tirsdag den 29. november 2011

Godt på vej...

Som ved et eller andet mirakel nåede jeg hertil. ALT gik bare galt - men til sidst lykkedes det mig dog at få bagt alle delene til årets peberkagehus.

Det viste sig at være en STOR fejl at lave en dobbelt portion peberkagedej. Den blev ikke æltet nok og var bare forkert. Det var er mareridt at rulle den ud - jeg har nu helt døde arme og vabler i håndfladerne. Dejen gik fra stenhård til alt for blød på 0,5. Jeg tabte et udrullet stykke på gulvet, ødelage et andet da det skulle over på bagepladen og satte hånden ned i et nybagt stykke så der gik hul. Det første tag knækkede og jeg kastede det hen af gulvet i et hissyfit. Efter et par meget dybe indåndinger rullede jeg et nyt stykke ud og begyndte omhyggeligt forfra. Jeg VILLE lave et hus i år - basta!

Heldigvis var gavlene noget af det der makkede bedst ret. Da stykkerne havde bagt i 5 minutter fyldte jeg de udskårne huller med knuste bolcher.

Og det blev faktisk til nogle helt hæderlige vinduer. Til huset i 2010 brugte jeg nogle dumme bolcher som smeltede for mig efter et par dage. Det var SÅ ærgerligt når jeg nu havde brugt 45 timer på at dekorere det. Det lykkedes mig dog at få fat på de samme bolcher som jeg brugte i 2009, så jeg sætter min lid til at de bliver hvor de skal. I år bliver pynten ret simpel - magter ikke at sprøjte så meget glasur ud. Nu får vi se hvor meget det bliver til - skal først arbejde videre på det på torsdag.

Lige nu sidder jeg nemlig i et tog på vej til København i rasende fart. Kræfterne er små og helbredet ikke det bedste, så jeg har måtte trimme lidt i programmet. Sif står klar på hovedbanen når jeg ankommer og så skal vi spise frokost på Bistro Boheme. Senere i dag står den på Chokoladehistorier - et arrangement med en masse chokolade. Jeg tager til Herlev og overnatter, så jeg også får mulighed for at se min søster og lille ny niece Luca. I morgen skulle jeg så ha' været til frokost og hyggetur i torvehallerne med SushiStegen. Det har jeg desværre måtte aflyse til fordel for at hvile ud hos min søster inden jeg skal være på Hotel Marriott kl 17 og lære at lave fyldte chokolader sammen med en flok andre madbloggere - og direkte hjem med tog bagefter.
Det er træls at der ikke er kræfter til det hele - men for en gang skyld er jeg på forkant og får meldt fra inden det går galt og jeg går i undtagelsestilstand.

Argh, det her tog har ingen salgsvogn. Det er bare for meget. Jeg har ikke taget vand med fordi der ikke var plads i tasken - jeg regnede med at købe en flaske og en banan nu. Der er pludselig meget langt til København.....og den labre frokost bestående af kalvetatar pikante rørt med chili & tabasco, crème fraîche, trøffelolie, rødløg, kapers, estragon & cognac, serveres med salat, cornichons,ristet rugbrød & kartoffelchips med havsalt. Suk, måske skulle jeg ikke tænke så meget på mad?

I bedste fibrohjernestil har jeg husket min bog - men glemt mine læsebriller. Så nu vil jeg slukke computeren, tage mine høretelefoner på og slappe af til lidt stille og roligt Nine Inch Nails. Er allerede i Middelfart og der er 'kun' 2 timer til jeg rammer storbyen. Vi ses på onsdag når jeg skal med toget hjem og har computeren fremme igen
d

mandag den 28. november 2011

Konfektkage med dadler, marcipan og nougat...

Det her er simpelthen årets julekage her på matriklen. Intentionen var ellers at bage sådan en tung sprutmættet sag med masser af frugt - men jeg har glemt at lægge frugt i blød og kagen skal trække i flere uger. Så her er min plan B. Kagen er uden mel og tilsat sukker, men så tilgengæld pimpet til det yderste med godter.

