fredag den 13. april 2012

Klidmosters Cookie Dough Ice Cream...

Cookie Dough Icecream = is med ubagt småkagedej. Jow, den er skam god nok. Det er de helt pjattede med derovre. Ben & Jerry har faktisk indtil flere varianter med kagedej. Her får du så mit bud på hvordan isen kan laves:

Først 'småkagedejen'. Jeg har set mange opskrifter efterhånden og det jeg hæfter mig ved er at den både kan bruges rå og bagt. Hmm, er det nu også nødvendigt? Jeg ville hellere koncentrere mig om en dej som kun skulle bruges til isen og derfor fint kunne undvære både æg og bagepulver. Fokus skulle være på smag, frem for funktion.

Af samme grund famlede jeg på hylderne efter mit ahornsukker. Jeg ved godt at det ikke er tilgængeligt i Danmark, så derfor kan det erstattes af ahornsirup eller rørsukker + farin (som jeg skriver i opskriften). Det giver en lignende karamelliseret smag.

Cookie Dough:

60 g SMØR (blødt)
3 spsk rørsukker
3 spsk farin eller muscavado
[Eller som her: 4 spsk ahornsukker]
Marven fra ½ vaniljestang
1 knsp fint salt
60 g hvedemel
25 g chokolade (hakket)


Det bløde SMØR, sukkeret og vaniljemarven piskes med en håndmikser.

Det skal piskes meget cremet og fyldigt.

Mel og salt piskes i til det danner en blød dej - som den hakkede chokolade vendes i.

Oh la la.....det er en dej man godt gider spise som den er. Selvfølgelig smager den af rå mel - men det bliver overdøvet fint af sukkeret og chokoladen.

Den færdige dej kom i et lille fad, foret med film.

Og så kom den i fryseren til den havde sat sig og kunne hakkes i mindre stykker. Wee, en dejlig måde at få indviet min nye (brugte) kummefryser på. Det er selvfølgelig megatrist at Sif er flyttet over på det der Sjælland, men jeg er godt nok glad for at jeg fik lov til at købe hendes fryser. 213 Liter - lige til at fylde med halve lam, kyllinger direkte fra Sødam, saft og hjemmelavede færdigretter til dårlige dage. Og is............masser af is.

Selve isen er også uden æg. Det er et forsøg at lave en vaniljeis efter min model på kondenseret mælk:

1 dåse kondenseret mælk
Marven fra ½ vaniljestang + den 'tomme' fra dejen.
3,5 dl kogende vand
2,5 dl fløde


Skrab vaniljekornene ud og pisk dem sammen med den kondenserede mælk. Læg den 'tomme' stang i blød i det kogende vand i 10 minutter. Pisk vandet i den kondenserede mælk - og lad vaniliestangen komme med (fisk den op inden isen skal fryses). Hæld fløden i, rør rundt og sæt den på køl til den er helt kold.
Iscremen kan nu enten indfryses, med omrøring hver 30. minut i 4 timer - eller køres på ismaskine (med frostelement: 45 minutter eller med kompressor: 20 minutter).
Den frosne småkagedej hakkes i passende stykker...
Og tilsættes den bløde is inden den får lov at fryse færdig helt ind. Isen bliver dog ikke hårdere end den kan kugles op direkte fra fryseren.

Jeg var noget spændt på resultatet.

Uha, det er kræs. Max har været på besøg i dag og han blev fuldstændig ellevild. Han er jo godt nok et taknemmelig offer når det gælder is - men den her gik han helt på røven over og konstaterede at den "var meget bedre end Ben & Jerry's". Wow, store ord.

I morgen står den på testsmagning af mine 2 nye varianter af koldskål: appelsin m/vanilje og lakrids m/citron.

