onsdag den 8. februar 2012

Tunmousse...

Tunmousse har for mig været lidt en glemt spise. På en måde er det meget godt, for jeg fik en alvorlig overdosis i midtfirserne som jeg først for nyligt er kommet mig over. I forgårs spottede jeg den her version med sennep på Grydeskeen - og så sagde det *pling*. Her får du min fortolkning:

Jeg har taget udgangspunkt i smagsprofilen fra Mortens opskrift og kombineret den med min egen metode. Jeg ville nemlig gerne ha' en rigtig luftig mousse. Her er den færdige tunmousse kørt til en quenelle med 2 teskeer og serveret på en lille grov kiks. Du kan se en video her på You-tube om hvordan man former quenelles med skeer.

Jeg ved godt jeg kan være en værre stivstikker, men for mig er 'mousse' altså noget luftigt. Derfor er den gamle Karoline version med SMØR og cremefraiche dømt ude. Min version er med skyr og flødeskum + husblas. Og til dem der rynker på næsen over flødeskum og fisk sammen - tænk lige hvad SMØR er lavet af. Ud over sennep, kapers og forårsløg, valgte jeg også at komme lidt bladselleri i.

1 ds tun i olie (drænet), 1 dl skyr og 1 tsk kapers blev blendet *wroom wroom* med en stavblender.

Blend den så groft eller fint som du har lyst til - det er ingen skade til at den har lidt struktur.

Det er med fuldt overlæg at forårsløget ikke blendes med. Jeg bryder mig ikke om de svovlforbindelser blendet løg hurtigt udvikler. Specielt hvis moussen skal gemmes til dagen efter - den kan nemlig risikere at få en ubehagelig bismag af det. ½ stængel selleri og 1 lille forårsløg blev hakket fint sammen med endnu 1 tsk kapers.

Fyldet blev rørt i den blendede tun sammen med 3 tsk fuldkornssennep. Der blev smagt til med salt og peber + et par dråber citronsaft. Det er ikke nødvendigt med så meget syre, for både kapers og skyr er ret syrlige i sig selv. Når den smages til her skal den være saltet godt - for den piskede fløde tynder noget ud i smagen.

2 blade husblas udblødes og smeltes i 1 spsk vand. Det kan enten gøres over vandbad eller på 4 sekunder i mikrobølgeovnen. Den smeltede husblas røres i tunmassen og den sættes på køl i ca 15 minutter.

1 dl fløde piskes til blødt skum og vendes i. Moussen er nu færdig og klar til at komme i den forme man ønsker.

Jeg valgte at fore en ramekin med film, så den ene lille mousse kunne vendes ud. Resten kom i 2 små både og en lille skål.

Efter et par timer på køl har moussen sat sig og er klar til servering. Den er ikke sat hårdere med husblas end den stadig er smørbar. Jeg har en aversion mod dem der er sat så hårdt at de får et forkert smeltepunkt i munden.

Den her kan nemt smøres på kiks, brød eller hvad man nu er til.

Den er rigtig god at servere som en forret eller som happere - eller som en del af en brunch eller frokost anretning. Her er den lavet som en stor quenelle med 2 spiseskeer.

Man kan selvfølgelig også gå i totalt retro-mode og lave en anretning som hjemme i 80'erne - komplet med lyserød dressing og citronspringere. Jeg morede mig vældigt med at lave den - og i det næste indlæg viser jeg hvordan.

Om et par minutter kører jeg under Storebælt og der er mindre end 1 time til jeg kan springe ud i favnen på min ventende søster. I aften skal vi på YaYa Sushi og sidde ved de 2 transportbånd i et par timer. Jeg skal love for jeg får noget fisk for tiden.

Husk du har mulighed for at vinde 2 billetter til Louisa Lorangs Vilde Vinter Hverdage på torsdag. Deltag her.

10 kommentarer:

 1. RETRO KUNST! :O)
  Stinne G

  SvarSlet
 2. åhh hvor ser det lækkert ud (modsat Karolines murstensmousse) Er hermed printet og tilføjet samlingen af "lækre varianter af gamle kendinge"

  SvarSlet
 3. Kan man mon lave den uden husblas? Jeg spiser nemlig ikke svin på nogen måde :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Trine, du kan bruge det vegetariske alternativ agar-agar:http://www.helsekosten.dk/agar_agar_pulver-p-25259.html

   Slet
 4. Håber du får en dejlig tur, sveske!

  Vi tales ved, når du kommer hjem <3

  SvarSlet
 5. Jeg er altså helt forelsket i din 80er anretning.. Du er virkelig gået all in med de udskårne agurker :-D
  Nu fik jeg lyst til chokolademousse ;-)
  *ChokoladeStine

  SvarSlet
 6. Hvis du skal være i KBH et par dage kan jeg seriøst anbefale smagsløget i nørregade. De laver de bedste sandwich!

  mange tak for tippet om fake husblas :D

  SvarSlet
 7. Jeg har godt nok ikke hørt om flødeskum i tunmousse før, men det lyder altså mere appetitligt end smør, som jeg har accepteret som en bestanddel af tunmousse. Manner, jeg elsker tunmousse - det ser lovely ud!

  SvarSlet
 8. Kære Malou
  Wauw, så er der dømt 80'er-mad (som stadig er populær. Min søster spurgte faktisk til en opskrift for ikke så lang tid siden). I forhold til Mortens opskrift, så tænker jeg også, at det her mere er som en mousse, mens hans minder om den måde, som jeg selv laver tunsalat på.
  Kh Nadia

  SvarSlet
 9. Hvor meget agar agar bruger du i forhold til husblas

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...