Det er en hybrid mellem konfekt og kage. Den kan spises til f.eks te, kaffe eller glögg men er også fin til et glas portvin.

I år vil jeg gerne spise mindre slik til jul, så der er blevet indkøbt 1 kg økologiske dadler hos Aarstiderne (135 kr). Allerede da jeg bestilte dem havde jeg kik på den her kage - den måtte jeg bare bage! Efter lidt nærmere undersøgelser viser det sig at være en udgave af den her kage udviklet af Oscar Umahro Cadogan fra Køkkenrevolution på høje hæle. Det måtte jeg hellere lige få med her, for jeg dyrker politikken 'lån, men link' når jeg kan spore den oprindelige kilde.

Her får du så min pimpede og julede version:


200 g udstenede dadler
100 g mandler
3 spsk rapsolie
Saft og skal af ½ appelsin
1 knsp salt
1 knsp peber
1 tsk kanel
½ tsk st. kardemomme
½ tsk st. ingefær
½ tsk st. nelliker
3 æg
50 g marcipan
50 g nougat


Jeg valgte at bruge god marcipan og nougat fra Woodshade Organics som blev skåret i små fine tern.

Med et fint Microplane rivejern er det SÅ nemt at rive skallen af en appelsin. Jeg rev skallen af en hel. Halvdelen kom i dejen - den anden halvdel blev lagt til tørre på en underkop til pynt.

Krydderierne er næsten de sammen som til peberkager, men i helt andre mængder. Her skal de bare give et snert af jul.
Mandler, dadler, appelsinsaft og skal, krydderier og olie køres i en blender eller minihakker *wroom wroom*

Man kan blende det så groft eller fint som man lyster - jeg valgte en mellemting for at bibeholde lidt knas i mandlerne. Æggene blev delt og blommerne rørt i dadelmassen.

Hviderne blev pisket og vendt forsigtigt i.

Og til allersidst blev marcipanen og nougaten rørt i.

En lille springform blev smurt med SMØR og drysset med durummel. Det er ikke nødvendigt at drysse med mel, det er bare en gammel vane fra min side.
Kagedejen blev fyldt i den klargjorte form og bagt i 40 minutter på 160°C.

Den færdigbagte kage fik lov til at køle helt ned i formen inden den blev taget forsigtigt ud.

Den kan spises som den er her - men jeg ville godt lige tage den et skridt videre.

Så jeg smeltede 75 g mørk chokolade i mikroovnen og smurte ud over den. Hmm, smeltet chokolade er altså ret svært at fotografere.

I den tid der var gået siden appelsinskallen var blevet revet, var den blevet tør og lige til at smuldre med fingrene.

Kagen blev pyntet med lidt sukkerkrymmel i hvid og guld og drysset med appelsinskal i midten.

Det var med spænding at jeg satte kniven i den. Den var svampet og duftede henrivende. Det er en heavy sag og nok ikke en man spiser voldsomt meget af....eller hvad?

Det var lige den kompakte konfektkage jeg havde håber på. Det er lidt sjovt at den er uden mel - for basalt set er det jo så bare en slags dadel-gratin. Jeg er meget begejstret for resultatet og har allerede et par ideer til næste gang. For jeg har tænkt mig at bage den igen i juledagene.

Oh la la....sikke en laber haps.

Jeg kan dog ikke nå at spise ret meget af den inden jeg skal til København i morgen. Så der ryger en del i fryseren - og resten bliver til 'julekugler'. Små snedige trøfler lavet med lidt stærk sort te og en smule æblesmør. Dem kan jeg så forlyste mig lidt med i toget. Hjemmelavet guf FTW!


Det var planen at jeg ville ha' bagt et peberkagehus i dag, men der var ikke rigtig kræfter til det. Men nu er dejen da klar til når jeg engang er. Det blev dog lige til en enkelt plade peberkagemænd, for det skulle da markeres at det var 1. søndag i advent. Duften af peberkage sneg sig rundt i alle afkroge af lejligheden og satte sig på julepynten som *host* allerede er på plads. Ja ja, den har så hængt oppe hele året - og hvad så? Et plastik juletræ med vampyrgebisser er jo tidløst og pynter i alle årets sæsoner. Det er sandt!


lørdag den 26. november 2011

Pesto-laks x 2 + no knead = weekendmad...

