fredag den 6. januar 2012

Kartoffel-lasagne...

Lysten til lasagne er der - du har kødsauce og 2 slags ost klar.....men *krise*, der er ingen pastaplader. What to do? Løsningen er såre simpel: brug kartofler i stedet.

Mange tynde lag kartoffel simret langsomt møre i ovnen sammen med kraftig bolognese - det hele smelter sammen til den lifligste og mest smagfulde ret.

I går skulle det være nemt og hurtigt at lave mad. Der er ikke ret mange kræfter at gøre godt med, så jeg måtte klare mig med hvad der var i huset. I fryseren fandt jeg en bakke med 500 g langtidssimret kødsauce og på tørlageret en brik tomatsauce. Det blev kogt godt sammen i en gryde og smagt til med lidt ekstra salt og peber.

Det eneste der var tilbage i ugens kasse var 2 bagekartofler. Dem skrællede jeg og skar i skiver på min mandolin på den tyndeste indstilling. Det var dejligt at kunne få en omgang Stop Spild Af Mad ind over - nu har jeg en helt tom grøntsagsskuffe at fylde i morgen når den nye kasse kommer.

Så tyndt kan jeg umuligt skære dem i hånden længere. Hvis man skærer dem meget tykkere end det her vil jeg anbefale at de lige blancheres i kogende vand ca 1 minut. Stivelse nedbrydes langsommere i et syrligt miljø (her tomaterne i kødsaucen) og det kan derfor være svært af få kartoflerne møre nok.

Et passende fad smøres med et par dråber olivenolie og det første lag kartofler lægges som fiskeskæl i bunden. Dæk med et tyndt lag kødsauce.

Fortsæt til begge dele er brugt op. Slut af med et lag kødsauce. Man kan selvfølgelig vælge også at komme bechamelsauce i - men jeg syntes at kartoflerne giver en fin cremet muldfølelse i sig selv. Så kan man tilgengæld dænge lidt ekstra ost på toppen.

Og jeg skal love for der kom ost på. Jeg rev nemlig resten af den ost jeg havde fået i gave på det grove Microplane rivejern - noget til lasagnen og noget til fryseren. Havde netop i går givet mit besyv med her hos Maja Møller hos Arla om hvordan man mindsker sit spild af mælkeprodukter. Maja fortalte at FDB har udgivet en rapport om vores forskellige forhold til rester og spild - den har jeg lige læst og det er virkelig tankevækkende så forskelligt folk ser på det. Hvis du har lyst kan du læse papporten her.

En passende mængde ost blev fordelt over lasagnen. Uh, men der skulle også lige lidt ekstra på.

Friskrevet parmesan naturligvis. Fadet blev dækket af folie og bagt ved 150°C i ca 45 minutter (tjek derefter om kartoflerne er møre - hvis ikke så giv den lidt længere). Folien kom derefter af og ovnen blev skruet op på 200°C i 15 minutter - hold øje med den til sidst, den kan hurtig blive for mørk.

I mellemtiden lavede jeg en nem salat.

Når jeg nu havde mandolinen fremme kunne den jo passende bruges til salaten også. Jeg satte julienne-tilbehøret i og kørte ½ agurk og en stor gulerod igennem på ingen tid.

Det tog ca 1 minut for begge dele. Grøntsagerne blev blandet sammen og fik lidt olivenolie, æblecidereddike, salt og peber.

Salaten trak mens lasagnen kølede lidt af. Den har godt af 10-15 minutter til at sætte sig.

Ved anretning fik salaten et drys nigellafrø (kaldes også løgfrø eller jomfru i det grønne). Det er virkelig en fremragende måde at lave lasagne på. Som en Pommes Anna uden SMØR, men med kødsauce. Pommes Bolognese?

I går blev også dagen hvor jeg overskred en spændende grænse og brugte tofu i det søde køkken for første gang. Det kom der en noget alternativ 'cheesecake' ud af. Jeg er glædelig overrasket over resultatet, faktisk så overrasket at den kommer på bloggen senere selv om det bare er en 'skitse'.

See ya!

6 kommentarer:

 1. Fantastisk idé med kartofler - det vil huske, tusind tak, hvor ser det bare lækkert ud. Og så er jeg helt ked af det på dine vegne over, hvor tankeløse folk kan være, når de kræver hjælp, som du skriver ovenover. Det er horribelt!
  Varme klem.

  SvarSlet
 2. Næh, nærmest som en blanding af moussaka og sheperd's pie! Dét skal prøves!

  SvarSlet
 3. deLISH! du laver altså mad man har lyst til at spise Malou!

  SvarSlet
 4. Du kan også med fordel bruge diverse rodfrugter skåret i tynde skiver. Så får du spist endnu flere grøntsager, brugt løs af vinterens tunge grøntsager og skåret ned på kulhydraterne.
  Og fik jeg nævnt at det er en fantastisk måde at lokke grøntsager i kræsne mænd og børn? Ren win-win :-)

  SvarSlet
 5. Nu har jeg fulgt med her igennem nogen tid, og om jeg fatter hvordan de får så meget ud af så lidt - godt klaret !
  Med de gastronomiske evner du har, så forstår jeg ikke at du køber din nytårsmiddag. Hver gang du lægger noget på bloggen, er det jo nærmest som et nytårsmåltid i sig selv.
  Den her skal helt klart prøves på sønnike, som er meget imod kartofler...lige på nær i 'komfrit' faconen :-)

  SvarSlet
 6. Ser lækkert ud og ja det er praktisk man ikke behøver pastaplader. Man kan også gøre samme trick med kål.

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...