søndag den 31. juli 2011

Baconpandekager...

Amerikanske pandekager og bacon er rigtig gode legekammerater - så hvorfor ikke kombinere det i en og samme happer?

Her er simpelthen bagt et stykke bacon ind i hver pandekage som så er strøget blidt med SMØR og dryppet med sirup. Såååå syndigt - men såååå godt.

Ja, ingen fine øko fornemmelser her. Det var 6 pakker alm bacon for 55 kr i Kvickly - det måtte jeg ha' med hjem (forvent en del ting med bacon her på bloggen i den nærmeste fremtid).

Til pandekagerne stegte jeg først en hel pakke bacon i mikrobølgeovnen - dog kun 4 minutter, det skal jo steges lidt i pandekagen så det må ikke være helt færdigt fra start af. Se her hvordan det gøres. Har du ikke sådan et bæst, kan det naturligvis steges på en pande (så får man også baconfedt at stege andre ting i).

De amerikanske pandekager er ½ portion af dem her fra Arla - tilpasset til min smag.

100 g hvedemel
35 g ølandehvedemel
2½ dl mælk
1 æg
1 spsk rørsukker
¾ tsk bagepulver
2 spsk rapsolie

Pisk mel og mælk sammen til en lind masse. Pisk ægget og de tørre ting i og tilsæt til sidst olien.


Jeg bager mine pandekager i en blinispande - men man kan også sagtens bage dem i små klatter på en stor pande.

Klip eller skær baconen i den ønskede størrelse. De her stykker kan lige være i hvert 'hul' i blinispanden.

Kom lidt SMØR eller baconfedt på panden og læg baconen på - kom derefter en stor skefuld dej over hvert stykke. Lad pandekagen bage i ca 2 minutter, vend den og bag i yderlige 2 minutter.

Jeg lavede 10 stk med bacon i - og der blev ca lige så mange uden også af den portion dej (dem gemmer jeg og varmer i morgen).

De lune pandekager blev penslet med ganske lidt SMØR - de skulle bare skinne lidt. Ahornsirup er at foretrække, men min flaske var tom. Agavesirup var nu heller ikke spor tosset til.

MUMS!

Nu skal jeg så heller ikke spise andet en rå grøntsager resten af dagen....eller noget.

God søndag til alle der kommer her forbi!



lørdag den 30. juli 2011

Gedeostgratinerede peberfrugter...

Så blev det til en omgang vegetarmad igen. Jeg ville ha' lavet grillost og bagte peberfrugter i aftes - men pludselig stod det ned i stænger og jeg måtte droppe at grille. Osten blev lagt tilbage i køleskabet, hvor jeg så spottede noget andet ost som kunne bruges i stedet for. Og så greb det pludselig om sig.

Der blev hevet ting ud af fryserne, skrællet, snittet og sauteret. Det blev til halve røde peberfrugter fyldt med en slags grøntsagspaté af bla grønne flækærter - og gratineret med 2 (T-O) slags ost. Lidt grønt tilbehør blev det også til.

Til i dag havde jeg bestilt en pose med 2 kg røde peberfrugter = 12 stk for 79 kr hos Aarstiderne. Det er virkelig en god pris for økologiske peberfrugter. Jeg vil grille og flå en del af dem og fryse til salater. Der skal også laves lidt relish og en creme af en art. Nu får vi se hvad jeg finder på i morgen.

Jeg tog den største og flækkede på langs. Frøstolen blev forsigtigt lirket af og alle kernerne fjernet. Den skyllede peberfrugt kom i en bøtte og blev zappet i mikrobølgeovnen i 2 minutter. Ejer du ikke sådan en fætter kan peberfrugten koges i ca 3 minutter i letsaltet vand i stedet for. Det er for lige at give den en tyvstart - for ellers kan den være svær at få mør nok inden fyldet er færdigt.

Fyldet bestod at 2 dl kogte grønne flækærter som jeg lige hev op af fryserne. Det var dem jeg havde til rest fra den grønne humus jeg lavede til min hesteburger. Der skulle også lidt grønt i fyldet: ½ løg, 1 gulerod, en håndfuld grønne bønner, 1 stor tomat, 1 fed hvidløg og en dusk persille. Af gedeosten var der 2 tilbage. Den 3. var blevet brugt til dagens frokost.

Grøntsagerne blev snittet fint - og der kom lige lidt rød peberfrugt med også. Resten af fyldet blev gjort klart: 1 æg, 1 dl speltrasp og 1 dl friskrevet parmesan.

