onsdag den 9. november 2011

Mac 'n' Cheese med røget ost...

Macaroni and cheese eller på jævnt dansk: makaroni og ost - en af de fedeste amerikanske klassikere. Jeg har aldrig lavet det før, men efter at ha' sluttet fred med mere end en ost måtte det prøves. Nu gjaldt det så bare om at finde den rette opskrift. For selv om det basalt set bare er kogt pasta i en hvid ostesauce, findes der mange forskellige måder at lave det på.

Som ved et lykketræf spottede jeg den helt perfekte opskrift her hos Grillkokkerier - en ikke alt for fed variant med sprød top. Den har jeg valgt at lave min egen økologiske fuldkornsvariant af.

Jeg er blevet ret så forlibt i den røgede ost fra Naturmælk. I Inco fandt jeg en ordentlig basse på 1,7 kg (77,95 kr pr kg + moms). Den er blevet skåret op i mindre stykker, en del smidt i fryseren og 400 g har jeg solgt videre.

Mac 'n' Cheese: (2 pers)

2 dl panko-rasp
70 g SMØR (45 g til saucen og 25 g til raspen)
150 g pasta
1 spsk hvedemel
3 dl mælk
2 dl revet røget ost
½ dl revet parmesan
1 spsk æblecidereddike
½ spsk French's sennep
½ tsk agavesirup eller honning
1 knsp stærk paprika eller chili
Friskrevet muskatnød
Salt + peberDu kan enten købe panko-rasp i asiatiske butikker eller lave det selv.

25 g SMØR smeltes på en varm pande og raspen ristes til det er gyldenbrunt. Det køler af på en tallerken mens resten af retten gøres klar.

For at give retten en illusion af sundhed valgte jeg at bruge fuldkornspasta: suppehorn fra Urtekram. Pastaen blev kogt al dente i letsaltet vand og drænet - og så var det bare at lave ostesaucen.

De 2 slags ost blev revet, den røgede groft og parmesanosten fint.

Saucen er af den opbagte slags, men man kan også vælge at jævne kogende mælk med en smørbolle. Her smeltede jeg først SMØR, tilsatte mel og rørte mælken langsomt i til saucen var glat og blank. Osten blev smeltet i saucen som blev smagt til med eddike, sennep, sirup, muskat, paprika, salt og peber.

Dem kogte pasta blev vendt i og blandingen kom i et ildfast fad.

Den gyldne rasp blev drysset over og fadet blev sat i ovnen ved 200°C i ca 20 minutter til det boblede lystigt.

Den cremede røgede ostesauce og den sprøde top - need I say more?

For at give lidt modspil til den fede ret, lavede jeg en lille salat til. Smuttede edamamebønner, rød peber og gulerodsspåner vendt i lidt olivenolie og hvidvinseddike.

Jeg spiste ca halvdel og døde lidt. Det er comfort food af bedste skuffe - men kraftig kost. Jeg må vist hellere meddele Bitterfissen at jeg nu igen lever op til 'kælenavnet' Klidkolesterolen. Sorry, men jeg ser det som min pligt af og til at være en trussel mod folkesundheden: "Rich - for your pleasure".

Og resten af retten?

Den kom da selvfølgelig i vaffeljernet!2 kommentarer:

  1. Mmh, macaroni og ost er en hyggelig efterårsret. Jeg laver nogle gange en variant med små broccoli eller blomkål stykker i (der lige er blevet blancheret lidt) og et par finthakkede forårsløg blandet i, og skiver af tomat på toppen (under raspen). Det smager ret godt og så har man stadig følelsen af noget sundt samtidig med at man spiser noget ret usundt.

    SvarSlet
  2. Det er simpelthen alt for genialt at lave reste-vafler af denne ret. Jeg er sikker på at det bliver nogle fantastisk lækre og saftige vafler som kunne serveres med lidt surt til - syltede havtorn måske?

    Nå får jeg helt lyst til at lave denne ret igen (undskyld slankekur!)

    SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...