fredag den 14. oktober 2011

Janssons fristelse...

Endnu en af min bardoms absolutte haderetter - som nu endelig fortjente også at blive afprøvet med voksne smagsløg. And I liked it!

Og hvad er så Janssons fristelse? Jeg fik at vide i barndommen at "det kan du godt lide, det er ligesom flødekartofler". Øh, nej - det er det så ikke (et tillidsbrud på højde med "jordskokker smager lige som kartofler"). Well, det er en jo i teorien en slags flødekartofler - men med ansjoser i. Stor forskel for et barn - for mig var ansjoser FJENDEN. Men som årene er gået er der alligevel røget en del ansjoser indenbords via det italienske køkken, så vi fik sluttet en form for fred.

Så en fredag hvor jeg kunne hive den her lille dåse op at ugens måltidskasse vidste jeg at nu var tiden kommet til at lave Janssons fristelse.

De 8 små tidligere plageånder virkede langt fra farlige nu. De lå jo bare der i deres olivenolie og duftede af hav og sommer.

Og jeg vidste da også straks hvilken opskrift jeg skulle skele til: den fra de 2 smørgale Price-brødre. Den kan findes her.

Min version:

8 mellemstore kartofler
1 store skalotteløg eller flere små
8 ansjosfileter
½ L fløde
Rasp - her panko
Salt + peber
SMØR


Som jeg husker det var barndommens udgave med kartofler i skiver - og 'The Butterboys' river deres groft. Jeg valgte dog at skære mine ud som til pomme allumette (tændstikker).

Jeg vaskede stivelsen ud af kartoflerne i flere hold koldt vand. Til sidst blev de drænet og duppet tørre i et viskestykke.

Halvdelen blev fordelt i et smurt ovnfast fad.

Over kartoflerne blev der fordelt det snittede løg, ansjoserne og salt + peber.

Fyldet blev dækket med den anden halvdel af kartoflerne.

3 dl fløde blev hældt på og så fik retten lige endnu et skud salt og peber.

Toppen blev dækket med et godt lag panko-rasp.

Og så det rigtig gode: SMØR - ca 50g blev skåret i små flade firkanter og fordelt jævnt på toppen. Fadet kom nu i en ovn på 200°C i 30 minutter.

Allerede der duftede det mundvandsfremkaldende. De sidste 2 dl fløde blev hældt over og fadet blev sat tilbage i ovnen i yderlige 30 minutter.

Den rygende varme Fristelse blev serveret med 2 salater lavet af rosenkål. Det var virkelig godt med noget syrligt og sprødt som kontrast til den fede og bløde ret. Wow, det smagte fuldstændig forrygende. Lækkert med den knasende sprøde top.

Dagen efter, til frokost, varmede jeg resten og lavede en rigtig syrlig dressing af hvidvinseddike og fuldkornssennep til et par salatblade. Mums!

Det er en kraftkarl af en ret og dyr pga den nye fedtskat - men den er fed og dejlig (lidt ligesom mig).


Se for øvrigt den her lækre lille fede sag som Sif har lavet her til bloggen:
Den fedtskat kan rende op hoppe!


21 kommentarer:

 1. Hehe, man kan da købe de der små kuvertpakker med smør;) Så bliver det vist for alvor en dyr ret!

  SvarSlet
 2. Mig bekendt kan man ikke købe 50 g SMØR nogen steder ;-)

  En pakke øko af det jeg foretrækker er helt oppe i 21 kr og fløden på nogenlunde det samme - det er noget af en udskrivning for at lave en ret med kartofler for 5 kr.

  Helt enig, grøntsagerne burde sættes ned.

  SvarSlet
 3. Tusind tak skal du ha' Lea :-)

  SvarSlet
 4. Som Sif allerede har skrevet - så ja :-)

  Ork, tror fint du kan lave den med Promel. Tak :-)

  SvarSlet
 5. Jeg var altså meget positivt overrasket over hvor godt det smagte. Så giv det endelig en chance.

  Tusind tak skal du ha' :-)

  SvarSlet
 6. Tak :-) Ja, det er godt nok en fed sag. Lige her er de hel fine, skal prøve dem på pizza også.

  Orv, bare det var mig :-D

  SvarSlet
 7. Awwww, tak - og i lige måde ;-)

  SvarSlet
 8. Ej, den kan da ikke være særlig dyr pga. fedtafgiften? 50 g. smør koster vel omkring 5 kr....? Og en halv liter fløde koster vel omkring 20 kr.? Hvad ville retten da have kostet inden fedtafgiften?
  Jeg synes bestemt også den er fjollet, men synes ikke at smør og fløde er steget så meget at jeg bider mærke i det. I mine øjne er det værre med de dyre grøntsager.

