torsdag den 18. august 2011

Silkeblød chai-is...

Jeg ELSKER chai. Som te, som latte, som lagkage (tak, Sif) og nu også som is. Den her chai-is er så cremet og lækker at man falder helt i svime. Den smager himmelsk af krydderier 'hjemme fra Indien' og er den bedste is jeg endnu har lavet.

Den mest fremtrædende smag i isen er kardemomme. Det er mange der stadig kun kender de aromatiske grønne kapsler som et julekrydderi - og det er synd, for det er virkelig et skønt krydderi med mange anvendelsesmuligheder.

En anden vigtig smag er kanel. Her er det Alba fra Mill & Mortar.

Der findes mange forskellige krydderblandinger til chai - jeg tog de ting jeg foretrækker:

1 kanelstang
1 laurbærblad
10 nelliker
15 sorte peberkorn
6 grønne kardemommekapsler
1 tsk anisfrø
5 skiver frisk ingefær

Øvrige ingredienser til isen:

4 dl vand
1 tom vaniljestang
1 spsk sort te
1 dåse kondenseret mælk
2½ dl fløde


Oh yes, det er endnu en af de isvarianter. Jeg er blevet helt forfalden til den. Konsistensen er som ingen anden is jeg nogensinde har lavet. Det er allerede blevet til en med kaffe, en med lakrids, den her og så en med citron (kommer på en af dagene).

De tørre krydderier blev brækket i mindre stykker og fik en tur *wroom wroom* i den kaffemølle jeg kun bruger til krydderier. Ikke alt for meget - det skal ikke være helt pulveriseret.

Åh, sikke en duft. Sæt en kasserolle over med 4 dl vand og tilsæt krydderierne + ingefæren (skåret i strimler) og den tomme vaniljestang. Lad det simre i ca 10 minutter.

Tilsæt derefter 1 spsk sort te. Jeg brugte Prince Vladimir - som i forvejen har et snært af citrus og vanilje. Lad gryden simre i ca 5 minutter og sluk så for varmen. Lad nu blandingen trække i 10 minutter og si den.

Jeg brugte en lillebitte si som er meget fintmasket. Man kan også vælge at filtrerer blandingen igennem et kaffefilter. Der skulle nu gerne være 3,5 dl væske tilbage - er der mindre, så tilsæt lidt vand.

Den kondenserede mælk piskes ud i den varme chai og fløden tilsættes. Blandingen køles nu helt ned i køleskabet inden den køres i ismaskinen i ca 40 minutter.

Når isen er kørt, kommes den i en bøtte og stilles i fryseren i minimum 2 timer.

Varm en is-ske op i varmt vand - og så kan isen kugles op direkte fra fryseren. Så er du til chai - så skulle du prøve den her is. Den er superlaber. Magter du ikke at rode med krydderier - så brug blot en færdig blanding og lav den lidt stærk.

Her på falderebet vil jeg lige flashe et billede af dagens middag. Jeg lavede nemlig endnu en portion knuste kartofler. I dag uden eddike, men med rosmarin, hvidløg og parmesan.


Jeg spiste dem til en gylden sprød panko-paneret karbonade og en 'godt der kommer nye kasser i morgen' salat.

Og så skal jeg da vist liiiige ha' en lille kugle is til dessert.19 kommentarer:

 1. Hej Michelle

  Tusind tak skal du ha' :-)

  Hmm, jeg vil nu holde mig fra at lave is af en af de der færdige pulverblandinger - den er allerede sødet og 'mælket'. En del af den her is er konsistensen fra den kondenserede mælk - som jo er meget sød i sig selv. Desuden er der nogle fedtstoffer i som man ikke helt kan forudse vil opføre sig ved frysning. Men der findes jo mange gode varianter i enten løs vægt eller i breve - lav 3,5 dl stærk blanding af en af dem og prøv med den her opskrift.

  Håber du finder frem til en løsning der dur for dig ;-)

  Glad hilsen
  Malou

  SvarSlet
 2. Har i min søgen efter en chai is opskrift fundet din blog - og det ser rigtig lækkert ud :)
  Men jeg er ikke den store krydderi blander, så det bliver nok en færdig blanding. Eller...tænkte på om du tror det er muligt at lave med pulver/latte blanding? Og hvordan man så bedst ville lave sådan en? F.eks. om der stadig skal bruges den kondenserede mælk.

  SvarSlet
 3. Hej Klidmoster
  Jeg var nede hos min købmand og købe kondenseret mælk og han gav mig valget to. Han sagde at den ene er cremet, mens den anden mere har mælkkonsistens. Kender du til de to typer og hvilken én brugte du?
  Mvh. Maria

  SvarSlet
 4. Tak :-) Jeg ELSKER krydderier og syntes slet ikke der var nok i de chaiblandinger jeg havde - og så måtte jeg jo selv i gang :-D

  SvarSlet
 5. Tusind tak skal du ha' :-) Den ismaskine jeg har har altså et ret lille fryseelement, det kan sagtens være i en lille fryser ;-)

  SvarSlet
 6. Tusind tak skal du ha' :-) Det er indtil nu den variant jeg selv er mest begejstret for. Varme klem

  SvarSlet
 7. Tzaaank youz waryz mutzh.

  SvarSlet
 8. Du er velkommen til at leje et værelse her ;-)

  SvarSlet
 9. Den smager virkelig godt, sådan lidt julet uden at være det :-D

  SvarSlet
 10. Tak skal du ha' Søren :-)

  SvarSlet
 11. Jeg elsker også chai. Ret blæret lige at blande sin egen :) Er altid imponeret over din store brug af krydderier.

  SvarSlet
 12. Er så vild med alle dine is indslag.. er på vej ud af døren konstant, for at anskaffe mig en ismaskine. Bliver bare slået i hovedet hver gang, over at min fryser ikke har plads til det.
  Men IH hvor du altså lokker :)

  SvarSlet
 13. Hej Maria

  Det er den cremede der hedder 'kondenseret' - den er sødet. Den anden hedder 'evaporeret' og er indkogt mælk men er ikke tilsat sukker overhovedet.

  Jeg har lige købt en dåse af hver og blogger om dem i nærmeste fremtid ;-)

  SvarSlet
 14. Madames huskeblog29. januar 2012 kl. 18.54

  Hvor lyder det dog lækkert, Malou - jeg er vild med kardemomme og med chai. Varme klem!

  SvarSlet
 15. Vibeke ( min-Kage )29. januar 2012 kl. 18.54

  Jeg ville ønske jeg var din nabo... Som altid kom rendende lige til aftensmad/dessert tid :-D

  SvarSlet
 16. Spændende smag. Jeg er nu ikke så meget til chai som te, men den der kunne jeg godt lokkes til at spise ;-)

  SvarSlet
 17. Hej Malou
  Lyder absolut lækker med Chai Is. God ide, især med Chai.
  /Søren

  SvarSlet
 18. Jeg har planer om at lave den her is til en middag med indisk tema :D Har du et godt forslag til hvordan jeg kan peppe den lidt op så den bliver rigtig dessertagtigt - er der noget frugt der ville passe godt til? Eller måske bare pynte med lidt frisk mynte?

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...