torsdag den 30. juni 2011

Kirsebær/lakridssorbet fra 'Formiddag på 4'eren'...

Her til formiddag har jeg været i radioen og lave is. Jeg ville gerne ha' lavet en sjov og anderledes flødeis, men tiden var knap i studiet - så det blev en sorbet i stedet for. Den havde jeg så forberedt mest muligt af hjemmefra.

Jeg var slet ikke i tvivl om at det skulle være noget med lakrids. For at give sorbeten lidt spræl, hev jeg en pakke frosne kirsebær ud af fryseren til at komme i.

Kirsebær/lakridssorbet:

250 g kirsebær (udstenet vægt)
125 g rørsukker
15 g glukose
1,5 dl vand
1 vaniljestang
2 spsk sød lakridssirup + rålakridspulver (fra Johan Bülow)
1,5 pasteuriseret æggehvide
1 spsk flormelis
evt 2 tsk frysetørret lakridspulver


Kog først en sirup af sukker, glukose og vanilje. Tag gryden af varmen, kom kirsebærene i og lad dem trække i siruppen i ca 30 minutter. Fisk vaniljestangen op, tilsæt 2 spsk lakridssirup og blend *wroom wroom* det hele i en blender eller med en stavblender.


Sigt massen igennem en meget fintmasket sigte for at få en helt klar sirup.

Siruppen er nu klar til at køle ned og komme på frys eller køre i ismaskine.

Jeg skulle ha' min med - den kom i en tom flaske med skruelåg.

Jeg pakkede flasken, et bæger æggehvide og rålakridspulveret ned i køletasken til ismaskinens fryseelement.

Da jeg ankom til studiet, snakkede vi først lidt om det at være madblogger - og så gik jeg i gang med at lave isen. Æggehviden blev pisket med flormelis + ca 2 tsk frysetørret lakridspulver. Siruppen blev sat til at køre i ismaskinen.

Værten Gitte Førby styrede slagets gang og vi snakkede så imellem musiknumrene.

Dagens anden vært Kasper Harboe. Da siruppen var kørt til en blød sorbet tilsatte jeg den piskede æggehvide.

Der var ikke tid til at isen kunne køre helt færdig i maskinen - men smagen var fortræffelig. Ved servering dryssede jeg lidt med rålakridspulver. Skal du lave sorbeten hjemme er det en god ide at komme den i en bøtte og stille den i fryseren i et par timer inden servering. Sorbeten kan også sagtens laves uden ismaskine - pisk så først æggehviden med flormelis og rør siruppen i. Kom den i en flad bøtte og indfrys den - og rør i den en gang i timen.

Det var en spændende oplevelse at være i radioen. Jeg var dog så nervøs at jeg ikke rigtig kan huske hvad jeg sagde. Men senere i dag kan det vist høres her - så det vil jeg gøre. Hørte du det?


tirsdag den 28. juni 2011

Hvid sangria med hyldeblomst...

Her i varmen er det dejligt med en forfriskende sommerdrik - og hvorfor ikke bruge den hjemmelavede hyldeblomstsaft til at lave en liflig Sangria Blanca.

Den er svalende, ikke alt for sød og har et dejlig boblende gemyt.

Jeg har ingen fine fornemmelser når det kommer til sommer og kold hvidvin. For noget tid siden fandt jeg den her 3 liters chardonnay i Super Brugsen for 99 kr *snup*. Den kan holde sig på køl i ca 6 uger, så mon ikke nok den når at få ben at gå på. Mine hurricane-glas er helt perfekte til den slags drinks, så sådan et hev jeg frem og gjorde klar med et sugerør og en citronskive.

5 dl hvidvin
3 dl koncentreret hyldeblomstsaft
1 dl hyldeblomstvodka
Danskvand med eller uden citrus

Det hele blandes i en kande - undtagen danskvand. Det fylder man i hvert glas så det er friske bobler i. Vodkaen kan enten erstattes af alm vodka, andet neutralt sprit - eller undlades.


I stedet for isterninger brugte jeg frosne jordbær til at køle ned med.
De fryser hurtigt hvis man lige skærer dem over og smækker dem på en tallerken.
Fyld en passende mængde i glasset og top op med danskvand.

Har allerede lavet det 2 gange. Anden gang kom jeg også citron i sammen med jordbærene. Er ret vild med det - og påtænker at man kan lave noget lignende med rabarber. Så bliver det jo en fin pink sangria.

