onsdag den 11. april 2012

Brunch-tærte med spinat, æg og laks...

I morges vågnede jeg med en idé i hovedet. Der var nemlig både æg og laks tilbage fra påsken der skulle bruges - og noget spinat fra ugens kasse der var på nippet til at visne helt. Det skulle jeg da lave en lille brunch-tærte af:

En sprød tærtebund med spinat og hytteost, toppet med et æg og pyntet med en krans af håndskåret røget laks. Ja tak!

Det var en færdig tærtebund tilbage fra Aarstiderne. Den skar jeg ud, rullede og tilpassede så jeg kunne lave 2 tærter på 14 cm i diameter og 2 små firkantede på 8 x 12 cm. Jeg blogger om de andre 3 tærter i et andet indlæg.

Bunden blev prikket og forbagt i 10 minutter ved 200°C.

Arla havde jo foræret mig nogle forskellige varianter af hytteost. Jeg besluttede mig for at lave tærtefyld af den her med 4 slags løg: zittauerløg, skalotteløg, purløg og hvidløg.

Jeg brugte hele bakken - så der blev fyld til alle 4 tærter.

Det her er mine foretrukne æg i tiden. Blommerne har en dejlig farve. Vidste du at vi bedømmer æggenes smag og kvalitet ud fra farven på blommerne? Buræg er f.eks farvet ved at tilsætte farve (udvundet af kinesiske blomster + paprika) til hønsenes foder. Selv de økologiske æg har fået et skud farve - dog kun paprika. Du kan læse mere om det her.

250 g hytteost
3 økologiske æg
revet muskat
salt/peber


Æggene piskes sammen med salt, peber og muskat inden hytteosten røres i.


En håndfuld spinatblade blev skyllede, overhældt med kogende vand - og derefter smidt i koldt vand, inden de blev vredet helt fri for væde og hakket groft.

Spinaten blev blandet med lidt af æggemassen og fordelt i den forbagte tærtebund + en af de små. Jeg forsøgte at lave et lille hul i midten.

Tærten fik 15 minutter på 200°C inden jeg tog den ud og slog et æg ud på midten.

Efter yderlige 15 minutter var den færdig. Set i bagspejlet skulle den ha' haft 20 minutter først og kun 10 minutter em ægget på - så havde blommen været perfekt smilende.

Tærten fik lov til at køle lidt af inden jeg løsnede den i kanten og løftede den over på et lille fad. Den blev pyntet rundt i kanten med røget laks som jeg skar af den hele side laks jeg havde købt til påske. Det sidste af laksen kom i fryseren til et andet projekt.

Jeg skar tærten over i 2 halve og spiste den ene - den anden fik jeg nogle timer senere. Til tærten serverede jeg en lille sennepscreme rørt af skyr, mayonnaise og lidt fuldkornssennep. Et nemt og lækkert 'alt-i-et' måltid.

I går var jeg til generalforsamling i Slow Food Århus-Østjylland hvor jeg blev genvalgt til bestyrelsen i endnu en periode på 2 år. Det var en rigtig spændende aften med en masse spændende idéer og tanker for året der kommer. Aftenen sluttede på Aperto & Vino, hvor Svineriets ejer Michael Larsen, som ligeledes er i bestyrelsen, havde sørget for et lækkert traktement til os til en særdeles gavmild pris. Og mens vi spiste fik jeg simpelthen sådan et fedt tilbud til mig og et hold af madbloggere bla Britt og Signe. Det skal der lige tygges lidt mere på, men det bliver en virkelig spændende ting at arbejde hen imod. Det er ikke noget jeg vil sige noget om endnu, for det er stadig i støbeskeen - men jeg kan røbe så meget at det har noget med MAD at gøre.

Wee, i morgen får jeg min lille kummefryser hjem. Det er en KÆMPE drøm der går i opfyldelse. Nu kan jeg lave flere varianter is, en masse saft, færdigretter til dårlige dage - og købe et halvt lam. Det bliver meget billigere i længden. Og jeg er så heldig at Britt og hendes kæreste henter, bringer og slæber den op for mig. Nu skal jeg så bare bruge i morgen formiddag på at lave plads til den på 'kontoret'. Det var der hvor Max huserede da han boede her - men det er siden groet til som lager og katteværelse. Og mon ikke jeg skal sætte lidt ekstra penge af på budgettet til ekstra strøm? Hvad mon en 200 L (A+) fryser koster i strøm på 1 år?

