en selv og bare ævler videre i samme rille uden overhovedet at forstå, hvad det er, man protesterer imod ...
  :) Linda

  SvarSlet
 22. Malou, du er simpelthen en skat. Jeg kunne ikke skrive eller sige det bedre.
  Jeg absolut hader McDonalds og spiser der aldrig og har ikke gjort det i noget der ligner 10 år. Sidste gang blev jeg slæbt med og jeg sætter aldrig mine ben der igen.
  Elsker også burgere, men McDonalds er bare så dårligt, ligegyldigt, flad-fornemmelse-mad og jeg fatter hat og briller af at de har så mange gæster. Jeg ville ikke engang fodre min skønne schæfertæve med det.

  Det hjælper heller ikke at de så henvender sig til dig igen og siger - ingenting. Det ændrer ikke på at det de sælger stadig er dårligt og ligegyldigt.

  McDonalds, dette her er til jer. I burde at skamme jer meget. I har gjort så mange mennesker syge af jeres dårlige mad, hvilket gør mig utrolig ked af det. Selvom folk har et frit valg hvor de vil spise, er der stadig mange svage sjæle som spiser hos jer. Vi burde allesammen i dette samfund passe på hinanden, i stedet for at være ligeglad og drive rov.

  Jeg ville ønske at folk ville boykotte jer, lærte at lave ordentlig mad, så vi slap for at have jer her i Danmark. Hvis vi boykottede jer, ville I ikke tjene nok og så ville I lukke ned.

  Jeg vil hellere have savet min højre arm af med en rusten og slidt sav, dyppet den i saltpetersyre, rullet den i rottegift og syet på igen, end jeg vil spise hos jer. Sådan.

  Med venlig og hovederystende hilsen Hanne, som har KunstnerKram.dk

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...