onsdag den 2. november 2011

Verdens Bedste Brød - No knead bread...

Så fik jeg endelig bagt Verdens Bedste Brød. Jeg har set det i mange varianter rundt omkring i blogland - både bagt i støbejernsgryde (4 L) og Römertopf. Nu spiser jeg ikke så meget brød at jeg ville bage et kæmpe brød, så jeg valgte at lave en lidt mindre portion dej og så bage det i min lille 2,4 L Le Creuset gryde.

Blev det ikke bare et smukt brød? Jeg er helt færdig med at købe dyre bagerbrød - for det her har kostet max 8 kr at lave.

Som sagt så valgte jeg at lave en lidt mindre portion (¾) så det passede til min lille gryde. For at få lidt ekstra smag i brødet tilsatte jeg lidt ølandshvede.

400 g hvedemel
70 g ølandshvede
375 ml vand
1½ tsk salt
5 g gær (et stykke på størrelse med en ært)

Jeg vil overlade ordet til Max fra Kvalimad som her selv viser hvordan han laver sit fantastiske brød:
Jeg rørte min dej sammen i skålen med en dejskraber - det tog 20 sekunder. Der kom film på og skålen stod på køkkenbordet natten over.

Den hævede helt perfekt.

Den blev derefter foldet sammen efter forskrifterne og lagt i et smurt fad drysset med mel.

Gryden blev varmet op i ovnen på varmluft til 250°C. Det var sjovt at se hvor den smukke postkasserøde gryde havde ændret farve til mørk bordeaux. Låget blev taget af og dejen gledet ned i den knaldvarme gryde. Låget blev lagt på og gryden blev sat i ovnen i 30 minutter.

Efter 30 minutter blev låget taget af. Brødet var hævet fint op og bekræftede at det her er den rette dejmængde til en gryde af den størrelse. Brødet blev sat tilbage i ovnen i 15 minutter. Det var meningen at ovnen her skulle ha' været skruet ned til 230°C - men det glemte jeg altså.

Min Le Creuset gryde har jeg købt for en slik på QXL i januar - der var en den havde fået den i julegave og fundet den for lille. Jeg valgte netop den fordi den har metalknop. Hvis du har en alm sort fenolknop på din Le Creuset gryde vil jeg ikke anbefale dig at bruge gryden til at bage det her brød i - knoppen kan nemlig kun klare ca 190°C. Så enten skal du skrue knoppen af eller vælge at udskifte den med en her af metal - den kan købes her for 79,95 kr. Som du kan se er den fine blanke metalknop dog heller ikke helt upåvirket af den høje varmegrader.

*Ding* Så var der gået 15 minutter og brødet var klart. Det var lige til at vippe ud af gryden. Max anbefaler at man skal lade brødet hvile i ca 20 minutter inden man skærer af det.

Så det fik det lov til. Men det var virkelig svært at lade det være. Duften af det nybagte brød og de sprøde lyde af skorpen der gav sig var helt hypnotiserende.

Emmerys go home!

Endelig blev det til til at skære de første skiver. Wow, sikke en krumme.

Jeg nød straks en lun skive med SMØR. Oh...my...God.

Det var også det perfekte brød til at servere min hjemmelavede hønsesalat på til frokost.

Jeg kan varmt anbefale dig at bage det her brød - det er SÅ nemt. Det er perfekt til både dårlige dage og fibro-hænder. Ingen æltning, minimal opvask og fuldstændig fantastisk smag.


Skal du bage Verdens Bedste Brød?


19 kommentarer:

 1. Du kan faktisk godt bage den uden en støbejernsgryde eller stegeso. En pizzasten og en omvendt gryde kan også fungere :)

  SvarSlet
 2. Du bager det stadigvæk i ovnen, men i din gryde i ovnen. Det betyder at væden bliver i dejen, så du får en dejlig saftig krumme. Den kraftige varme til at starte med betyder at du får brændt en skorpe med det samme, og så gør den sidste tid uden låg at du får en dejlig sprød skorpe ovenpå også :)

  SvarSlet
 3. Jeg er generelt blevet anbefalet ikke at bruge bagepapir i denne opskrift, fordi det kan gå ud over sprødheden af skorpen. Er det ikke et problem hvis du bager den med bagepair?

