fredag den 9. september 2011

DM i hotdog 2011...

Så, nu kan jeg ikke vente længere. I søndags var jeg dommer i DM i hotdog i Friheden - og det vil jeg gerne skrive lidt om. Jeg ville gerne fortælle flere detaljer om alle de 8 'hottere' jeg var med til at bedømme, men det har været lidt sparsomt med at få udleveret oplysninger. Så her kommer det efter hukommelsen. Tak til Lars Grydeske, Camilla Fabricius og Lasse Görlitz for lån af billeder og video.

Foto: Lars Kiilerich
Her er vinderen af kategorien 'gourmet' ved at blive gjort klar - mere om den senere.

Da jeg ankom til Friheden var der allerede kø. Det tegnede godt. Jeg meldte min ankomst og blev vist ned til pladsen hvor slaget skulle stå. Jeg fik hilst på at par af deltagerne og de andre dommere - der var et par velkendt ansigter imellem og det er altid sjovt. Vi var 20 dommere - 18 mænd og 2 kvinder! Hmm, måske var der også her den fejlopfattelse af hotdogs er 'mandeføde'?

Dommerne blev delt op i 2 hold, da der var 2 kategorier: Klassisk og Gourmet. Lasse Görlitz, som jeg kender fra Twitter, og jeg kom begge på gourmetholdet. Det skal lige siges at Lasse rejser meget, som i MEGET. Han har spist hotdogs i hele verden og har derfor en del ekspertise inden for bedømmelse af den ædle spise. Jeg går jo heller ikke af vejen for en god pølse, men det er nu nok gourmetmaden jeg brænder mest for - så jeg var glad for at ende på det hold.


Vi fik udleveret en stemmeseddel hver. Det kunne tildeles hver hotdog mellem 1-17 points for smag og fra 0-3 for kreativitet. Undervejs blev der dog byttet rundt på rækkefølgen, så det var Paul Cunningham der kom til sidst.

Den første hotter på bordet var fra Team Aros. Et mørkt maltbrød med lakridsketchup, rødbede, skovsyre og andre lækkerier.

Vi tror nok at pølsen var at vildt og gris. Bestemt ikke nogen dårlig start.

Den næste hotdog blev båret til bordet af Wassim Hallal og 2 af hans tjenere fra Frederikshøj - flankeret af Aarhus Garden. Forventningerne var tårnhøje. Her får man også lige et glimt af min sidemand Ole Troelsø som er Børsens madanmelder.

Foto: Camilla Fabricius
Wassims bidrag var et karamelliseret løgbrød med en pølse af confiteret svin. Der var en skive ost, urter, forskellige urter og rejer på toppen. Meget lækre smagskombinationer.

Det næste bidrag kom fra Michel Michaud, Ruths Hotel. Ved første øjekast ser den jo ret så ordinær ud - men det er snyd og humbug.

Pølsen var lavet af hummer og der var pyntet af med safran-aïoli, kveller (salturt). sprøde chips og urter. Delikat og meget fin.

Og så kom der noget af en bullerbasse på banen: Per Thøstesen fra Bistro Boheme kom og smækkede sin Duckdog på bordet.

Foto: Lars Kiilerich
Det var også noget af en spradebasse. Og der var en specialdesignet øl til. Den slags giver jo naturligvis bonuspoints. Her var der ligefrem en menu med så vi fik at vide nøjagtigt hvad hotteren indeholdt: Det vil jeg meget gerne dele med jer, for det er noget af en omgang:

I et fransk 'duckbrød' hvilede en økologisk håndlavet pølse af andekød - og oven på var der: saltet andeconfit braiseret med danske æbler og peberbacon fra Aalbæk og saba. Confiteret andetunge. Grov fennikelsennep tilsmagt med estragon og æbleeddike. Røget ketchup. Syltet agurk. Syltede perleløg, Friterede jordskokker. Peberrod og karse.

God smag - men desværre alt for salt til mig.

Den næste hotter var fra Tivoli Frihedens egen restaurant Restaurant Terrassen. Det var helt klart konkurrencens smukkeste.

Nederst ristet brioche og en pølse af confiterede svinekæber paneret i panko og hvide Sosa flæskesvær. Hotteren var pyntet af med krebsehaler, havtorn, timian og krondild. På trods af 2 forskellige dyppelser fremstod den lidt tør i det og brødet var en anelse brændt. Den var også rigtig svær at spise, da der ikke var meget samling på den.

Konkurrencens 6. hotdog var fra Kenneth Hansen, Svinkløv Badehotel.