  SvarSlet
 9. Uhh.. Det ser faktisk rigtig godt ud.. Har aldrig smagt det, men de billeder overtaler altså..!
  Kærligst Lea

  SvarSlet
 10. Du er velkomnis til at bruge fedtskatbilledet.

  SvarSlet
 11. Hej Klidmoster - må jeg bruge fedtskat-billedet til min egen blog? For den fedtskat, skal da bare fise af! Så kan det godt være man har mælkeallergi så man ikke KAN bruge smør og fløde - og nogen gange er NØDT til at bruge margarine (nej, jeg kommer ikke til at grine) - men de skal da bare fedte af med den, end of discussion.

  I øvrigt har jeg selv kun fået Janson'ss 1 gang, som barn, og syntes det var ret lækkert. Det ser bare totalt najs ud, den der ret, måske kunne man lave den med sojamidler istedet, nu smør og fløde er no-go?

  SvarSlet
 12. tænk den her ret tænkte jeg på forleden, fordi jeg havde et udklip. Men jeg smed det væk - jeg har det på samme måde som dig med ansjoser, men har heller aldrig smagt retten som voksen. Jeg tror altså også den skal ha en chance hos mig. Alle fortjener vel en ny chance! Og du laver jo alt så delikat, så det ser dejligt ud ...

  SvarSlet
 13. The Blogless Dåse29. januar 2012 kl. 18.42

  "Lidt ligesom mig" :-) du er meget dejlig!

  SvarSlet
 14. Ser lækkert ud - og dejligt fedt :-) Og har det lige som dig med de små saltede fiske tingester - men i nogle retter er de altså gode..

  Skal snart til foredrag : http://www.artpeople.dk/foredragsholder/adam-james-price#1172
  ....med de herlige smør guder :-)

  /Erland

  SvarSlet
 15. Det er brislinger der skal i en "Jansons frestelse". Ikke ansjoser. En vigtig ingrediens er også lidt af lagen fra brislingerne, da krydderierne er dem som giver den originale smag. Det er slf tilladt at freestyle, men det er ikke en original Jansons, når man bruger fisk fra middelhavet. :)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Kloge Åge

   Hvis man skal spille smart overfor en faguddannet gastronom med sin paratviden, om en ret, er det en god idé lige at: A) Stave rettens navn rigtigt (den hedder oprindeligt "Janssons frestelse") og B) Ha' sine facts på plads - samt et link til at understøtte sin påstand.

   Men da humanum errarum est.....lægger mig naturligvis fladt ned hvis du kan dokumenterer din påstand.

   Mange madkundige hilsner
   Klidoraklet

   Slet
  2. James bruger svenske ansjoser, case closed...
   http://www1.dr.dk/Mad/opskrifter/spise-med-price/janssons-fristelse.htm?wbc_purpose=update+-+81k%252

   Slet
  3. Tak Far

   Jeg vidste jeg kunne regne med dig ;-) Sætter lige dit link ind her - så man kan klikke på det LIGE HER.

   Slet
 16. Kære klidmostre og andet godtfolk.

  Mine forældre boede i Sverige for en del år siden og tog denne opskrift med hjem:

  1,2 kg. kartofler (skrælles og skæres i stænger som gammeldags pommes frites - sådan cirka en centimemeter i tykkelsen)
  2 gule løg (hakkes)
  100 g. ansjosfilet´er (Bröttsjö)
  150 gr revet ost.
  1/3 l. mælk
  Smør
  Salt, hvid peber

  Læg ingredienserne lagvis i ildfast fad og slut af med kartofler. Hæld mælk over + saften fra ansjoserne og læg nogle klumper smør.
  Bag i ovnen ved 200 grader i en god time eller til kartoflerne er passende bagt og overfladen er gylden.

  Jeg skal ikke sige om det er den 'rigtige' opskrift, men den er dæleme go'! :-)
  Hvis kartoflerne skæres for tyndt, bliver det lidt for kartoffelmosagtig til min smag.

  Janssons Frestelse skal spises med limpa! Men, det er en helt anden historie...

  Ha' en go' dag. :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Palle

   Det lyder også som en rigtig dejlig version. Tak for at dele den :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...