tirsdag den 5. juli 2011

Hestebøf med hestebaconsmør...

Her kommer den så - den møreste BØF jeg nogensinde har spist. Kast alt skepsis over bord, tag den store ja-hat på og prøv hest, det er virkelig en behagelig overraskelse. Denne her basse var skåret af fileten fra en dansk varmblod (slagtet i Kjellerup). Er det så sødere end oksekød? Ja, men ikke meget. Jeg vil sige at det har et lille snert af rådyr også.

Det gælder om ikke at stege det for meget - så det er ideelt hvis man er til meget rødt kød. Jeg valgte bare at servere lidt dampede gulerødder og en blandet salat til - så ingen sauce. Dog lavede jeg hestebaconsmør til, med lidt af det røgede filet jeg også kom i hesteburgeren. Well, det er jo ikke bacon - men 'røgethestefiletssmør' ligger sgu bare ikke lige så mundret. Opskriften og fremgangsmåden på det ligger her på bloggens Facebookside. Der poster jeg forresten også mange billeder og andre ting som ikke kommer her - så klik 'synes godt om' hvis du har lyst til at følge med der.

Se lige den her magre og flotte BØF - 400 g for 100 kr. Jeg fik 3 hele måltider ud af den, så det må siges at være en fin pris.

Salaten blev 'alt godt fra fryser og vegetarkasse'. Jeg tøede 2 dl hvide bønner op og fandt lidt hjertesalat, 1 forårsløg, en skoleagurk, 3 paraguayos (flade ferskner) og en tot persille.

Bønnerne blev vendt i en marinade af olivenolie, citronsaft, æbleeddike og fuldkornssennep. Det hele blev snittet i passende stykker og vendt sammen. Salaten var dog noget bleg i det - så jeg endte med at tilsætte ½ rød peberfrugt i strimler.

Der var de skønneste spæde gulerødder med i ugens kasse. De fik samme behandling som nye kartofler og fik lov til at beholde lidt af den grønne top.

Bøffen blev stegt i en en blanding af olivenolie og SMØR til den havde den ønskede 'hårdhed' - den skal give let efter når man prikker på den med en finger. Den fik derefter lov til at hvile i folie mens jeg gjorde resten klar. Gulerødderne blev vendt på en pande i lidt SMØR i et par minutter. Derefter blev de tilsat ½ dl vand og 1 tsk agavesirup - og snurrede videre i ca 2 minutter. Lige inden de blev taget af blusset blev de vendt med lidt hakket gulerodstop og drysset med salt + peber.


Og så stod jeg der med den kæmpestore bøf. Der havde været meget lidt stegesvind.

Jeg skar skiver af den fra den tyndeste ende. Det var meget kompakt kød og jeg kunne ikke spise så meget som jeg havde regnet med. Jeg vejede resten og der var 248 g. Og jeg som plejer at sige at 'alt under 300g er pålæg'. Det skal dog lige siges at efter Max er flyttet er mine portionsstørrelser blevet markant mindre. Jeg spiser lidt når jeg er sulten i stedet for at spise 3 store måltider. Men kun ca 150 g BØF - det er uhørt!

Men måske er det fordi det var så fortræffeligt at jeg ikke havde brug for mere?. Det tilfredsstillede i hvert fald i hver en bid. Jeg har fået flere tips til hvor jeg kan få det meget billigere - så det bliver bestemt ikke sidste gang jeg skal ha' hestefilet på min tallerken.

Se alle mine opskrifter med hestekød - de er samlet lige her.13 kommentarer:

 1. Nej hvor ser det bare fortræffeligt ud, jeg har fuldt et tæt øje med dit hesteprojekt på FB ;D

  Jeg har aldrig prøvet hest, for det er jo ikke noget der er så tilgængeligt, men jeg vil da bestemt gerne prøve det, er altid åben for noget nyt :D

  - Maj :)

  SvarSlet
 2. Må sige, at det ser totalt lækkert ud.

  Hestekød har jeg ikke smagt siden jeg var 9. Her havde mine forældre serveret heste-hakkebøf for mig uden at fortælle, hvad det var.

