Her er de 2 slags jeg plejer at købe. Den kondenserede fra Nestle og den evaporerede fra Carnation (begge 15 kr i Klostergrønt).
Kondenseret mælk:
(Kondensere = fortætte, mindske vandindholdet)
Kondenseret mælk (kaldes også sødet kondenseret mælk) er lavet af komælk og sukker (40-45%). Blandingen er kogt ind til ca 60% af vandet er fordampet. Det er tyktflydende og har en lys gullig farve. Det kan bruges til at søde varme og kolde drikke, til kager, desserter og is.
Evaporeret mælk:
(Evaporere = fordampe, indkoge)
(Evaporere = fordampe, indkoge)
Evaporeret mælk er fremstillet af indkogt homogeniseret mælk. Også her er vandindholdet reduceret med ca 60%. Mælken er ikke tilsat sukker, men er alligevel sødlig, for under indkogningen karamelliserer det naturlige mælkesukker. Det giver mælken den let karamelbrune farve. Konsistensen er som tynd kaffefløde. Evaporeret mælk er godt i cremesaucer i det søde køkken og andre steder hvor man ønsker en karamelliseret smag.
Kan de 2 erstatte hinanden. Nej, det kan de ikke. Resultatet vil enten blive alt for sødt eller alt for ferskt. Rent køkkenteknisk har de heller ikke de samme egenskaber.
Men prøv f.eks den evaporede mælk til en bærtærte i stedet for cremefraiche eller fløde - der er kalorier at spare og så giver det i tilgift et snert af karamel. Senere i dag blogger jeg om en is jeg lige har lavet på begge slags mælk.
Flere spørgsmål om kondenseret/evaporeret?
Orv, det lyder smart at zappe det i mikroen - det skal jeg prøve. Jeg har nogle gange lavet det i en pande - det tager ca 45 minutter.
SvarSletÅh, det er smam med fuldt overlæg at jeg ikke har skrevet om det her - jeg vil nemlig lave dulce de leche snart og det fortjener sit eget indlæg ;-)
SvarSletDejligt du kunne bruge oplysningerne :-)
SvarSletHar fået SÅ mange mails med spørgsmål, så det var nemmere at skrive et indlæg.
Dejligt du kunne bruge det :-)
SvarSlet*Bukker* anytime ;-)
Ja, det smager fantastisk! Dog er det med dåse i gryde et noget langsommeligt (især når man er utålmodig efter at spise det) og potentielt farligt projekt, så jeg har eksperimenteret med at koge det 'almindeligt' i gryde. Det virker fint og går meget hurtigere, men der skal røres stort set konstant. Kan også gøres etapevis i mikroovn, men man skal kun give det 1 minuts tid ad gangen, ellers koger det over, og det er noget griseri!
SvarSletHerligt med læserservice, men synes du mangler at videregive tippet om kondenseret mælks magiske egenskab: at den efter 3-4 timers kogning i dåsen bliver til den smukkeste, blødeste karamelmasse... *savle*
SvarSletTAK for nyttigt blog-indlæg!! (Ikke at jeg har haft brug for at kende forskellen endnu. Men undret mig, det har jeg)
SvarSletDu er så...så...så AUTOMATIQUE! :-)
Hvor er det dejligt, at du tager dig tiden til at forklare sådan noget - jeg har faktisk undret mig over hvad kondenseret mælk var...
SvarSletNår nu jeg ved, hvad det er - er jeg os noget mere klar til at bruge det i min madlavning :-)
Ahh nu ved jeg det også. :) Beklager mit spørgsmål på din rabarberisblog :)
SvarSletHej :) Jeg var ved at lede efter noget kondenseret fløde, som jeg husker min udenlandske ekskæreste købte her i København. Jeg ved bare ikke hvor. Jeg er ret sikker på at den var fra Nestlé ligesom begge de to du nævner her. Men dåsen var mindre end den kondenserede mælk. Han brugte det på ristet fladbrød i stedet for smør. Det smagte vidunderligt. Kender du også
SvarSletnoget til kondenseret fløde?
Hej :-)
SletJeg har set det hos et par etniske grønthandlere her i byen - og muligvis også i Inco.
Nej, har aldrig selv smagt det - men det tror jeg da vist jeg sal prøve efter din lovprisning!
Pøj pøj med jagten :-)
tak for god Information💙
SvarSlettak for god Information💙
SvarSletEr der nogen der ved hvor det kan købes? (Jeg bor ikke i nærheden af Klostergrønt)
SvarSletKondenseret mælk kan efterhånden købs i de fleste supermarkeder. Den evaporerede må du google dig frem til ;-)
SletKan man bruge evaporeret mælk til hjemmelavet bounty?
SvarSletMin mand har diabetes 2, så jeg tænker at kondenseret mælk ikke er godt for ham....
Nej, det kan man ikke. Det er alt for tyndt.
Slet