torsdag den 8. september 2011

Plan Ø´s cremede tomatsuppe...

Der er faldet en appelsin i min turban. Plan Ø, som er et økologisk 'fuldkornsfælleskab' mellem Urtekram og Kohberg, har kontaktet mig og tilbudt mig at prøve et par af deres opskrifter. Det sagde jeg straks 'ja tak' til - for jeg leder jo selv tit efter en økologisk genvej til et hurtigt måltid.

Den ene ret var denne cremede, hotte, tomatsuppe. Jeg har leget lidt med den udleverede opskrift for at gøre den til min egen.

Plan Ø holder primært til på Facebook og du kan finde deres side lige her. For et stykke tid siden søgte de børnefamilier til at teste opskrifter og jeg kan huske at jeg ærgrede mig lidt over ikke at kunne komme i betragtning. Så jeg blev ret så glad for at få muligheden alligevel. Og i morges kom pakkeposten med en kasse fuld af 'genveje'.

Kassen indeholdt tør- og kolonialvarer til 2 måltider: tomatsuppe (moset tomat, urteboullion, stærk paprika og fuldkornssuppehorn) og burgere (mayonnaise, sandwich-spread, grillkrydderi og fuldkornsburgerboller).

Da jeg stadig har influenza for fuld udblæsning kastede jeg mig straks over suppen. Det var lige varm cremet sommer i en tallerken jeg trængte til. Du kan se den medsendte opskrift lige her - min står nederst i indlægget.

Her kommer mit bud på hvordan den også kan laves:

Jeg besluttede mig for at lave en kæmpe grydefuld, så der både var til i morgen og til fryseren. Først hakkede jeg løg og hvidløg.

Det er ikke blevet til så meget salat i ugens løb, så der var 5 tomater der skulle bruges - så det var jo ret heldigt at jeg lige stod og skulle lave tomatsuppe.

Tomaterne blev halveret (jeg gad ikke flå dem) og fik kernerne gravet ud med et parisiennejern.

Fra fryseren fremdrog jeg lidt løsfrosset rosmarin og timian som også fik kniven.

Tomaterne blev hakket groft. En gryde blev sat over og løg + hvidløg blev sauteret bløde, uden at tage farve, i olivenolie. De friske tomater, paprika og krydderurter blev tilsat og sauteret med i et par minutter inden vand, mostet tomat og urteboullion kom i gryden.

Suppen fik lov til at simre i en lille times tid. Jeg stegte baconen i mikrobølgeovnen i mellemtiden. Jeg satte suppehornene over at koge og gjorde suppen færdig så længe.

Suppen fik først en tur med stavblenderen *wroom wroom* inden fløden blev hældt i. Suppen blev smagt til med lidt æblecidereddike, agavesirup og friskkværnet peber. Efter min mening skal en tomatsuppe ha' den helt rigtige balance mellem syre og sødme - og det kan dreje sig om ganske få dråber enten eddike eller sirup. Det gør virkelig en forskel. Salt var ikke nødvendigt, da urtebouillonen er ret naturlig salt.

Suppen blev serveret med de kogte suppehorn, hakket persille og smuldret bacon. Den var god, intens og meget smagfuld. Jeg var blevet advaret om paprikaens styrke og valgte derfor kun at tilsætte den halve mængde. Lad os bare sige at den her portion nok kun skulle ha' haft 1 tsk i alt - det er effing hot! Men da mine smagsløg er ret påvirkede af influenzaens medfølgende forkølelse gik det lige.

250 g løg
4 fed hvidløg
2 spsk olivenolie
5 tomater
1-3 tsk paprika - pas på, den er STÆRK.
2 tsk rosmarin
2 tsk timian
1 fl moset tomat eller 2 ds flåede tomater
1 L vand
4 tsk koncentreret urteboullion (Herbamare)
2½ dl fløde
Fuldkornssuppehorn
3 skiver bacon

Hakket persille

På lørdag skal burgerne så på bordet. Jeg har inviteret Max ned og spise - for han elsker en god burger. Jeg håber vejret bliver til at tænde grillen - for en grillet bøf gør en burger lige en tand bedre.

Er det ikke smart med en økologisk genvej til aftensmaden så man ikke falder i fastfood fælden?


8 kommentarer:

 1. Jo, og det ser hamrende godt ud! Ville ønske min mand kunne overtales til at spise andre supper end med kød- og melboller, men det er altså kun mig der er glad for det.
  God bedring og god weekend!

  SvarSlet
 2. den ser møggodt ud - jeg elsker bare suppe, og især tomatsuppe. Og når den også er øko, så kan det ikke blive meget bedre. Den må jeg nok liiiige efterabe en dag.....

  SvarSlet
 3. Mmmh det ser som altid godt ud.
  Det er en super idé med økologiske genveje. Meeen, hvis de fleste er som dette eksempel, er det vel egentligt mere egnet til en dag uden fantasi eller til de ikke så erfarne madlavere. Jeg mener; der er jo ligeså meget arbejde/tidsforbrug i at lave tomatsuppen, som hvis man lavede sin egen. Det skal gøres endnu nemmere, Urtekram og Kohberg, for at det ville kunne gøre det ud for takeout i min verden ;)

  SvarSlet
 4. Awww, tak :-)

  Det er primært til børnefamilier - hvor tiden er knap og der skal mættes små (og måske kræsne) munde.

  Lige med tomatsuppen er jeg enig, det kan gøres hurtigere. Men jeg er meget begejstret for de økologiske burgerboller - de kan jo bruges til både burgere og sandwich.

  SvarSlet
 5. Tak :-)

  Den er virkelig god og mættende - og jeg blev glædelig overrasket selv om tomatsuppe ikke ligefrem hører til livretterne.

  SvarSlet
 6. Tak skal du ha' :-)

  Æv, så må du tvinge ham til at lære det ;-) Uh, den her suppe ville nu altså også være god med kødboller i.

  Awww, tak - det går heldigvis lidt bedre nu :-)

  SvarSlet
 7. Lavede den i går, kom dog ikke æblecidereddike og agarvesirup i, da jeg ikke havde det hjemme...Men hvor smagte den her suppe da bare super godt....Så lækkert...;.)...

  /Marika

  SvarSlet
  Svar
  1. Ja, er den ikke bare god? Det er en af dem jeg ville ønske jeg selv kunne tage æren for :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...