Løg, hvidløg, gulerod, peberfrugt og grønne bønner blev sauteret i lidt olivenolie til løgene var gennemsigtige.

Tomat og persille blev vendt i og det hele kom til afkøling i en skål.

De kogte flækærter blev vendt i. Og så skulle det røres til en 'fars'. Først et æg.

Halvdelen af parmesanen, alt raspen, godt med friskkværnet peber og et drys salt.

Det hele røres til en lind 'fars', som trækker i ca 15 minutter.

De nukede (eller blancherede) peberfrugter lægges i et ildfast fad. Ovnen tændes på 175°C.

Fyldet fordeles. Jeg havde lidt fyld i overskud, det kom jeg i en ramakin og bagte sammen med peberfrugterne.

Den ene peberfrugt blev stabiliseret med en kugle stanniol for at give den en plan overflade. De 2 små gedeoste blev hver skåret i 4 skiver og lagt på hver peberfrugt. (Man kan selvfølgelig også bruge mozzarella eller anden mild ost hvis man ikke er til ged).

Og så blev resten af parmesanen drysset over. Fadet blev sat i ovnen og peberfrugterne fik først 25 minutter - derefter blev ovnen skruet op på 200°C og de fik yderlige 10 minutter.

Jeg lavede 2 hurtige salater så længe. Dampede grønne bønner med finthakket løg og peberfrugt i marinade af æblecidereddike, olivenolie, salt og peber. Den anden var bare en stor høvlet gulerod med citronsaft, salt, olivenolie og nigellafrø.

Efter 35 minutter var peberfrugterne klar og lige til at sætte tænderne i.

Fyldet var fast og peberfrugten mør - perfekt. Jeg skar en tomat i skiver til også, den fik et par dråber balsamicoglaze og lidt urtesalt. Virkelig et godt vegetarisk måltid med både saft og kraft. Jeg tror jeg skal eksperimentere med at lave vegetariske postejer - det vil også være rigtig godt til pålæg.

Som du kan se så har jeg skiftet kommentarfunktion. Desværre ser det ikke ud til at virke i Internet Explorer endnu. Så hvis du vil lægge en kommentar skal du bruge en anden browser f.eks Firefox.


fredag den 29. juli 2011

Forårsruller med æble/kanel...

I går aftes fandt jeg en pakke fuldkornsforårsrulledej i køleskabet som på en eller anden måde var 'forsvundet' for mig. Olien fra falaflerne stod stadigvæk og ventede på noget jeg har planlagt her til weekenden, så det passede jo helt perfekt. Og det kom der så de her ruller ud af:

Sprøde gyldne ruller med æblefyld serveret med en kugle vanilje-gelato og et drys kanel.

Med mit mindste parisiennejern (kuglejern) lavede jeg små kugler at et træt grønt æble.

Æblekuglerne blev vendt med stødt kanel og lidt rørsukker.

Den grove dej blev skåret til så det var ca 15 x 15 cm.

Og så blev der lavet små forårsruller med lidt æblefyld i hver. Se her hvordan man ruller forårsruller.

Rullerne blev lukket forsvarligt til med en tyk 'lim' lavet på mel og vand. Rullerne blev stegt ganske kort i olien der var ca 180°C. De fik derefter lov til at dryppe af på fedtsugende papir.

Wow, knasende sprød og med de lige akkurat møre æbler indeni.

2 små ruller og en kugle is var rigelig dessert for mig. Og lad mig lige indskyde at det er meget svært at fotografere noget rygende varmt og noget iskoldt sammen.

Den overskydende dej blev skåret i trekanter og stegt i få sekunder. De blev drysset med lidt kanel og gnasket til en kop senere på natten. Når man nu ikke kan sove er det godt at ha' noget andet at tage sig til.

Jeg har installeret et helt nyt kommentarfelt her på bloggen. Det tager lidt tid at få den slags til at virke for mig - som ikke er den store tekniker. Men der skulle kunne lægges kommentarer nu. Jeg har valgt et skørt billede til dem der ikke har en avatar selv. Vil du ha' en avatar som han bruges de fleste steder (dog ikke blogger) kan du oprette en lige her hos Gravatar. Det er gratis og meget praktisk.


torsdag den 28. juli 2011

Chili con caballo...

Der er enighed om at 'chili con carne' er chili med kød og 'chili sin carne' er chili uden kød - men hvad er så chili con caballo? Det er såmænd chili med hest.

