onsdag den 12. oktober 2011

Rødkålssalat (og en kæmpe bøf)...

Jeg glæder mig altid til de grøntsager der er sæsonbestemte. Så det var med stor glæde jeg fremdrog årets første rødkålshoved fra ugens kasse. I lørdags var Max på besøg og der stod BØF på menuen - og der skulle en rødkålssalat til.

Jeg havde ikke lyst til en sødlig salat med tørret frugt og nødder, så det blev en syrlig og aromatisk udgave i stedet for.

Salaten blev, ud over rødkål, lavet med gulerødder, æble, timian og hvidløg. Citronen blev lagt tilbage i skålen - der skulle noget andet syre til.

Jeg snittede ca ⅓ af det lille rødkålshovede, så fint som jeg magtede - og vred derefter kålen så meget som hænderne ville være med til.

Dressingen blev lavet af olivenolie, æblecidereddike, fuldkornssennep, presset hvidløg og hakket timian + salt og peber.

De 2 gulerødder blev revet groft. Æblet blev skåret i tern og vendt i marinaden. Det hele blav vendt i kålen sammen med timian.

Det giver en rigtig lækker sprød og frisk salat. Og den er faktisk endnu bedre dagen efter når alle smagene rigtig har fået lov til at trække ind i hinanden.

Og så er jeg ret vild med at salaten får mit skærebræt til at ligne en akvarel bagefter.

Jeg lavede også en hurtig blandet salat til - der var nemlig noget grønt der skulle bruges. En glemt majskolbe fra sidste uges kasse blev befriet for kerner, som blev dampet 1 minut sammen med broccoli i små buketter.

Der var også ½ rød peber og 2 tomater tilbage - de blev også snittet til salaten. For at få lidt ekstra fyld, hentede jeg lide edamamebønner i fryseren, som jeg dampede og 'smuttede'.

Der var også en dåse "feta" tæt på sidste udløbsdato som jeg fyrede af.

Salt, peber, hvidvinseddike og olivenolie blev tilsat og vendt lidt rundt. Og så manglede der kun bøfferne.

For et stykke tid siden købte jeg et stykke oksefilet og skar op i bøffer til fryseren. Der er meget billigere end af købe dem i 'løs vægt' - kiloprisen bliver næsten halveret. Her var de de to største på 300g stykket jeg havde taget op.

De blev stegt i en blanding af olivenolie og SMØR, tilsat et par kviste timian og et fladmast hvidløgsfed. De fik først et par minutter på fedtkanten. Desværre havde jeg brugt alle mine kræfter i højre hånd/arm, så det gik galt da jeg skulle vende dem med min tang. Jeg tabte den ene og det varme fedtstof sprøjtede op på mine fingre.

Men sikke da en skøn BØF. Jeg spiste kun ca halvdelen og gemte resten til frokost dagen efter. Det gjorde SÅ ondt i mine fingre at jeg ikke kunne hverken skære eller spise mere.

Selv om jeg ydede hurtig førstehjælp og havde fået koldt vand på, kom der i løbet af kort tid et par trælse brandvabler. Æv, man er godt nok handikappet når man skal passe på sine fingre. Det er heldigvis ved at være godt igen. Men man skal godt nok agte sig for varmt fedt.

I dag havde Twaarhus-læsegruppen sit første møde. Det var virkelig hyggeligt at sidde sammen og diskutere den bog vi havde læst (Trækopfuglens Krønike af Haruki Murakami) og litteratur i alt almindelighed. Jeg havde bagt en 'Den du ved nok' og taget med - med en smule hjælp fra Betty Crocker. Næste gang skal vi mødes her hos mig og tale om den næste bog som bliver Det Jiddische politiforbund af Michael Chabon. Det er fedt at læse nogle bøger som jeg ellers ALDRIG selv var kommet på at læse.

Nu vil jeg putte mig med Myren under et tæppe og læse videre i Ned til hundene af Helle Helle. Åh, hvor er jeg glad for at jeg er begyndt at læse så meget igen. Hip hurra for læsebriller!


6 kommentarer:

 1. Tusind tak for tippet - det må jeg prøve næste gang jeg brænder mig :-)

  SvarSlet
 2. gitte marie dänhardt29. januar 2012 kl. 18.42

  stakkels fingre... næste gang prøv at smøre alm tandpasta på med det samme... har super erfaring med det, tager div. brandvabler hos mig...og jeg er så uheldig med min ovn.. det vil dunke lidt i starten, men efter 7-10 min forsvinder det og man får ingen vabler ;-)

  SvarSlet
 3. *Bukker* Tak Hr -ved jo hvordan du har det med rødt kød ;-)

  SvarSlet
 4. Av for den - det lyder træls. Åh, ja - der har vi været heldige - det er virkelig nogle dejlige grydelapper :-)

  Tak :-) Det er også den jeg plejer at lave - men den her er bedre til BØF syntes jeg ;-)

  SvarSlet
 5. Ser lækkert ud Moster - særligt bøffen naturligvis! ;)

  SvarSlet
 6. Brandskader er næsten det værste man kan komme ud for i et køkken - måtte selv sidde med en hånd i vand i 4 timer efter en gang fastelavnsboller, hvor grydelappen ikke virkede som planlagt (men dem vi har vundet er fantastiske!!)
  Lækker rødkålssalat (og bøf) - jeg plejer godt nok at lave den med valnødder og appelsin, men den her ser spændende ud :-)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...