Rosmarin-foccacia med confiteret svinebryst af økogris i krydderpølse, karamelliseret pennekelpuré og tomatsalat med oliven og basilikum. Pølsen var grov og virkelig god, toppingen ligeså. Det var brødet der trak ned her. Det var alt for bastant og fuldstændig gennemvædet af olivenolie - det løb ned af armene på mens jeg spiste.

Nr 7 blev leveret af Thomas Pasfall fra Munkebo Kro. Visuelt også helt i top.

Jeg ville ønske jeg havde fået at vide hvad det var der var i. Endnu en pølse lavet af paneret langtidstilberedt kød med lækre cremer, skum, sne og halløj. Lækker, men desværre ret anonym i smagen.

Og så kom han:

Paul Cunningham - eller som han kaldte sig i dagens anledning af besøget i Aarhus: Paaul Cunninghaam. Han ankom til dommerbordet med tonerne af AC/DC's Back In Black for fuld udblæsning - "Drop nu de der taberpølser og smag min".

Ta dah....Baack In Blaack. En sort sag med en masse spændende ingredienser.
Ved første øjekast var man lidt i tvivl om den overhovedet kunne spises.

Efter den første bid var man dog helt solgt - og der var ikke noget at sige til at det blev vinderen. Det var et orgie af velsmag. Du kan læse om forberedelserne til denne hotdog her på Pauls blog An Englishman in Copenhagen.

Og hvad var der så i den?

Pølsen var sammenstrikket af fleres forskellige elementer: boudin noir (blodpølse), rillette af svin, svinefars, krydderier og urter + italiensk lardo.
Brødet var en smørrig maltvariant med sort sesam - lige så pivfræk som resten. Hotteren var toppet med syltede sorte trompetsvampe, sort trøffel aïoli, sort aubergine ketchup, sort fermenteret hvidløgssmør, sprøde sorte løg og til sidst dækket med fintrevet forkullet hvidløg.

Træk mig så baglæns ind i fuglekassen! Det var eddermugme en hotter som jeg aldrig har fået den før. Gennemført og fræk som en gadedreng. Paul C og hans showmanship passede perfekt til eksekveringen af den sorte bandit. Men spray-on tattoos og sorte latexhandsker gav han den som den kulinariske rockstjerne han er.

Wassim tog nederlaget i stiv arm - stiv nok til at fodre Paul med den allersidste pølse. Det var sgu god stil!

Vi fik skam også mulighed for at smage på de klassiske hotdogs - der var bare desværre ikke plads i maven til mere. Den klassiske kategori blev vundet af René Kristensen fra Trianglens Pølser i Silkeborg.

Til slut kan du se en lille video lavet af Lasse Görlitz om hans oplevelse med DM i hotdog 2011.
Jeg må indrømme at jeg tog flugten så snart konkurrencen var ovre. Meget træt og meget mæt fangede jeg en bus hjem og gik kold på sofaen. Aftensmaden blev droppet - jeg havde fået så hatten passende. Totalt fed dag!

I morgen vender jeg tilbage med den nyeste kreation fra mit køkken: ahornsirup-is med kandiseret bacon. Oh yes, mere bacon.......


25 kommentarer:

 1. Fåg det ser godt ud :-D

  SvarSlet
 2. Og vil sige, at når jeg nu ikke fik smagt vinderen, kunne jeg klart bedst lide Wassims....

  SvarSlet
 3. Super fedt indlæg Malou, det var, som du også skriver en fed og spændende dag. Jeg var også smadret efterfølgende, selvom jeg dog kun fik smagt 3 stk. Det er en rigtig god ide, at få den slags til Aarhus også.
  Og vildt morsomt, synes selv jeg med mit store A, at Cunningham kaldtes sig Paaul på dagen - det er da humor. Og selv tak med billedet, skulle det være en anden gang ;-)
  Camilla

  SvarSlet
 4. Jubiii!!! Dejligt indlæg og jeg er stadig VILDT misundelig på jer!!!!

  SvarSlet
 5. Det er så fedt at møde sådan nogle mennesker. Bare det alene kan gøre mig dødmisundelig! :-D

  SvarSlet
 6. Jaha, det var lige noget for dig ♥

  SvarSlet
 7. Oh yes, black is SO back. Den var virkelig en frækkert ;-)

  Jeg lavede lakridsketchup sidste år - det er et hit!