Det her gråvejr med rusk og tåge har slidt lidt på humøret - og jeg fik pludselig trang til sommerlig farverig mad for at booste det i den anden retning. Hos Aarstiderne kunne man i denne uge få en kasse med 800 g laksefilet, så sådan en bestilte jeg.

Det skulle være nemt at lave, så jeg valgte den gode gamle klassiker med pesto. I min læretid var det nok den ting med laks der blev laves mest af - og det af den grund at det blev hevet af fadene i rasende fart.

Laksen ankom, som altid, i en flamingokasse med knust is. Jeg stillede den på køl ved middagstid og kl 20 i aftes var den så lige til at hive ud åbne. Isen var ikke engang smeltet lidt.

Det var et stort flot stykke laks der var med. Planen var oprindeligt at skære den ud i stykker - men jeg endte med at lade være.

Sådan et stykke laksefilet har nogle rigtig trælse ben som skal fjernes. De er heldigvis nemme at få øje på, for de har sådan en lille hvid dut i enden. Kan man ikke få øje på dem, kan de lokaliseres ved at føre fingerspidserne hen over dem.

Benene fjernes med et let ryk - brug en pincet eller som her en laksetang.

Det er nogle rigtig lange lede ben på 5-7 cm.

Med benene af vejen, sprang jeg hurtigt videre til næste trin. Man kan selvfølgelig lave sin egen pesto, men i går skulle det bare være nemt. Urtekram laver en rigtig god af slagsen, som udmærker sig ved ikke at indeholde nogen former for ost (konsistensen er justeret med kartoffelflager i stedet for). Den syntes jeg passer rigtig godt til fisk.

⅔ af pestoen blev blandet med 1 dl let knust panko-rasp.

Blandingen blev fordelt jævnt ud over fisken. Jeg tager en latexhandske og bruger hele hånden, det er meget nemmere en af smøre det på.

En smule ekstra rasp, et skud salt og peber - og så var fadet klart til ovnen i 15-20 minutter på 180°C.

Mens fisken bagte lavede jeg en nem salat til.

Perlebyggen havde jeg kogt i grøntsagsbouillon (Herbamare) dagen før, hvor den havde været tilbehør til en gryderet.

Grøntsagerne var fra denne uges KukKasse og en peberfrugt til rest fra sidste uge.

Det hele blev snittet i mundrette bidder og broccolien dampet i 1 minut i mikroovnen.

Grøntsager og perlebyg blev vendt sammen med en marinade af citronsaft, agavesirup, olivenolie og salt + peber.

Den bagte laks blev skåret ud i brede stykker og serveret til salaten.

Den havde fået lige et par minutter for meget, men var stadig saftig i midten. Vi spiste godt til af den og gemte resten til frokost i dag.

Jeg valgte at skrabe det meste af pestolaget af, kold rasp er ikke lige så lækkert i en salat. Laksen blev derefter plukket i små bidder.

Dressingen blev rørt sammen af resten af pestoen, 2 spsk mayonnaise og 3 spsk tykmælk. Alle surmælksprodukter kan bruges, men nu var det lige tykmælken der var åben for.

Dressingen blev smagt til med salt, peber og lidt citron inden den blev vendt grundigt sammen med den plukkede laks.

Salaten skulle spises på mit nybagte No Knead brød. Det var ellers lige ved ikke at ha' været blevet til noget. For da jeg åbnede min store nye 5 kg hvedemel fra Aurion i går var der sgu møl i. Der var heldigvis ca 300 g at gøre godt med i en anden pose.

Så den her version blev med:

300 g hvedemel
80 g grahamsmel
70 g ølandshvede
375 ml vand
2 ½ tsk salt
¼ tørgær


Vil du også bage verdens nemmeste (og bedste) brød - så er der en vejledning lige her.