Og nu vil jeg trisse tilbage i køkkenet og frembringe 2 slags koldskål. Det bliver kun små portioner - men jeg har noget skyr og noget halløj der skal bruges. Jeg har fået tilsendt nogle fuldkornskammerjunkere som jeg skal smage på - så jeg skal jo lave koldskål. Sur pligt (pun intended) ikke?

24 kommentarer:

 1. Jeg kom lige på visit og siger; tusind tak for sådan en SKØN opskrift.
  Den bliver et hit her!

  :-) Dorthe

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak, jeg er glad for at du kan lide opskriften :-)

   Slet
 2. Min hvidevarehandlende mand skyder på omkring 300 kr. om året, men spørger om du er 100% på at den er AAA og ikke AA? For de findes stort set ikke i AAA :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tak, det lyder meget rimeligt. Den er vist A+ - men det ser jeg lige når jeg får den hjem :-)

   Slet
 3. Skøn ide med den tærte, det ser vildt lækkert ud.
  Knus
  Vibeke

  SvarSlet
 4. Åhh jøsse, hvor ser det dog bare forrygende lækkert ud! Tak for opskriften og tak for dejlig inspiration i det hele taget :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak - jeg er glad for at du kan lide den og finde inspiration her :-)

   Slet
 5. Den tærte kan stort set ikke vente på at blive taget i brug her.
  du er fænomenal til gode, illustrative og rimeligt enkle opskrifter - så er det sagt.

  SvarSlet
  Svar
  1. *Bukker* Tusind tak :-)

   Jeg har gjort det til min mission at lave opskrifter som ALLE ville kunne følge - også de svære. Det er en daglig glæde at hitte på og føre det ud i livet :-)

   Slet
 6. Min barndomsvenindes forældre flyttede for et års tid siden på landet, hvor de straks fik høns (on en ondskabsfuld og angrebslysten hane). Da hønsene var ret så produktive begyndte hendes mor at sælge lidt æg på hendes arbejdsplads, men en af kollegaerne kom en dag og klagede; hun ville ikke spise de dårlige æg, for den blomme var da bare alt for gul, så den måtte være rådden:)Så denne kollega kan vidst bedst li småfesne æggeblommer:)

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, så har man hørt det med :-D

   Det er sjovt som man vænner sig til en bestemt ting - og bliver utryg når man bliver præcenteret for noget der er anderledes :-)

   Slet
 7. Meget flot og opfindsom tærte!

  SvarSlet
 8. hehe, synes altså det er lidt sødt, at du kalder det en drøm med store bogstaver at få en kummefryser :-) Tak for madinspiration i øvrigt

  SvarSlet
  Svar
  1. Jamen, jeg er vokset op med en kæmpe fryser - og har selv i hele mit voksenliv måtte nøjes med en lille noller en med 3 skuffer. Det har sat en masse begrænsninger for hvad jeg har kunnet lave, gemme og indkøbe. Det er virkelig en ønskedrøm der nu går i opfyldelse :-D

   Aww, tak - jeg er meget glad for at du kan finde inspiration her hos mig :-)

   Slet
 9. Kan man ikke komme på noget helpension hos dig? :-D

  SvarSlet
  Svar
  1. Tjo, jeg har da et ekstra værelse du kan leje - det kan godt blive med kost også :-D

   Slet
 10. Æææælsker det mad, der kan varieres i det uendelige - tærter (glæder mig til at se de andre tre...), omeletter, frikadeller, osv.

  PS
  Hvor er pynte-tomaten ?

  SvarSlet
  Svar
  1. Jaha, også mig - det er sjovt med forskellige variationer over et tema. De andre er spinat, broccoli og svampe ;-)

   CRAP, jeg glemte tomaten! :-D

   Slet
 11. Sikke en spændende og flot tærte med ægget i midten. Tusind tak for din mad inspiration :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Tusind tak :-)

   Det er mig der takker, er glad for at du kan finde inspiration her hos mig :-)

   Slet
 12. Det er da noget af det mest delikate jeg længe har set. Smukke foto. Jeg har også rester af en halehængt røget laks købt i Føtex - du har givet mig et par ideer. TAK.
  Hilsen Charlotte

  SvarSlet
  Svar
  1. Aww, tusind tak :-)

   Uh, det var lige netop også sådan en jeg købte! Det var 99 kr godt givet ud. Det kan også blendes med flødeost til det lækreste laksepålæg ;-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...