Resten af den flaske hyldeblomstsaft jeg tog op af fryseren i denne omgang, brugte jeg til at lave en lille portion af signes hyldeblomstsorbet. Jeg har nemlig skulle øve mig på at lave sorbet i dag
. For på torsdag skal jeg i radioen og lave en portion live i studiet samt fortælle om det at være madblogger. Hvis du har lyst til at lytte med er det på P4 Østjylland mellem 10-12 i "Formiddag på 4'eren". Argh, jeg er nervøs. Skal bruge de næste 2 dage på IKKE at bande så meget. Heldigvis har jeg fået et 'manuskript' tilsendt så jeg ved hvilke spørgsmål jeg bliver stillet. Så kan jeg øve mig lidt og ikke sige 'øh' som hvert andet ord.

I morgen tidlig kl 8 kommer værten Gitte Førby og henter min ismaskine så den kan stå klar i studiet på torsdag. Jeg har kogt den sirup som sorbeten skal laves på, så den får hun også med. Hvad det bliver for en sorbet kan du jo høre på torsdag hvis du lytter med ;-)


mandag den 27. juni 2011

Avocado-is...

Da jeg lavede min jordbæris på mascarpone tog jeg ⅓ af grund-iscremen fra og lavede til avocadois.

En moden avocado og lidt citronsaft skulle tilsættes sammen men vanilje. Glemte dog at komme vaniljen i.

Avocadoen og citronsaften fik en tur med stavblenderen *wroom wroom*

Den færdige avocadoiscreme stod på køl i et par timer inden den blev kørt i ismaskinen.

Spøjs is - den smagte mere af umoden banan end avocado. En læser skrev på Facebook at isen skal være mindre fed for at avocadosmagen kan trænge igennem - så næste gang bliver det i en mælkeis. For jeg skal helt sikkert prøve igen, den har potentiale til at blive god. Indput til forbedring modtages gerne.

Blogland er en underlig størrelse. Jeg tror generelt set på ytringsfrihed og at der skal være plads til alle - men Bitterfissen Bethany har jeg godt nok svært ved at forlige mig med. Hun spidder 'satirisk' og 'humoristisk' mange forskellige blogs og bloggere - men jeg har det svært med den form for 'humor'. Madbloggere på førtidspension er åbenbart blevet moderne at hetze - og jeg følte at jeg blev nødt til igen at forsvare mig. Kommentarfeltene til nogle af de andre indlæg gløder af meninger fra folk om alt fra 'man da sagtens burde kunne passe et arbejde', 'jeg betaler deres pension' til mistanker om socialt bedrageri. Faktisk er kommentarene værre end indlæggene. O'Manne Light stiller også skarpt på den bitre dames udgydelser - her har jeg også blandet mig i kommentarfeltet. Men nu springer jeg fra debatten begge steder - det koster for mange kræfter. Ved godt at jeg nok ikke burde lade mig provokere og ikke forsvare mig selv - men det er godt nok svært at lade være. What to do?


Jordbæris på mascarpone...

I fredags havde jeg bestilt 2 bakker jordbær fra Aarstiderne. Det er første gang de kunne tilbyde danske økologiske jordbær af egen avl.

Super flotte bær - men jeg kunne altså ikke nå at få spist begge bakker, da de helst skal spises samme dag. Løsningen blev at lave en jordbæris. Modsat Anne au Chocolat byttede jeg mig altid fra jordbærisen i regnbueis som barn - kunne simpelthen ikke lide den. Men nu hvor jeg er det der 'voksen' må jeg hellere give jordbæris endnu en chance. Det er ikke en is for de fedtforskrækkede, for den er lavet på både sødmælk, fløde og mascarpone. Fed med god. Opskriften er lånt herfra og tilpasset.

250 g jordbær (renset vægt) fik en tur med stavblenderen *wroom wroom* og blev kørt igennem den mest fintmaskede sigte jeg har.

Den danske sommers sjæl i en skål.

Jeg lavede avocadois ved samme lejlighed også - den kommer senere i et indlæg for sig. Først opskriften på selve iscremen:

2½ dl sødmælk
4 æggeblommer (past. eller rå - de bliver varmebehandlede)
100 g flormelis
250 g mascarpone
2 ½ de piskefløde

Man kan også tilsætte marven fra en vaniljestang - det glemte jeg desværre i skyndingen.

