onsdag den 1. februar 2012

Græskar-is med kanel og appelsin...

Selv om det er koldt og der er rigeligt med is udenfor - så må der også gerne være lidt is indenfor. Hvad med en rustik vinter-is lavet på græskar?

I morges kl 7.20 ringede det på døren - det var pakkeposten. Var lidt omtumblet da jeg åbnede døren, men blev straks lysvågen da jeg så hvad han havde med.

Det var en pakke fra KitchenOne.dk - en drøm af en ismaskine: DeLonghi ICK 6000. De forhandler faktisk ret mange fede ismaskiner. Den skal jeg teste til det yderste - og jeg har allerede en masse skøre idéer.
Det er awesome med en maskine med kompressor. Nu kan jeg lave is præcis når jeg vil uden at skulle vente på et element der skal fryse 16 timer. Og når isen er klar - så skal maskinen holde pause i 5 minutter, og så kan den sørme igen.....og igen.

Jeg havde længe gået og leget med tanken om at lave en is på butternut squash (inspireret af Sifs tærte fra Anarkistens ægte Kagebog) - så hvorfor ikke lægge ud med at teste om det kunne lade sig gøre? Det store fine øko græskar havde jeg fundet i Kvickly for 22 kr.

Jeg besluttede mig for kun at lave en lille portion. Græskaret blev flækket og kernerne gravet ud. Halvdelen blev gemt til en suppe.

Det halve græskar blev lagt i et smurt fad med snitfladen nedad.

Og blev bagt i 1 time ved 175°C.

Det møre kød er lige til at skrabe ud med en ske.

Der blev 300 g.

Jeg stak en stavblender i *wroom wroom* og fik den mest silkebløde puré ud af det.

De 300 g græskarpuré fik selskab af 140 g flormelis, 2 tsk vaniljesukker, revet skal af ½ appelsin, 1 tsk kanel, ½ tsk ingefær og ¼ tsk allehånde.

Det blev til en mørk krydret og velduftende masse.

Saften fra ½ appelsin og 1,5 dl fløde blev pisket i - og så var ismassen klar til at komme i maskinen.

Uha, hvor laver den ikke en rar lyd - men nu er jeg også ekstremt lydfølsom. Jeg lukkede begge døre til køkkenet og satte minut-uret på 25 minutter.

Efter 25 minutter var isen lige klar til at komme i en bøtte og i fryseren. Jeg sneg mig til at smage lidt, men skal lige ha' sen frokost (græskarsuppe) før jeg vil spise rigtigt af det.

Uha, det smager godt. Sød og krydret med den helt rigtige konsistens.

Og nu - nu skal jeg ud og lave mere is!

10 kommentarer:

  1. Det lyder til at være en super spændende kombination!
    Og skønt med sådan en lækker ismaskine - jeg håber du får lov at beholde den efter testen, for det bliver svært at komme tilbage til den "manuelle" :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak - det er en idé der har taget form over længere tid :-)

      Jaaaa, det er bare lige sådan en ismaskine jeg altid har ønsket mig. Mon ikke jeg får lov at beholde den ;-)

      Planen er nu at den "manuelle" skal bruges til mere outrede ting: wasabi-sorbet, bearnaise-is og min version af Anam Prices røgede sildeis.

      Slet
  2. Seriøst, det er jeg nødt til at prøve! Tror du den kan laves uden ismaskine?
    Så kan jeg også meget passende få afprøvet kaffe isen og se om den kan hamle om med den jeg fik i Indien.

    SvarSlet
    Svar
    1. Ork ja, sagtens. Bare sæt ismassen i fryseren i en flad bøtte og rør i den hver halve time til den er næsten frossen. Åh, den kaffeis er SÅ god - jeg har ladet mig fortælle at den er meget autentisk og lig dem der fås i Asien.

      Håber du kan lide den :-)

      Slet
  3. Uhm, det er lige noget for mig :-)

    SvarSlet
    Svar
    1. Sjovt, jeg tænkte faktisk på om det var noget for dig :-D

      Er spændt på hvad dit benspænd er i februar!

      Slet
  4. Så fik jeg kørt denne opskrift (da jeg rent faktisk havde bestilt en maskine dagen før dit indlæg :D :D)
    Havde ellers regnet med at lakrids-is på kondenseret mælk skulle være den første, men nix.

    Fik for meget appelsin i desværre (især da jeg ikke er så god til det), mens manden mente det var en kold krydderkage... med appelsin i (og kanel som han ikke er til, mens jeg ELSKER kanel)..

    Men glæder mig SÅ meget til at se hvad du ellers får produceret på maskinen :D
    Selv har jeg 3 skåle til min, netop hvis jeg skulle finde på sære "smagsbidende" sager indimellem.

    Tak for endnu en opskrift der fik gang i nye prøvelser.

    SvarSlet
    Svar
    1. Super, det er jeg glad for at høre :-)

      Ha ha, det var også lige nøjagtig den reaktion jeg fik fra Max. Men pyt, jeg spiser den gerne selv ;-)

      Det er allerede blevet til 2 slags is til: nougat og trope. Jeg vil lige lægge hovedet lidt i blød og finde på noget nyt og sjovt snart.

      Smart, jeg ville også ønske man kunne få ekstra skåle til min maskine.

      Velbekomme, jeg er glad for at du kan lide opskriften :-)

      Slet
  5. Nu har jeg prøvet den og smagen er fantastisk!
    Men jeg er en af de der, lidt belastende personer, der ikke kan lide den fornemmelse frossen fløde giver i munden. Så vil man kunne lave det med andet fløde end lige den helt fede? Eller vil det ændre konsistensen meget?

    SvarSlet
    Svar
    1. Dejligt at du kan lide den :-)

      Ja, tror sagtens du kan lave den med mælk i stedet for. Eller på basis af en kogt creme med æg og mælk. Prøv dig frem :-)

      Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!