fredag den 20. april 2012

Tomatsauce på SMØR...

Fra det lidt komplicerede og tidskrævende til det helt enkle og relativt hurtige. En pastaret med en tomatsauce så simpel at man skulle tro det er løgn:

Den originale opskrift på saucen stammer fra en kogebog af Marcella Hazan og har gået sin sejrsgang på de amerikanske madblogs i mange år, bla her hos Smitten Kitchen. Jeg hørte først om den i tirsdags da jeg snakkede i telefon med Signe. "Har du hørt om den der labre tomatsauce lavet med masser af SMØR?" spurgte hun begejstret og fortalte at hun netop havde lagt den her på hendes blog - og at den var FANTASTISK! Nej, den havde jeg aldrig hørt om - men min interesse var vakt og den skulle prøves.....og det med det samme.

Den originale sauce indeholder 3 ingredienser: 800 g flåede tomater, 1 medium løg og 70 g SMØR - intet andet!

Jeg besluttede at kombinere den originale opskrift med Signes - og følge hendes eget forslag til næste gang med at tilsætte lidt hvidløg og rosmarin.

2 store glas flåede tomater (840 g)
200 g cherrytomater
2 små løg
90 g SMØR
2 fed hvidløg
Lidt rosmarin


Tomaterne kom i en gryde. Er der ender på de tomater du bruger er det en god ide at skære dem af.

Cherrytomaterne blev skåret i kvarte, løgene i halve, hvidløget i skiver og rosmarinen hakket fint. Det hele kom ned til tomaterne sammen med den genereøse mængde økologiske SMØR. Saucen fik lov til at simre ca 50 minutter ved jævn varme uden låg.

Da saucen var ved at være klar kogte jeg noget pasta. Jeg elsker den her med 50% fuldkorn.

Da saucen var kogt færdig blev de halve løg fisket op (og gemt til f.eks en fars?) og tomaterne mast helt ud med en ske mod grydens side - og den blev smagt til med en smule salt og friskkværnet sort peber.

Jeg vendte en rigelig mængde sauce med den nykogte pasta. Og så smagte jeg på den. ÅH, gider du lige? Den var cremet, fyldig, laber, sød/sur og helt anderledes end nogen anden tomatsauce jeg nogensinde har smagt.

Den skulle dog lige ha' et skud parmesan for at blive det et måltid for mig. Hov, er det den der dusk persille ikke overflødig pynt (NFG - Non-functional garnish)? Jow, det må jeg sørme indrømme. Men det er samtidigt et lille trick for at få retten til at se mere indbydende ud - for den er jo meget tone-i-tone ellers. Til mit forsvar skulle det ha' været frisk basilikum, men det var ej at finde der hvor jeg handlede.

I dag har jeg fået en helt fantastisk invitation til en tur som ellers er forbeholdt pressen. Jeg blev inviteret fordi jeg primært blogger om økologisk mad - og jeg sagde straks 'ja tak'. Der skal nok komme meget mere om det senere, men jeg kan røbe at det drejer sig om et besøg i Malmø sidst i maj - og meget om mad. Nøj, hvor jeg glæder mig.
Normalt ville det være en alt for lang tur for mig at tage til Malmø - men det passer mirakuløst med at jeg er hos min søster i Herlev på det tidspunkt. Det kunne simpelthen ikke passe bedre.

Allerede på næste lørdag er der også et spændende arrangement i vente. Der er en flok madbloggere, mig selv incl, inviteret til en spændende workshop hos AEG i Fredericia. Her skal vi boltre os i deres Culinarium og lege med damp under kyndig vejledning af Mette Hvarre Gassner (Årets Kok 2011) fra 10 Trin Ned. Vi får tips, tricks og idéer og skal sammen med Mette lave en menu som vi skal slutte dagen af med at nyde sammen. Det ser jeg rigtig meget frem til - dels bliver det en god kulinarisk udfordring og dels bliver det hyggeligt at møde og netværke med de andre madbloggere.

Hvor er jeg glad og taknemmelig for alle de oplevelser og muligheder den her blog har ført med sig. Og så slemt og hårdt som foråret har været er det dejligt at der nu kommer nogle spændende og rare ting. Nu skal jeg så bare lige samle nogle kræfter, men mon ikke det går?

23 kommentarer:

 1. Kunne man ikke blende hele moletjavsen MED løgskiverne, istedet for at fiske det op, og iøvrigt mase med en ske??

  Lækker, nem opskrift ellers - Den skal prøves :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tjo, det kunne man måske godt - det må jeg prøve næste gang. Først gang jeg prøver noget nyt forsøger jeg at følge opskriften bare sådan nogenlunde ;-)

   Håber du kan lide den :-)

   Slet
 2. Der er vist fare for at dette bliver en ny genganger i det danske blogland a la ramsløgpesto og pulled pork i ovn - men ikke desto mindre må den ganske enkelt prøves. Måske med lidt tilføjelser, så det ikke bliver helt det samme.
  Brugte du i øvrigt saltet eller usaltet smør?