Start med at sætte mælken på komfuret og varm den op under omrøring. Pisk derefter æggeblommerne med flormelisen. Der skal piskes LÆNGE. Det skal være så man kan se sporene fra piskeriset bagefter.

Tilsæt den varme mælk - meget langsomt, ellers bliver det de sødeste scramblede æg du nogensinde har spist. Jeg øser mælken over i med en lille sauceske, det passer godt med tempoet.

Nu hældes cremen så tilbage i den gryde mælken blev varmet i. Varm cremen forsigtigt op og pisk i den til den tykner og når 80°C. Jeg bruger et lille digitaltermometer til at måle med.


Den kogte creme kommes i en skål og køles hurtigt ned. Det gøres nemmest i isvand. Eller som her, i en balje med koldt vand fra hanen.

Når cremen er kølet til stuetemperatur piskes mascarponen og den letpiskede fløde i. Jeg tog derefter ⅓ fra til avocadoisen og rørte jordbærpureen i resten.

Fløden skal ikke piskes til skum, men kun til den bliver tyk og cremet.

Så er jordbærismassen klar til at komme på i køleskabet og køle helt ned inden den skal enten i en ismaskine eller direkte i fryseren i en bøtte (rør i den hver time). Jeg kørte min på min lille Phillips ismaskine som jeg er rigtig glad for.

Hallo, så kunne jeg lige pludselig godt lide jordbæris.

Det kan vel ikke komme som nogen overraskelse at jeg også lige måtte prøve med lidt lakrids på? Super lækkert!


søndag den 26. juni 2011

Kirsebæris på græsk yoghurt...

Vejrudsigten varsler nogle meget varme dage i ugen der kommer - så jeg har lavet 3 slags is til indre nedkøling: jordbær, avocado og kirsebær. Hvis jeg kan få lavet plads i fryseren til køleelementet til ismaskinen bliver det også til 2 sorbeter: lakrids og hyldeblomst.

Den færdige sød/syrlige kirsebær-is, dryppet med lidt kirsebærsirup og drysset med frysetørrede hindbær.

I sidste uge købte jeg 2 kg kirsebær hos Aarstiderne. Det er jo ikke ligefrem nogen hemmelighed at jeg ELSKER kirsebær mere end noget andet bær.

En del blev spist au naturel med det samme - resten blev udstenet (med oliven-udsteneren, som også er eminent til kirsebær) og frosset, i poser a' 250 g, med luften suget ud af.

I dag hev jeg så en pose op og besluttede at lave en hurtig og simpel is ud af den. Det er en super let is at lave - og den ligger også i den lettere ende at kalorieskalaen. Desuden er den også velegnet til diabetikere og andre der gerne vil begrænse sit sukkerindtag - for jeg har valgt at søde med agavesirup (indeholder ca 96% fruktose frugtsukker) som ikke påvirker blodsukkeret på sammen måde som sukker (sakkarose).

250 g frosne kirsebær (eller de bær du ønsker)
1 dl agavesirup
2½ dl græsk yoghurt
½ dl fløde


Blend først de frosne bær med agavesirup *wroom wroom*

Tilsæt den græske yoghurt og fløden (kan undlades, jeg havde bare lige en rest der skulle bruges) - blend til massen er ensartet.

Kom straks ismassen i fryseren og lad den stå et par timer.

Forsøg at spis isen uforstyrret - det lod sig ikke gøre her. Det er i det hele taget svært at ha' sin mad i fred her i huset.

Se lige den her frækkert. Hun stjal mine ærter, gnaskede dem i småstykker og spredte dem i et jævnt lag i hele gangen. Så kunne jeg så rende rundt og tørre op efter det. Jeg har truet med at hun snart ryger i Römertopfen!

Isen kan også trylles om til en læskende dessert-smoothie. Her bliver den blendet med en passende mængde letmælk.

Ahhhhh, flydende sommer.


lørdag den 25. juni 2011

Sankt Hans i gastronomiens tegn (part II)...

Læs part I af gastroturen lige her. Efter at ha' spist på Hotel Royal, CANblau og Malling & Schmidt - gik turen tilbage til midtbyen og Ferdinand.

Her serverede Ludovic Riautè en delikat anretning af pighvar på stedets fortolkning af Ærter Francaise (ærter, ventréche, perleløg og hjertesalat) med kantareller og ærteskud.

