mandag den 20. februar 2012

Risotto med svampe og gedeost...

I lørdags lavede jeg denne risotto med svampe, gedeost og broccoli. Risotto har ry for at være en svær ret at lave - men jeg vil gerne vise hvor nemt det faktisk er at gå til.

Det tager ca 25 minutter at lave risotto - hvis man lige sørger for at gøre alle ingredienserne klar først.

Til en stor portion risotto som hovedret vil jeg anbefale 120-150 g ris. Her starter jeg op med 300 g så der er til 2 dage. Der skal lidt syre til. Her bruger jeg hvidvin, men man kan sagtens bruge eddike eller citronsaft. Der skal bruges fond eller bouillon alt efter smag - her har jeg brugt Herbamare som er vegetarisk. Ost skal der også til. I ugens Vegetarkasse var der gedeost med, så det skulle selvfølgelig i. Den kan sagtens undlades eller erstattes af et par spsk flødeost. Og friskrevet parmesan er et must!

Fyldet kan varieres i det uendelige - vælg det du kan lide. Det er en fremragende måde at få brugt nogle rester på. Her bruger jeg 2 slags svampe: kejserhatte og portobello + ½ hovede broccoli. Løg + hvidløg er standart og det man starter risottoen op på.

Svampene blev snittet i tynde skiver og stegt gyldne i lidt olivenolie. Broccolien blev plukket i minibuketter og løg + hvidløg blev hakket fint.

Jeg lavede 1 L bouillon - og så kunne jeg gå i gang:

På en stor pande sauteres løg og hvidløg i olivenolie uden at de tager farve. Kom risene ved og vend dem rundt så de er blanke. Tilsæt ½ dl hvidvin og rør rundt mens det fordamper. Tilsæt nu 1 dl bouillon af gangen og lad risene optage det under omrøring.


Her har risene simret i ca 17 minutter. Jeg tog halvdelen fra og kølede ned til en anden risotto. Resten fik lov til at simre videre med lidt mere bouillon.

Da der stadig var en smule bid i risene kom broccolien ved. Efter yderlig et par minutter tilsatte jeg den lille gedeost, 3 spsk parmesan og 10 g SMØR. Det fik lov til at smelte ud i risottoen og gøre den cremet. Den blev derefter smagt til med salt og peber.

Til sidst blev de ristede svampe vendt i.

Risottoen blev serveret i en varmet tallerken. Den kunne godt ha' trukket mindst 1 dl bouillon mere - den var lige kompakt nok.

Et drys parmesan og så var den lige til at sætte gaflen i - eller skeen hvis man hellere vil spise den sådan. Jeg kunne ikke spise op, men fiskede alle svampene fra og spiste dem. Resten brugte jeg til brunch dagen efter. Jeg viser hvordan i det næste indlæg.

Og den anden halvdel af risene? Den er i dag blevet til endnu en risotto. En eksperimenterende en af slagsen med butternut-græskar, gedeost, røgede østers og rålakrids. En frækkert med stort potentiale. Mon ikke også den rammer bloggen på et tidspunkt?

Influenzaen har fået godt tag i mig. Det meste af dagen er tilbragt i en døs under dynen. Det var SÅ dejligt at kunne smutte ud i køkkenet og lave risotto på ca 10 minutter. Nu hvor den er fortæret og jeg har fået blogget, vil jeg skynde mig under dynen igen.

Igen må jeg bede jer om at være tålmodige med mig. Alle kommentarene og de mange mails der er kommet i den sidste tid, magter jeg simpelthen ikke at besvare lige nu. Det kommer hen af vejen når jeg bliver raskere og får lidt mere ro i hovedet.

6 kommentarer:

 1. Hej Klidmoster

  Har længe gået og tænkt over denne lækre ret, men desværre er meget allergisk overfor vin og alkohol, så tænkte om man kan erstatte vinen med noget andet eller om det kan droppes. :)

  Venlig hilsen Heidi

  SvarSlet
 2. Jeg elsker gedeost og broccoli, så denne her ret skal helt sikkert på min to-do liste. Den ser virkelig lækker ud.
  Tak for god inspiration.
  m.v.h.
  Ulrik
  http://spisekammer.blogspot.com/

  SvarSlet
 3. Rigtig god bedring til dig!
  Jeg elsker risotto, det er virkelig en af mine favoritter - også fordi det er så nemt, som du også skriver. Det ser lækkert ud med de små broccolibuketter, det skal jeg prøve at komme i næste gang

  SvarSlet
 4. Jeg siger pænt tak - det var lige sådan noget jeg ledte efter ;)

  SvarSlet
 5. Risotto har aldrig været min livret, men for første gang nogensinde har jeg fået lyst til at lave den selv. Tusind tak for inspiration og lækre billeder. God weekend ;-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...