  SvarSlet
  Svar
  1. Uh, ja det kan være - det var i hvert fald noget jeg blev nødt til at prøve da jeg læste om det. Tomat og SMØR - det lyder for weird. Men uha, det er godt.

   Ja, det ville være rart at se mange forskellige versioner. Altid saltet SMØR - tror faktisk aldrig nogensinde jeg har købt en pakke usaltet :-D

   Slet
 3. Jeg melder mig til koret, det skal da prøves. Ligesom ramsløgpesto og pulled pork, hvis jeg en dag kommer forbi en skov og et svin!!

  Hvor lyder det spændende med de gode madoplevelser! Tillykke!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, prøve endelig - er spændt på hvad du siger til den. Pas på du ikke støder på er skovsvin i stedet.....hæ hæ :-D

   Tak, jeg glæder mig rigtig meget til de gode oplevelser :-)

   Slet
 4. Nam nam, så ved jeg hvad vi skal have til aften.
  Og helt NFG er det jo ikke hvis det har en æstetisk funktion.

  SvarSlet
  Svar
  1. Nom nom, det var bare super - og er ikke ked af at vi fik et par gode pølser med "italiensk" krydring til.

   Slet
  2. Super - er rigtig glad for at du kunne lide saucen. Jeg kan levende forestille mig at det var godt med et par pølser til :-)

   Jo, desværre - NFG er pynt som ikke har andre formål end at se godt ud. Skal det være 'funktionelt' skal det enten bidrage med smag, tekstur eller som element. Så persille på en pastaret er meget ufunktionelt ;-)

   Slet
  3. Vi er bare uenige om definitionen af NFG.
   Jeg mener at et måltid handler om helhedsindtryk og kan smage bedre eller dårligere afhængigt af hvordan vi opfattede anretningen inden første mundfuld.
   Samtidigt mener jeg at ethvert element der aktivt bidrager til helhedsindtrykket af retten har en reel funktion.
   Og: uden persillekvisten ville pastaen have været en kedeligere oplevelse totalt set = for mig er persillen ikke NFG (hvilket den ville have været hvis den ikke havde gjort en forskel for helhedsindtrykket).

   Jeg forsøger ikke at overbevise dig (kan sagtens leve med at vi ikke er enige). Synes bare at det er hyggeligt at kunne debattere den slags :-)

   Slet
  4. Åh, på den måde. Jeg bruger bare den definition af NFG som du kan se hvis du følger linket i teksten.

   Ja, for mig drejer det sig helt klart også om helhedsindtrykket. Vi er helt enige - det er jo ikke mig der har defineret begrebet ;-)

   Ja for pokker, det er rigtig dejligt at vi kan debattere lidt om det.

   Slet
 5. Enkelt og ser super godt ud :o)

  SvarSlet
 6. Skal du ikke klare løget i smør først, eller har du bare dumpet det hele i gryden fra starten?

  SvarSlet
  Svar
  1. Det hele skal bare i gryden fra starten af! Jeg undrede mig også over fremgangsmåden - men blev nødt til at følge opskriften og se om det blev så godt som det blev påstået. Og det gjorde det ;-)

   Slet
 7. Må jeg spørge, hvor du køber flåede tomater i glas ? Jeg er ikke så vild med dåse-konserves nemlig :-)
  På forhånd tak.

  SvarSlet
  Svar
  1. De her er købt hos Aarstiderne, men du kan sikkert finde dem i helsekostbutikker rundt omkring i landet også.

   Jeg bryder mig heller ikke om konserves - vil ikke ha' den kemi :-)

   Slet
 8. Mmmmh, den var godt nok god! Tak for opskriften...

  Venligst
  Susan, Bruxelles

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg er SÅ glad for at du kunne lide saucen :-D

   Slet
 9. Er der noget i vejen for at blende de der løg med ind i saucen til sidst ?

  SvarSlet
  Svar
  1. I teorien - nej. Det er ikke meningen efter den originale opskrift, men det kan man jo gøre som man vil ;-)

   Slet
 10. Meget, MEGET lækker sauce! Har lavet den i enorme mængder, frosset den ned og bruger den nu som basis til alle mine tomatsaucer! Jeg kan tilføje at de 70 g. smør sagtens kan betragtes som vejledende - så længe det er MINIMUMS mængden ;). Det samme gælder simre-tiden. Og jeg har også bare blendet hele molevitten uden at fjerne løgene.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...