I dagens anledning var kuvertbrødet et lille lunt snobrød. Skøn detalje.

En tjener gik rundt og rev en generøs mængde trøffel på toppen. Fisken var perfekt tilberedt og tilbehøret lækkert, dog lidt for salt til min smag.

Aftenens næstsidste stop var Svineriet. Michael Larsen havde arrangeret ikke 1, men hele 3 små anretninger til os.


Da vi ankom stod der en pose snacks til hver. Det var puffede risflager med masser af urter. Lyset var ikke så gunstigt til at tage billeder i, så de næste billeder er lidt overbelyste pga blitzen.

Svineriets nye køkkenchef Hussein Mustapha har kreeret denne lille fiffige Skovbund i Piemonte. Hovedelementet er en gedefriskost fra Piemonte, rørt med trøffelolie, formet, overtrukket med hvid chokolade og drysset med trøffelstøv. De øvrige elementer er : kage/brødkrumme bagt med trøffel, bagte grene af parmesan, chips af jordskok, urter og hasselnøddestøv. En kæk og legesyg ret som rent faktisk smagte lidt af skovbund. Osten overraskede meget positivt.

Den næste ret var en generalprøve på stedets ret til festugens gastrotur - nemlig Zarens morgenmad - kalvetatar med sikrogn og skovmærke, gele på røde stikkelsbær, sprød toast og en vodkacremefraiche med en pocheret vagtelæggeblomme. Surf 'n turf på den frække måde.

Den sidste ting på Svineriet var granrøget brød, 3½ års lagret gorgonzola og blåbærbalsamico. Og helt ærligt: jeg lod sidemanden få min ostebid - for så 'voksen' er jeg ikke endnu at jeg kan spise den slags.

Vi gik derefter ned til bussen som fragtede os til det sidste stop Frederikshøj hvor Wassim Hallal ventede med desserten - eller rettere desserterne.

Først en blåbærsorbet på sødmælksskum med sprød crumble.

En meget intens og ikke for sød smag af blåbær.

Og så til hovedattraktionen: Rabarber Lakrids Karamel. Den mindede meget om den dessert jeg fik derude sidst - og det var et meget kærkomment gensyn. Denne gang med lakrids - og så ved vist alle hvor glad jeg var.

Efter disse lækkerier blev vi budt på te og kaffe i loungen ude foran.

Og her blev den store vogn med petit fours og fyldte chokolader så kørt frem - der var 12 forskellige slags at vælge imellem + 2 slags forfriskende sorbet.

Der var alt fra små overtrukne brownies, chokolader med krydret fyld, mini-flødeboller, marshmallows og småkager. Jeg kan desværre ikke huske det hele.

Som et helt forrygende punktum kom de fine mundrensende sorbeter med henholdsvis mandarin og blodgrape. De blev serverede i frosne glasskåle så de ikke smeltede for hurtigt. Lækker detalje.

Bussen bragte os tilbage til Hotel Royal og virkeligheden. Der blev sagt pænt farvel (og på gensyn til dem jeg vidste jeg skulle se i dag til U21 kokkekonkurrencen). Det småregnede da jeg gik op i busgaden og fandt en 9'er hjem - men jeg ænsede det ikke rigtigt. Jeg havde travlt med at fordøje den skønne mad og alle de mange indtryk. Jeg er meget glad og taknemmelig for at jeg fik lov til at få den oplevelse med. Jeg er glad og stolt over at bo i 'Verdens mindste storby' som har så mange restauranter i særklasse.

I dag blev finalen i U21 kokkekonkurrencen afholdt. Danmark vandt med 1 point. Det var en rigtig spændende oplevelse at få lov at bedømme de 3 x 3 retter sensorisk og give sit besyv med. Mine billede er desværre ikke blevet alt for gode, men Morten Grydeske har lovet at jeg må låne nogle af hans og bruge. Men nu skal jeg simpelthen ha' noget tid på langs før jeg skal noget som helst. Det har været en meget begivenhedsrig uge med roadtrip, Foo Fighters koncert og gourmetmad galore. Det har været meget mere end jeg kan holde til - så nu skal krop og sjæl (og ikke mindst mave) ha' en pause. Men sikke minder jeg har. Det er det hele værd!

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Klidmoster.dk Copyright © 2009 Designed by Ipietoon Blogger Template for Bie Blogger Template Vector by DaPino