  Jeg var vild med det, husker jeg og bemærkede flere gange, at de bøffer smagte meget bedre end de plejede.

  Jeg troede faktisk ikke, at man kunne købe det mere, da heste vel er ride/hygge/kæledyr, som ikke oprettes m.h.p. slagtning. Ved du, hvilke heste, der slagtes idag ? For man slagter vel ikke "sygt" kød, og slagtning p.g.a. alderdom, kunne jeg ikke forestille mig gav særlig lækkert kød.... eller ?

  SvarSlet
 3. Vorherre til hest..... hvor ser det bare godt ud. ;o)
  Tror jeg skal ud og kigge efter noget hest. Det ser ud til at det måske kunne blive en god substitut for røde oksebøffer som min mave bare slet ikke kan tåle. :-/

  SvarSlet
 4. mmh!

  Prøv hestecarpaccio! prøv det!!

  Nu har jeg et får som skal parteres!

  SvarSlet
 5. ÅÅÅÅÅÅÅRRRRRRHHHHH HHHHHVVVVVAAAAADDDD......!!!!!!

  Hvor får man fat på sådan en hestebøf? Det er en bøf lige efter min smag!

  SvarSlet
  Svar
  1. i privatslageteriget i gudme

   Slet
 6. Maj - Tak skal du ha' - det var simpelthen SÅ godt :-) Hvis du får muligheden, så slå til.

  Frøskuffen - Tak skal du ha' :-) Det er noget meget saftigt og mørt kød. Der slagtes mange rideheste som f.eks længere kan konkurrere. Det er dog lovpligtigt at registrere hvilken medicin hesten har fået - og den kan nemt blive erklæret 'uegnet som menneskeføde'. Sker det bliver den chippet, så man er sikker på at den ikke havner i køledisken. Syge dyr bliver destrueret og de gamle ender som hundemad. Kun det bedste kød bliver solgt ;-)

  Charlotte - Ha ha, godt ordspil. Tak skal du ha', jeg var selv meget glædelig overrasket :-) Hvad er det du ikke kan tåle ved oksekød *nysgerrig*

  Katrine - Tak :-) Uh, det lavede jeg skam af resten af bøffen - det var SÅ godt. God arbejdslyst ;-)

  Astrid - Ha ha, sikke en smittende begejstring :-) Nu ved jeg jo ikke hvor du hører til i landet - men Google 'hestekød' og så skal der nok dukke noget op.

  SvarSlet
 7. http://www.onsildslagtehus.dk/ kan anbefales som hestekødspusher...

  I dag skal alle heste chippes... også dem som "kun" får det medicin vi godt tør spise ;)

  Men det "gode" ved hestekød er også at som regel har dyrene jo levet en stor del af deres liv på græs, og har fået masseret fileterne godt og grundigt på de daglige rideture ;)

  SvarSlet
 8. Min mor fatalte at hos dem fik de ALTID hestebøffer da hun var barn. Dels pga prisen men bestemt også pga samgen. Har faktisk haft lyst til at prøve det siden og med dine opskrift på både bøf og burger er man jo allerede godt på vej. Overvejer også hestekødsovs.

  SvarSlet
 9. Håber, at I bliver kvalt i det.

  SvarSlet
 10. Lækker opskrift.. Synes det er fedt at der er nogen som går positivt ind i debatten! Ikke som den seneste besked =( Jeg er selv "hestepige" til fingerspidserne, men er da absolut ikke bleg for at spise det lækre kød. Jeg så gerne at der var et øget forbrug af hestekød inden for landets grænser, så de danske heste der nu engang slagtes, kan slippe for de lange transporter. Heste er nu engang et brugsdyr, der slagtes/aflives når den ikke længere kan udfylde den plads den er beregnet til. Vil man ikke have at ens egen hest lander på tallerknen, må man tage den ud af konsum. Så jeg vil med glæde følge opskrifterne, og se hvad familien siger =)

  SvarSlet
 11. Føj, føj, føj. Æd jeres hund også, så får den også bedre velfærd.

  SvarSlet
 12. jeg skal så meget prøve det! Det ser vildt lækkert ud!

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...