400 g hvedemel
70 g ølandshvede
375 ml vand
1½ tsk salt
5 g gær (et stykke på størrelse med en ært)
Jeg vil overlade ordet til Max fra Kvalimad som her selv viser hvordan han laver sit fantastiske brød:
Jeg kan varmt anbefale dig at bage det her brød - det er SÅ nemt. Det er perfekt til både dårlige dage og fibro-hænder. Ingen æltning, minimal opvask og fuldstændig fantastisk smag.
Skal du bage Verdens Bedste Brød?
Du kan faktisk godt bage den uden en støbejernsgryde eller stegeso. En pizzasten og en omvendt gryde kan også fungere :)
SvarSletDu bager det stadigvæk i ovnen, men i din gryde i ovnen. Det betyder at væden bliver i dejen, så du får en dejlig saftig krumme. Den kraftige varme til at starte med betyder at du får brændt en skorpe med det samme, og så gør den sidste tid uden låg at du får en dejlig sprød skorpe ovenpå også :)
SvarSletJeg er generelt blevet anbefalet ikke at bruge bagepapir i denne opskrift, fordi det kan gå ud over sprødheden af skorpen. Er det ikke et problem hvis du bager den med bagepair?
SvarSletHold da op, hvor ser det lækkert ud ! Jeg spiser godt nok heller ikke meget hvidt brød, men tror da jeg bliver nød til at prøve at bage sådan et brød.... Giver dig ret i at krummen på brødet er helt utrolig flot :-) Kan godt forstå, at du er færdig med at købe dyre bagerbrød, når du kan bage sådan et til den pris :-)
SvarSletJeg lægger dejen i et fad med bagepapir. Så kan man tage bagepapir og smide over i gryden uden at stå med dejen i hænderne. Meget meget let.
SvarSletMmm, det ser godt ud. Har aldrig prøvet at bage i andet end ovn. Hvad er fordelen?
SvarSletDet er nemlig godt (har så kun lavet det med diverse grove meltyper i.
SvarSletDet er en god skorpe, men puha, det er så tungt at vende tingene rundt og ud, at jeg må være sikker på at manden kan tage den del :\
(og så ikke et ord om at vi har kørt en gryde pga det, og vores plastknop holdte ikke - der har været en luftbobel i den så den flækkede lige igennem på skrå. ).
Skal helt sikkert bage det. Har bare ikke en gryde med metal låg. Det kan være at genbrugen har en på et tidspunkt. Har nemlig gemt opskriften på brødet for længe siden. Så venter bare på at den rette gryde/ fad dukker op
SvarSletJeg har faktisk vovet mig ud i at bage brødet i et le creuset-fad med den sorte knop (egentlig fordi jeg ikke kunne finde ud af, om det var den rigtige eller ej..) - heldigvis skete der ikke noget! ikke andet end at brødet blev superlækkert. :) Selvom dit godt nok ser tonsegodt ud. Jeg må forsøge mig igen til weekenden!
SvarSletSmukt brød!
- Kira
Jep. Det er nemlig lige præcis det jeg skal! Jeg har både römertopf, mel og opskrift...og det har jeg haft liggende i temmelig lang tid. Nu tilsætter jeg vist bare det manglende initiativ - det kom fra dig :)
SvarSletVelkommen i klubben - super resultat! Det er fantastisk at noget så simpelt kan være så godt.
SvarSletDet er bagt mange gange her (dog i Jim Laheys udgave, med tørgær), og bliver bagt mange gange endnu. Og nu hvor jeg endelig har fået en stålknop til min store Le Creuset, bliver det også noget nemmere. Og med de fine grydelapper vi har vundet, går det som en leg :-)
Åh ja, det ser godt nok flot og lækkert ud. Man kan næsten høre hvordan det lød da du skar og man kan næsten smage det skønne brød med smørret. Mums, siger jeg bare! Kh Camilla (Himmelske kager)
SvarSletJeg skal helt sikkert også prøve det på et tidspunkt - dog har jeg på nuværende tidspunkt ikke nogen gryde, der passer til formålet, så det må lige vente, til jeg får anskaffet mig sådan en ;) Men så skal det i hvert fald også være, for det virker så lækkert!
SvarSletDet er helt klart verdens bedste brød. Har selv lige lagt dej som nu skal stå og hygge sig natten over. Jeg bager det altid i en stegeso....super godt resultat. I dag har jeg brugt ½ hvedemel og ½ durum.
SvarSletDET er det bare :-)
SletNu skal jeg altså også snart ha' taget mig sammen til at prøve at bage det i stegesoen!
Det er lækkert at man kan lege med forskelligt mel. Har også set en variant med kerner som helt klar skal prøves.
Ville lige komme med et godt tip; har købt en støbejernsgryde i ikea, der er perfekt til det her brød. Og den har metalknop! Og den koster mindre end halvdelen af, hvad en le creuset koster! YAY!
SvarSletTusind tak for tippet :-)
SletEr der nogen der ved om man kan bage det i en tupperware ultrapro?
SvarSletJa, det går godt!
Slet