37 kommentarer:

  1. Ej hvor ser det godt ud!!
    Hvor glad er du for din ismaskine? Har snart fødselsdag og overvejer kraftigt at ønske mig en ismaskine :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak - det er en overraskende lækker is :-)

      Jeg er MEGET glad for ismaskinen! Det er uvurderligt at jeg kan lave is når jeg har lyst - og ikke skal vente mange timer på at fryseelementet er klart eller iscremebasen helt kold. Det eneste minus er den lyd maskinen laver når den kører - men så går jeg bare ud af køkkenet så længe ;-D

      Slet
    2. Hvordan er den lyd :)

      Slet
    3. Uh, den er ikke rar - hør den her :-D

      Slet
  2. Uhmmm det ser bare lækkert ud. - nu må jeg have fat i en ordentlig ismaskine. Den jeg købte sidste år, lever ikke op til mine forventninger, men den var billig :P

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Ak ja, man kan godt få dem for billigt. Den her er på bud til ca 2400 kr i tiden - det er hver en krone værd. Fra jeg får lyst til is, til jeg har noget der er klart til at spise, kan der gå under 1 time. Det er awesome :-D

      Slet
  3. Mon ikke den er fantastisk ? Jeg har faktisk prøvet flere cookie dough is over there, også B&J's, og eftersom jeg jo er hende der typisk kun bager ca ti cookies ad gangen fordi jeg æder det meste af dejen rå, har det altid undret mig, at jeg ikke døde af begejstring over den is. Har god fornemmelse af at DIN is nok skal få taget mig af dage. :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Max var i hvert fald MEGET begejstret.

      Ha ha, kender godt dig og dit dejtrip. Du kunne jo lave den her dej kun til at spise ;-)

      "Mæt af dage - død af kage(-is)"?

      Slet
  4. Åh, det ser lækkert ud. Hvis jeg havde en ismaskine skulle det helt klart prøves. Jeg er bange for at min lillebitte kollegiefryser knap kan holde en isterning kold. :)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Uh, du kan sagtens lave isen uden maskine. Bare kom den i en bøtte og rør rundt af og til mens den fryser ind. Med en lillebitte fryser kan du jo forsøge dig med en ½ portion ;-)

      Slet
    2. Jeg er ikke helt overbevist (min fryser i en meget forkølet affære temperaturmæssigt), men jeg er nødt til at forsøge! :)

      Slet
    3. Pøj pøj med projektet - vil gerne lige høre hvordan det går :-)

      Slet
  5. Den tør jeg skisme ikke vise til ungerne. Der bliver jo ikke stille her hjemme før den er afprøvet.

    SvarSlet
    Svar
    1. Lav den når de ikke er hjemme - så skal du heller ikke dele med dem ;-)

      Slet
  6. Vi har ahornsukker stående i køkkenet (det er i hvertfald ahorn i små klumper, og mener der står sukker), dog ikke så fint som alm sukker, med mindre man 'nuldrer' det. Ved ikke om der er forskel på dit og mit :)

    Jeg er desværre ikke så vild med cookie-is, men bliver alligevel lidt fristet.... Synes dog at jeg må igang med at lave sorbet i stedet for snart.

    SvarSlet
    Svar
    1. og det er self. købt i dk. Tror endda det måske er coop manden fandt det i, engang han skulle købe ahornsirup med hjem.

      Slet
    2. Tak for oplysningen - jeg kan se at der er flere der har fundet noget lignende sukker her i landet :-)

      Det er bestemt heller ikke min favorit - men Max var helt vild med det. Det er vist mest tanken om at spise 'rå' mel jeg ikke rigtig kan forholde mig til.

      Uh, du kan tro der også snart kommer gang i sorbeterne her ;-)

      Slet
  7. Hold da op hvor ser det lækkert ud og jeg kan ellers ikke lide de is med dej i.... Synes det bliver for.. kompakt på en eller anden måde....

    Hyggehygge
    Marianne

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Jeg kan godt følge dig - den her var dog rigtig cremet uden at være for kompakt. Jeg tror bla det skyldes at der ikke var æg i ;-)

      Hygge.

      Slet
  8. Jeg ved lige pludselig præcis, hvad desserten til mandens fødselsdag på lørdag skal være - osse uden ismaskine.
    Sjovt, som din fryser ligner min indeni. Jeg har lige måttet kassere alt indholdet :-(
    Nyd den orden det giver!!!!

    SvarSlet
    Svar
    1. Uh, det lyder som en god dessert til en fødselsdag :-)

      Æv, hvad gik der galt med din fryser? Strømafbrydelse?