En cowboychili langt ude fra prærien hvor man har været nødt til at spise sin hest som havde brækket et ben i et vildt ridt og som bestemt ikke skulle efterlades. Se det er Stop Spild Af Mad på højt plan. Men version er dog mindre dramatisk i det jeg købte hakket hest inde på torvet og ikke først skulle på prærien og lede. Argh, sikke en omgang ævl - videre til opskriften:

Jeg kan godt lide en chili con whatever med MASSER af bønner. Hvide bønner i tomatsauce er da fine, men jeg foretrækker bønner med mere bid og smag end det. Jeg udblødte 300 g pintobønner og 300 g sorte bønner i i køleskabet i 16 timer og kogte dem hver for sig i nyt vand ca 30 minutter.

De sorte bønner fik lige et par minutter for meget - med det gør ikke så meget til en gryderet.

Jeg vejede 250 g af at begge slags til chilien - og frøs resten i flade poser til f.eks salater.

Smagen skulle være stærk, men aromatisk. Jeg havde ikke lige fået købt ind, så igen måtte jeg i skabene efter noget brugbart. Jeg havde hverken en god øl eller rødvin, så det blev kaffe der kom til at lægge klangbunden. Chokolade var der heller ikke noget af (chokerende ikke?), men havde en lækker balsamicoglaze med chokolade som kunne bruges der. Af andre smagsgivere brugte jeg: røget paprika, kanel, spidskommen, chiliflager, laurbærblade. Hvor meget eller lidt er op til dine smagsløg. En flaske mosede tomater skulle der også til.

Jeg havde kun hel spidskommen. 2 spsk frø blev ristet på en varm pande og malet i en elektrisk kaffekværn. 4 store løg blev hakket groft, 8 fed hvidløg blev skåret i tynde skiver og 1 hel rød chili blev snittet fint (+ kerner og frøstande).

Kødet var 400 g hest og 400 g okse. Er du ikke til hest, så brug bare okse. Kødet blev svitset sammen med løg, hvidløg og chili. De øvrige krydderier blev tilsat sammen med de mosede tomater og et stort krus kaffe. Chilien simrede nu ved svag varme i ca 3 timer - mindre kan sagtens gøre det.

Efter 3 timer blev chilien smagt til med chokoladeglazen, salt, peber, lidt sukker og ekstra chiliflager. De 500 g bønner blev tilsat og chilien simrede ca 30 minutter - og så var den klar.


En god kraftig chili med spark. Det meste røg i fryseren - men jeg skulle selvfølgelig lige smage.

Uhm, det var bestemt ikke dårligt forklædt som taco.


Mit helbred har taget et grimt sving til det værre. Der er lige nu langt flere dårlige dage end der er gode. Døjer med svimmelhed, "tømmermænd" uden at ha' drukket, er fuldstændig udmattet og har flere smerter end sædvanligt. Det er svært at lægge planer for jeg ved aldrig hvordan dagen i morgen bliver. Allerede nu stresser jeg over om jeg mon kan klare de ting der er planlagt i de næste par måneder. Det har jeg så taget konsekvensen af i dag og meldt fra noget som jeg ellers helt vildt gerne ville ha' været med til i København sidst i august. Æv bæv bussenmand, ville ellers gerne ha' haft min egen lille stand på MAD Foodcamp og hygget i 2 dage med Piskeriset og Hanne K. Jeg håber at det hjælper lidt på stressniveauet at beslutningen er taget nu og billetten afsat. Dumme krop, latterlige sygdom, belastende begrænsninger.


Vandmelonsuppe m/kirsebær, vanilje & citron...

Kolde frugtsupper er, efter min mening, en meget undervurderet sommerdessert. Jeg er i hvert fald nået mætningspunket for koldskål - og trænger til noget 'saftigere' her i varmen. (well, vi leger lige at det er varmt ikke?). Suppen kan både fungere som et mellemmåltid eller som dessert.

Her er den kolde suppe serveret som dessert med en kugle vanilje-gelato og pyntet af med revet limeskal og frysetørrede hindbær. Skal den være et mellemmåltid kan den fyldes med afkølet frugt i tern.

Jeg havde et glas syltede kirsebær fra Selleberg som trængte til at blive brugt. Det blev åbnet i weekenden og spist til den nylavede vanilje-gelato. Og som en virkelig overraskelse for mig selv havde jeg fundet en lille økologisk vandmelon i den lokale Super Best.

Der var kun ganske lidt kirsebær tilbage, ca 50 g. De kan sagtens undværes eller erstattes af friske kirsebær - eller f.eks hindbær hvis man mere er til dem. Jeg pillede kernerne ud af 500 g vandmelon og skar det i mindre stykker.

