fredag den 21. oktober 2011

Rustikke burgerboller...

Lige om lidt henter den skønherlige Vita mig. Så står den på roadtrip til København og koncert med Tori Amos. Jeg står for madpakken - rustikke burgerboller med æblegris og hjemmelavet tilbehør i form af drueagurker og rødkål. Hvis jeg magter det i morgen laver jeg også en lille salat til. Vi skal dog spise i bilen, så det skal være nemt at gå til.

LinkBurgerbollerne er rustikke fordi jeg ikke havde armkræfter og tålmodighed til at gøre mig umage i dag (og dejen drillede) - de var meget pænere sidste gang. Men nu er det jo også smagen der er vigtigst.

Der er 3 slags mel i bollerne:

350 g hvede
75 g durum
75 g groft ølandshvede


De øvrige ingredienser:

1,25 dl vand
1,25 dl letmælk
50 g gær
6 g salt
45 g rørsukker
1 æg
75 g SMØR


Smørret smeltes og afkøles. Vand og mælk blandes og varmes op til 'fingerlunt' og gøren oplæses deri. Tilsæt sukker, salt, det sammenpiskede æg og det afkølede SMØR. Tilsæt melet lidt efter lidt og slut af med at ælte dejen i ca 10 minutter.


Jeg syntes at min dej var meget blød, så jeg tilsatte lidt mere mel - noget jeg skulle komme til at fortryde bitterligt. Den blev nemlig lidt for tør og tung.

Men i løbet af en lille time hævede den alligevel fint til dobbelt størrelse.

Jeg valgte at lave bollerne på 90 g pr stk - der blev 12 stk ud af den her portion. De blev først forsøgt trillet til kugler - men det var svært med den lidt tørre dej. Det gik dog noget nemmere med at rulle dem flade med en kagerulle. Bollerne fik lov til at efterhæve overdækket med film i 50 minutter.

Inden de kom i ovnen blev de penslet med en æggeblomme pisket sammen med lidt vand og salt. De blev drysset med sesamfrø - ublegede på den ene halvdel og sorte på den anden.

Bollerne blev bagt i 14 minutter ved 200°C og afkølet på risten. Jeg glæder mig til at fylde dem med lækre sager lige om lidt.

Det bliver lidt hårdt at sidde så mange timer i en bil frem og tilbage den samme dag - så i morgen skal jeg nok ligge brak på et skud Dolol. Men jeg håber der bliver overskud til at blogge om den rødkål jeg lavede i går - det er nemlig årets julerødkål som jeg gemmer størstedelen af i fryseren (så er der en ting mindre at stresse over). Den er lavet med kirsebærsirup, masser af krydderier og en lakridsrod. En rigtig bulderbasse.


7 kommentarer:

 1. Tusind tak :-)

  Jeg har lige skrevet noget om det ude til højre. Det her kommentarsystem virker ikke på smartphones, så er ligger man kommentarer i det gamle system - og dem kan jeg ikke komme til at svare på, de findes slet ikke i det her system. Ærgerligt. Tak fordi du har gjort mig opmærksom på problemet - jeg ser lige om der er noget der kan gøres ved det ;-)

  Kh Malou

  SvarSlet
 2. Jeg kom ALT for meget ekstra mel i - men havde ikke gær til at lave en ny portion, så jeg fik det bedste ud af det.

  De blev ganske fine - omend lidt kompakte. Men de var perfekte til trukket gris og rødkål - for bollerne holdt stand mod det bløde fugtige fyld ;-)

  SvarSlet
 3. Tak :-)

  Du kan sagtens droppe ølandshveden og bruge alm hvedemel i stedet for. Brug den her opskrift ;-) http://klidmoster.dk/2011/08/burgerboller.html

  SvarSlet
 4. De ser super lækre ud!
  Jeg vil lave burgere i morgen aften, men har ikke mulighed for at handle groft ølandshvede nogen steder inden da - ved du om man kan bruge noget andet i stedet?
  /Karina :)

  SvarSlet
 5. De ser super lækre ud! Så fik du da lige fristet mig til at spise burger :-)
  Forresten, de sidste par gange jeg har kommenteret fra min smartphone, så bliver det ikke registreret herinde. Men hvis jeg tjekker din blog på min mobil, så kan jeg godt se min kommentar.. Lidt underligt egentlig :-S
  Kærligst Lea

  SvarSlet
 6. æv at bollerne drillede? ville dejen ikke æltes jævnt eller hvad gik galt?
  Synes nu resultatet ser ret godt ud alligevel :-)

  SvarSlet
 7. Kommentar slettet: "Den er lavet med kirsebærsirup, masser af krydderier og en lakridsrod. En rigtig bulderbasse.".

  Kommentaren indeholdt et link til en side hvor man kunne købe billige bøger.

  Beklager "Jack Saprrow". Tak for gentagelsen, men jeg tillader ikke linkspam i mit kommentarfelt!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...