  SvarSlet
 4. Hold da op, hvor ser det lækkert ud ! Jeg spiser godt nok heller ikke meget hvidt brød, men tror da jeg bliver nød til at prøve at bage sådan et brød.... Giver dig ret i at krummen på brødet er helt utrolig flot :-) Kan godt forstå, at du er færdig med at købe dyre bagerbrød, når du kan bage sådan et til den pris :-)

  SvarSlet
 5. Jeg lægger dejen i et fad med bagepapir. Så kan man tage bagepapir og smide over i gryden uden at stå med dejen i hænderne. Meget meget let.

  SvarSlet
 6. Mmm, det ser godt ud. Har aldrig prøvet at bage i andet end ovn. Hvad er fordelen?

  SvarSlet
 7. Det er nemlig godt (har så kun lavet det med diverse grove meltyper i.
  Det er en god skorpe, men puha, det er så tungt at vende tingene rundt og ud, at jeg må være sikker på at manden kan tage den del :\
  (og så ikke et ord om at vi har kørt en gryde pga det, og vores plastknop holdte ikke - der har været en luftbobel i den så den flækkede lige igennem på skrå. ).

  SvarSlet
 8. Skal helt sikkert bage det. Har bare ikke en gryde med metal låg. Det kan være at genbrugen har en på et tidspunkt. Har nemlig gemt opskriften på brødet for længe siden. Så venter bare på at den rette gryde/ fad dukker op

  SvarSlet
 9. Jeg har faktisk vovet mig ud i at bage brødet i et le creuset-fad med den sorte knop (egentlig fordi jeg ikke kunne finde ud af, om det var den rigtige eller ej..) - heldigvis skete der ikke noget! ikke andet end at brødet blev superlækkert. :) Selvom dit godt nok ser tonsegodt ud. Jeg må forsøge mig igen til weekenden!

  Smukt brød!

  - Kira

  SvarSlet
 10. Jep. Det er nemlig lige præcis det jeg skal! Jeg har både römertopf, mel og opskrift...og det har jeg haft liggende i temmelig lang tid. Nu tilsætter jeg vist bare det manglende initiativ - det kom fra dig :)

  SvarSlet
 11. Velkommen i klubben - super resultat! Det er fantastisk at noget så simpelt kan være så godt.
  Det er bagt mange gange her (dog i Jim Laheys udgave, med tørgær), og bliver bagt mange gange endnu. Og nu hvor jeg endelig har fået en stålknop til min store Le Creuset, bliver det også noget nemmere. Og med de fine grydelapper vi har vundet, går det som en leg :-)

  SvarSlet
 12. Åh ja, det ser godt nok flot og lækkert ud. Man kan næsten høre hvordan det lød da du skar og man kan næsten smage det skønne brød med smørret. Mums, siger jeg bare! Kh Camilla (Himmelske kager)

  SvarSlet
 13. Jeg skal helt sikkert også prøve det på et tidspunkt - dog har jeg på nuværende tidspunkt ikke nogen gryde, der passer til formålet, så det må lige vente, til jeg får anskaffet mig sådan en ;) Men så skal det i hvert fald også være, for det virker så lækkert!

  SvarSlet
 14. Det er helt klart verdens bedste brød. Har selv lige lagt dej som nu skal stå og hygge sig natten over. Jeg bager det altid i en stegeso....super godt resultat. I dag har jeg brugt ½ hvedemel og ½ durum.

  SvarSlet
  Svar
  1. DET er det bare :-)

   Nu skal jeg altså også snart ha' taget mig sammen til at prøve at bage det i stegesoen!

   Det er lækkert at man kan lege med forskelligt mel. Har også set en variant med kerner som helt klar skal prøves.

   Slet
 15. Ville lige komme med et godt tip; har købt en støbejernsgryde i ikea, der er perfekt til det her brød. Og den har metalknop! Og den koster mindre end halvdelen af, hvad en le creuset koster! YAY!

  SvarSlet
 16. Er der nogen der ved om man kan bage det i en tupperware ultrapro?

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...