mandag den 26. december 2011

Stop Spild Af Julemad: Svesketrifli på ris a'la mande...

Idéen til den her liflige reste-dessert fik jeg her hos Anne au Chocolat. En af hendes læsere fortæller i kommentarfeltet at i hendes familie spiser de svesketrifli ovenpå ris a'la manden. Det koncept forenklede jeg lidt og lavede en trifli med resten af min ris a'la mande i bedste Stop Spild Af Mad stil.

Her er der ikke tilsat ekstra fløde, men kun sveskeguf og makroner.

Jeg havde en pose af de her super bløde udstenede franske svesker. De er pragtfulde. Bruger man svesker der er lidt mere tørre i det kan de med fordel lægges i blød i lidt vand eller frugtjuice i ½ time.

For at bryde det fede ville jeg gerne ha' lidt sprut i. Der var desværre ikke mere rom, så jeg brugte Vana Tallinn og vodka i stedet for.

Klokken var mange og det måtte godt gå lidt hurtigt - så jeg valgte mikrobølgerne frem for komfuret. Et godt tip: klip sveskerne i stykker med en saks, det er nemt og klistrer ikke over det hele. Jeg tilsatte 2 spsk Vana Tallinn, 1 spsk vodka og 2 spsk vand til 8 store svesker.

Det blev zappet 2 x 30 sekunder med en omrøring imellem. Jeg rørte det derefter sammen til en mos med en teske. Det kom straks på køl så det kunne være hurtigt klar.

Den nemmeste måde at knuse makroner på er ved at komme dem i en pose.

De skal bare ha' et lille dask med siden af en kødhammer.

Når sveskemosen er kølet helt af er det tid til at samle triflien.

Den kan enten laves i en skål eller i portionsglas. Jeg lavede min i det her smukke gamle glas jeg har købt på et loppemarked.

Nederst sveskemos, makroner og så ris a'la mande - gentag og slut af med en lille klat svesker på toppen. Drys med lidt makron som pynt.

Den fik film på og kom i køleskabet i ½ time for at samle sig lidt. Wow, sikke en lækker dessert. Det er bestemt ikke nogen tosset måde at bruge en rest ris a'la mande på.

Jeg forestiller mig at man også kan lave en slags 'cheesecake' med en rest a'la mande. En kiksebund evt med lidt peberkage i + udblødt husblas smeltet i lidt fløde og tilsat ris a'la manden + kirsebærsaucen med lidt husblas i også. Det må jeg prøve til næste år når der kommer en ny rest at lege med.

Resten af selve risengrøden blev til disse klatkager bagt på en blinispande. Dem fik vi ved frokosttid i går efterfulgt af te og hjemmelavet juleguf.

Madam Mangors vaniljekranse, honningkarameller med lakrids, fudge med kardemomme, fyldte chokolader og mit forsøg på at lave A lakridser (finsk lakrids, fra min pakkekalender, overtrukket med lys chokolade og trillet i lakridspulver).

Får du guffet igennem?


7 kommentarer:

 1. Nøj lyder og ser lækkert ud.
  Jeg fik brugt resten af rialamande, en rest rugbrød og en rest chokolade til disse kager http://www.jensens-madblog.dk/?p=1002, som også kan anbefales. Men den med svesker skal jeg have prøvet snart - kan ikke vente til næste jul :)

  SvarSlet
 2. Altså jeg har en tradition: Jeg laver absolut ingenting 1. juledag. Andet end at lege med børnenes legetøj og spise rialamande! Jeg spiser det efter morgenmaden, efter frokosten og efter aftensmaden. Det smager bare meget bedre dagen efter! Så der er en fare - what-so-ever - for at der er en rest tilbage. Hvis der er en rest får min mand allernådigst lov til at spise den :-) Men ellers er det jo et fantastisk forslag til at bruge en rest :-) Klem fra Camilla (Himmelske kager)

  SvarSlet
 3. Det minder mig om denne lækre sag fra min barndom...
  Hver eneste fødselsdag lavede min mor min yndlingslagkage, der var lagt sammen af sukkerbrødsbunde, abrikosmos og ris a'la mande.
  Det smagte fantastisk :-)

  SvarSlet
 4. Sikke nogle skønne blogindlæg du har postet her i den seneste tid, Malou - du er en evig kilde til inspiration! Og da nu Monsieur er blevet vild med at lave mad, vil jeg vise ham, hvad du fortæller.
  Varme juleklem!

  SvarSlet
 5. Nøj den svesketrifli ser lækker ud..... den skal godt nok prøves :)

  SvarSlet
 6. Det var da en god måde at "genbruge" risalamanden på! Det er altid fantastisk, når man rester kan bringes på bordet igen til et glædeligt gensyn :)
  Tak for en fin blog!
  Med venlig hilsen
  Luise / sesam, sesam
  http://sesamsesam.tumblr.com/

  SvarSlet
 7. Nu ville der aldrig nogensinde blive ris a la mande til over hvis jeg er i huset, men denne ide kunne jeg sagtens blive forfalden til. Tak for inspiration og glaedelig jul. :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...