      Min er jo helt nu og skal først til at fyldes op ;-)

      Slet
  9. Ja - løber tit i vand når jeg kikker forbi her ;-)
    Lige til orientering så har jeg købt ahornsukker i Føtex - deres 'Princip'-mærker. Den er grovere end det du bruger - men man kommer langt med en morter og så er det yderst dekorativt på kager (for dem kikker jeg jo kun på! ...næsten da)

    SvarSlet
    Svar
    1. Aww, tak - er glad for at du kan lide det jeg laver :-)

      Super, tak for oplysningen. Det er lidt sjovere at lave ting med ingredienser alle kan få fat i. Ha ha :-D

      Slet
  10. Jeg er ikke i tvivl om, at den er meget bedre end Ben & Jerrys is. Dels er du rasende dygtig og kreativ, dels er B&J overvurderet i mine øjne (yes, shoot me :-D).

    Men altså... is er jo vildt svært at sende med brevdue, så det gør det altså lidt svært at tigge rester :-D

    SvarSlet
    Svar
    1. Yikes, tusind tak Piskehaps - det var da en kompliment der var til at tage og føle på *rødme* :-)

      Well, de eneste is af deres jeg ikke kan leve uden er Cherry Garcia - for jeg ELSKER jo alt med kirsebær.

      Rester? Det er ikke et begreb vi kender til i forbindelse med is ;-D

      Slet
  11. Uh den ser god ud, ligesom alle dine andre is :-). Jeg vil gerne have mig en ismaskine med kompressor men synes godt nok det er lidt svært at overskue hvilken man skal vælge. Hvilken har du og kan du anbefale den.

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Der findes mange gode på markedet. Der er link til den jeg har oppe i indlægget - du skal bare klikke der hvor der står 'med kompressor' med pink skrift ;-)

      Slet
  12. Wow hvor er jeg glad for jeg ikke kan tåle mælk!
    Ellers havde jeg ødelagt mit tastatur lige nu, med alt det savl der var dryppet ned i det!

    Respekt!
    (Og jeg tror helt sikkert den er både bedre og billigere end Ben&Jerrys!)

    SvarSlet
    Svar
    1. Du kan bare lave isen på kokosmælk og sukker (eller silkentofu) og dejen med nutana - så kan du sagtens spise dig dårlig i den ;-)

      Tak :-) Jeg ved ikke om den er bedre - men den er helt sikkert billigere.

      Slet
  13. Nå, så blev isen afprøvet.
    Og den var virkelig totalt succes !!!
    Ungerne, som ellers er tossede med Ben&Jerry's var vilde med den, og fruen ligeledes (men hun indtager også alt med fløde i...).

    Den der kondenserede mælk kom lidt bag på mig - konsistensen var noget mere tyktflydende end forventet.

    Nu står næste udfordring så for dig...og derved mig: Hvad med at kigge på nogle af de andre smagsvarianter fra Ben & J's, som man kan prøve ?
    F.eks. Strawberry Cheesecake eller Creme Brulê ?

    SvarSlet
    Svar
    1. Awesome, det er jeg meget glad for at høre :-)

      Ja, det er noget snasket stads. I morgen skal jeg faktisk prøve at lave det selv - er noget spændt på hvordan det så bliver.

      Uh, jeg har skam haft kik på Strawberry Cheesecake - og udviklet en opskrift. Planlægger at lave den så snart jeg får fat i jordbær igen ;-)

      Creme Brulê nægter jeg at pille ved. Det er en flødedessert med vanilje og sukkerspejl - og det skal det blive ved med at være. Basta! :-D

      Slet
  14. Hvor ser det lækkert ud! det må jeg bare lave!:-). Men hvor kan man købe kondenseret mælk? eller kan man bruge noget andet?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Du kan købe kondenseret mælk hos f.eks indvandregrønthandlere, af og til i Fakta og hos Specialkøbmanden. Du kan også lave en alm vaniljeis og blande den ubagte dej i ;-)

      Slet
  15. Hvor ser det godt ud!:)
    Men Hvor lang tid skal dejen stå i fryseren?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tusind tak :-)

      Som der står i teksten: "til den havde sat sig og kunne hakkes i mindre stykker" - hvor lang tid det tager i din fryser kan jeg ikke udtale mig om, men mærk efter med en finger.

      Slet
  16. Hvad kan man servere som tilbehør dertil? Jeg skal afprøve den fredag aften hvor vi skal have gæster.

    SvarSlet
    Svar
    1. Som tilbehør? Hvad du har lyst til ;-)

      Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...