Vandmelonen kom i blenderen sammen de syltede kirsebær, marven fra en vaniljestang og saften fra ½ citron. Smag den derefter til med lidt sukker eller sirup hvis den mangler sødme. Min gjorde ikke, men der var jo også sukker i kirsebærrene.

Den færdige suppe blev hældt igennem en meget fintmasket si og sat på køl i et par timer inden servering. Den søde suppe og den søde is får virkelig et godt frisk pust fra den aromatiske limeskal og de syrlige frysetørrede hindbær.

Jeg har endnu en kold frugtsuppe i ærmet - og den er med kirsebær/lakrids. Skal dog lige ha' støvet nogle flere kirsebær op først.


onsdag den 27. juli 2011

En gastronomisk bastard: carbonara m/ kylling & bacon...

Carbonara: en italiensk pastaret med æg (nogle bruger hele, andre kun blommer), ost (pecorino eller parmesan), bacon (alm røget eller italiensk pancetta) og friskkværnet sort peber. Og IKKE andet. Dog findes der mennesker og sågar andre madbloggere *host host* der lider af den vildfarelse af der skal fløde i???

I går lavede jeg så denne version. Det er en rigtig bastard - jeg havde nemlig ¼ grillmåge liggende der skulle bruges. Stop Spild Af Mad har nemlig altid fortrinsret når aftensmaden er i planlægningsfasen.

Hele dagen i går havde vi en ret så underholdende debat om fænomenet carbonara på Twitter (og den fortsætter i dag). 4 madbloggere som slyngede om sig med meninger. Vi er 3 på 'Team Kun Æg' (Morten Grydeske, Kim Grillkok og jeg selv) mod 1 på 'Team Fløde' (Kristian Kokkekniv). Det har nu resulteret i af vi mødes til en cook off - og hver især giver et bud på den, efter vores mening, perfekte carbonara skal kringles.

Så jeg bliver jo nødt til at øve mig. En ting er sikkert - det her er ikke den variant jeg skal stille op med. Den smagte udemærket, med flere af ingredienserne var yderst tvivlsomme.


Det skal dog lige siges at jeg var for dårlig til at skulle handle i går, så jeg måtte nøjes med hvad jeg havde i skabe og skuffer. Desværre havde jeg glemt at det sidste spaghetti var spist for længst - men jeg fandt 2 pakker færdige hvedenudler i stedet for. Det var ikke optimalt, men brugbart. 4 pasteuriserede æggeblommer, 0,75 dl mælk (kun fordi der ikke var æggeblommer nok), parmesan, toppen fra et nyt løg og 2 fed hvidløg. Bacon havde jeg i fryseren og mågen var lige til at pille.

En bjerg friskrevet økologisk parmesan kan altså gøre underværker i mange retter. Jeg rev nok ca 1½ dl.

Baconen skar jeg 3 tykke skiver af (resten skal bruges i dag). Sværen blev skåret af inden stykkerne blev skåret i tern.

De små bacontern blev stegt gyldne og sprøde på en pande og afdryppet på fedtsugende papir.

Den kvarte grillkylling fik fjernet skind og ben inden den blev hevet i grove trævler.

Æggeblommerne blev blandet med mælken, halvdelen af parmesanen og godt med friskkværnet peber. Hvidløget blev skåret i meget tynde skiver. Løgtoppen blev snittet fint og sauteret i lidt olie, sammen med hvidløg og kylling.

Baconen blev blandet i og så var fyldet klart. Og så til nudlerne.

Det er mine nød-nudler. De er til de dage slemme dage hvor det gør ondt i kæben at tygge. Og nu skulle de så lege spaghetti.

Så de kom på panden i lidt olivenolie. De kunne også lige ha' været blevet dyppet i kogende vand.

Da nudlerne var gennemvarme tog jeg panden af varmen og lod den stå et øjeblik inden fyldet og æggemassen blev hældt på. Der blev rørt grundigt rundt så saucen blev cremet og god.

Desværre skete der det at nudlerne sugede 'saucen' til sig på 0,5 og retten derfor så lidt tør ud. Det var den så heldigvis ikke når man fik den i munden, så nudlerne var nu blevet cremede og lækre. En lille håndfuld parmesan reddede dagen.

Tja bum, så du kan se blev det en ret med plads til forbedring. Men efter omstændighederne var jeg nu ret godt tilfreds. Nu bliver det næste projekt så at udvikle en opskrift jeg kan stille om med til vores cook off. Så når jeg engang bliver frisk nok til at handle igen skal lagerene fyldes op til carbonara galore.

Hvad siger du: fløde eller ej i carbonara?




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...