  Paul Cunningham er altså noget ganske særligt - han vedkender sig både sit indre legebarn og drengerøv. Sjældent har jeg mødt en med sådan en boblende energi og humør. Jeg tror han og hans team har haft det SÅ sjovt med at udvikle den :-)

  SvarSlet
 8. Åh, jeg fik slet ikke smagt en alm - ikke at jeg kunne ha' spist mere :-)

  Ja, stram pris - men godt formål.

  Meget sjovt - jeg er også klar hvis det bliver AAAhus igen :-D

  SvarSlet
 9. Jeg var helt blæst væk af kreativiteten - det var en kæmpe oplevelse af få lov til at smage på dem alle sammen. Du kan tro jeg var glad for at være med :-)

  Tak, i lige måde.

  SvarSlet
 10. Jaha, vildt spændende :-)

  Du kan tro det krævede en ja-hat med den helt sorte der. Men når den nu er fra Paul Cunningham . så ved man at den kan spises ;-)

  SvarSlet
 11. Ja, så det ikke bare lækkert ud? Jeg var helt væk i de der hottere :-)

  SvarSlet
 12. Jaha, fuld pedal hele vejen. Tja, jeg kan godt følge dig - men det helt sorte udtryk var sgu bare så fedt. Det fik os alle til at gispe da den kom på bordet. Jeg har godt nok fået mange ideer - det skal leges med nogle smagskombinationer :-)

  SvarSlet
 13. Tak :-) Det var simpelthen sådan en skøn oplevelse - jeg er meget glad for at jeg fik lov til at være dommer :-) Varme klem

  SvarSlet
 14. Yep - fra 1 til 17. Det var faktisk ikke så svært når man først kom i gang :-)

  SvarSlet
 15. Skulle I give karakterer på en skala fra 1 til 17? Godt det ikke var mig - jeg ville gå helt kold i så meget nuancering. :-)

  SvarSlet
 16. Det var helt fantastisk at læse, Malou! Sikke en kreativitet - det må have været en stor oplevelse at være dommer. Varme klem til dig!

  SvarSlet
 17. De har da virkelig givet den fuld skrue i den konkurrence - respekt! Personligt havde jeg smidt bare en anelse pangrødt pynt på den sorte hotdog, så den blev mere indbydende at se på. Men nøj sikke smagskombinationer og spændende ideer der var :-)

  SvarSlet
 18. Ammen hold nu op hvor lækkert!!!! Mmmm..... jeg har en helt ustyrlig lyst til hotdog lige nu... mums altså :-)

  SvarSlet
 19. Hvor spændende!! Vinderdoggen ser forkullet og uspiselig ud, hvilket ikke gør det hele mindre spændende. Wauw altså :-) Jeg får helt lyst til at lave en udgave af den klassiske hængerøvsspise til aftensmad - det har jeg aldrig prøvet før.

  SvarSlet
 20. hvor sjovt og kreativt - tænk at en hotter kan varieres så meget..... sjovt indlæg, og kan godt forstå hvis du var glad for at deltage:-) God weekend til dig

  SvarSlet
 21. Jeg kan kun sige at de 3 hotdog jeg smagte på dagen dernede var helt forrygende. Wassims, Bistro Bohemes, og så en alm. fra banjos pølsevogn.

  Havde de haft alm priser, så havde jeg spist alle 8 slags, og sikkert også nogle flere af de almindelige. :) Nu glæder jeg mig over at pengene gik til noget fornuftigt alligevel.

  Det var et sjovt arrangement, jeg er besøgende igen hvis de kommer til AAAArhus, med dobbeltdobbelt A. :)

  SvarSlet
 22. Black is back!
  Hold kæft, hvor er den pervers! Og sexet!
  Men den anden sorte-ish hotdog med lakridsketchup glædede jo mit jeg-har-ikke-højt-blodtryk-endnu-så-æd-løs-af-lakrids hjerte ;-) Men smuk - det ER vinderen altså. Og engang imellem må man sgu beundre folks arrogance - især når de har noget at have den i. Det var sikkert lige så sjovt at spise den, som det sjov Pååul havde med at udvikle den, tror du ikke? :-)

  SvarSlet
 23. Wassims var også meget lækker :-)

  SvarSlet
 24. Tak, det var det bestemt :-)

  Ja, det er dejligt at vi også får muligheden herovre. Paaul C er for cool - det var et godt indslag.

  Dejligt, det kan være jeg benytter mig af det ;-)

  SvarSlet
 25. Tak :-) Det var virkelig også en misundelsesværdig oplevelse - og jeg er meget taknemmelig over at få lov til at komme med!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...