Jeg havde frygtet at det ville bliver for kompakt og tungt med det grovere mel, men det blev heldigvis stadigvæk luftigt og godt.

Laksesalaten kom på det let afkølede brød og spist med stor fornøjelse. Det var første gang Max smagte brødet og han var virkelig begejstret. Han fik derfor også lige et stykke med SMØR og hjemmelavet stikkelsbærmarmelade.

I dag bestiller vi mad udefra så jeg kan slappe af og ikke bruge kræfter i køkkenet. Aftenen skal bruges på at se Dexter og hygge.

I morgen skal jeg bruge lidt tid på at undersøge hvilket kamera jeg skal investere i: Panasonic DMC-TZ20 eller Nikon CoolPix P300. El-Giganten har nemlig lige nu rentefri afbetaling, så det er med at slå til. Jeg er MEGET i tvivl - har du en mening?


fredag den 25. november 2011

Grilled Cheese-vaffel...

Smeltet ost er godt - smeltet røget ost er uforskammet godt. Det er ikke lige den sundeste snack, men der skal altså også være plads til comfort food ind i mellem. Idéen opstod den dag jeg bagte de sprøde timianvafler og stod med 2 tilbage.

Aj, men se lige - det er da slet ikke til at stå for.

Det svinder godt nok i min røgede ost - men den er bare ikke til at lade være. Den er heldigvis meget nem at rive på mit nye rivejern.

Microplane er virkelig kvalitet. Jeg skal bruge et minimum af kræfter på at rive sådan en bunke på 1½ dl.

2 andre vigtige ting i en 'grilled cheese' er tomatskiver og sennep - her French's.

Begge vafler blev smurt med sennep på den ene side. Ikke for meget og ikke for lidt. Den ene vaffel blev lagt med sennepssiden opad i det opvarmede vaffeljern.

Osten blev fordelt i et jævnt lag.

Og 4 tomatskiver lagt på. Jeg ville gerne ha' kommet flere i, men var bange for at det ville blive for vådt.

Den øverst vaffel blev lagt på og jernet lukket godt til. Jeg havde ikke armkræfter til at presse det hårdt nok sammen, så jeg lagde en grydelap på og stillede min lille Le Creuset gryde ovenpå. Det var lige den vægt der skulle til.

Da osten begyndte at smelte gav den sig til at sive ud af sprækkerne.

Det dannede en sprød lækker kant. Indrømmet, det var måske lige i overkanten med ostemængden. Men så ved jeg det til en anden gang.

Den varme grilled cheese vaffel var fyldt med smeltet fryd. Jeg tror også at det ville være skønt med almindelig ost og bacon - som en vaffel BLT. Det skal prøves en dag.

I går havde jeg en rigtig dårlig dag. Hele dagen lå jeg på sofaen og rallede. Hen på eftermiddagen fik jeg en sms fra Lars Grydeske som spurgte om jeg ville med til et foredrag om molekylær gastronomi på universitetet. Jeg trængte til at komme lidt ud, så sagde straks ja. Kiggede på Rejseplanen efter busser der passede og rejste mig for at gå i bad. Da jeg rejste mig op svimlede det og kvalmen vældede op igen. Så jeg måtte melde fra. Crap!

Den her weekend bliver dejlig og afslappet. Max kommer på besøg og vi skal rigtig hygge os. Jeg har bestilt laks hos Aarstiderne som vi skal ha' til middag i morgen - den skal bages i ovnen med pesto og serveres med grøntsager vendt med perlebyg.

Det handler om af få samlet godt med kræfter til næste uges miniferie i København. Jeg skal nemlig allerede af sted tidligt tirsdag morgen. Har fået plads i stillezonen og glæder mig til at sidde og summe der. Så er jeg sikker på at ankomme ustresset til storbyen. Der venter et tætpakket program fyldt med god mad, søde mennesker (ja, Sif - det gælder også dig) og det første møde med min lille nye niece Luca.

God weekend til alle der kommer her forbi



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino