tirsdag den 14. juni 2011

Ramsløgskapers (de ægte)...

I lørdags kom jeg så endelig i skoven efter de rigtige knopper til at lave ramsløgskapers af. I første forsøg brugte jeg de uudsprungne blomsterknopper - men det skal altså være de afblomstrede.

Sådan ser de afblomstrede ramsløgsblomster ud. Hver blomst har dannet en fin lille knop, sammensat af 3 små kugler med hvert sit lille sorte frø i. Med en saks kan men nemt lige klippe hele toppen af.

Både ramsløgsbladene og de afblomstrede blomsterstande er så tunge at de nærmest ligger hen af jorden. Så det er nu man skal i skoven og høste knopperne - for det hele begynder snart at rådne i skovbunden.

Det tog mig ca 1 time at høste den mængde jeg ville ha' med hjem.

Vel hjemme igen blev de sorteret, vasket grundigt og befriet for skadedyr. Der var en del *gys* edderkopper, biller, flåter og andet kravl imellem. Der var dog også den her lille fyr som nu bor i et syltetøjsglas.

Og så skal der nippes knopper. Det er en god ide at bruge et par latexhandsker, for ens fingre kommer virkelig til at lugte kraftigt af løg. Det lykkedes mig ikke at finde ud af om den lille hvide 'pind' i midten af hver knop skulle nippes af også - men jeg orkede altså ikke at skulle ha' fat i alle knopperne igen, så den fik lov til at sidde. Knoppernes nippes nemmest som når man lavede det ondskabsfulde 'snus-til-blomsten' trick som barn - den knipses af med en let bevægelse. Man kan også klemme alle knopperne sammen og vride dem af, men det giver for meget stængel på mange af dem. Prøv dig frem, det gælder om at udvikle sin egen metode tror jeg.

Det tog laaaaaaaang tid. Jeg måtte holde en masse pauser for at kunne holde til det. Det tog ca 5 timer at nippe alle knopperne - og jeg var meget øm i fingrene bagefter.

Jeg skyllede knopperne igen, duppede dem tørre i et viskestykke og vejede dem. 385 g blev det til.

I følge Claus Meyers opskrift skal de trække i den halve mængde salt af hvad knopperne vejer. Jeg brugte 190 g og blandede grundigt med knopperne.

Jeg lod dog mine knopper trække på køl i 36 timer. Saltet trak virkelig meget væde ud af knopperne, det var helt vådt til sidst. Ramsløgsknopperne blev skyllet grundigt fri for salt og dryppede godt af i en sigte.

Lagen er også frit efter Meyers opskrift (dobbeltportion), men jeg har skruet lidt op for krydderierne.

4 dl cidereddike
2 dl vand
20 sorte peberkorn
1 tsk brune sennepsfrø
1 tsk gule sennepsfrø
4 laurbærblade
2 dl sukker


Lagen koges sammen og afkøles. Gør sylteglassene klar så længe.

Vask først glas + låg grundigt i vand og sæbe. Skyl dem derefter grundigt og skold dem i kogende vand. Det er en god ide også at skolde den ske man vil øse op med. Jo bedre hygiejne - jo længere holdbarhed.

Før i tiden brugte jeg ukritisk Atamon. Det gør jeg ikke mere - for det aktive stof natriumbenzoat er den rene gift for kroppen når man har fibro. Desuden kan det udløse astma og give nældefeber. Hallo, det bruges sågar som brændstof i fyrværkeri - hvem tror på at det er sundt at komme i kroppen? Det havde måske en kortvarig berettigelse under 2. verdenskrig hvor der var rationering på sukker, men bestemt ikke længere. Læs her hvad en meget fornuftig stemme har at sige om den sag.

Sukker og eddike er selvkonserverende - så med rene, skoldede glas, skyllet i lidt vodka skulle det give optimal holdbarhed.


Knopperne fordeles i glasene. Jeg skulle lave en fetacreme samme aften og tog nogen fra - de kunne give smag i stedet for hvidløg.

Det passede helt perfekt med de glas jeg havde. Og så var det bare at fordele den afkølede lage så den dækkede. Der blev lidt lage til overs og den har jeg gemt til til at lave salatdressinger af.

Og så skal de bare trække på køl i 7 dage før jeg kan smage hvordan 'nordiske kapers' tager sig ud. Hvis det er umagen værd laver jeg mange flere til næste år - en af mine læsere har allerede meldt sig frivilligt til at komme og hjælpe med det slidsomme arbejde.

Skal du lave ramsløgskapers?

17 kommentarer:

 1. nej det bliver det vist ikke til.. jeg har et dovenår hvad al den slags angår. men jeg følger ivrigt med hos dig og bliver inspireret til når barselsdovenheden er forsvundet

  SvarSlet
 2. Det ligner jo en regulær storproduktion. Glæder mig til at høre om de kan erstatte "den ægte vare" til fx. tatar. Det kunne være interessant! :)

  SvarSlet
 3. Kære Malou
  Hvor er du fantastisk. Jeg var gået amok og havde opgivet det pilleri efter max ½ time.
  Hvor ser det skønt ud - glæder mig til at høre om smagen.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 4. Du er både Danmarks Bedste og Sødeste Madblogger. Basta!

  Glæder mig til at høre mere om det er besværet værd!

  SvarSlet
 5. Ej hvor fikst! De er meget meget mere lækse end dem man køber på glas. Og sikkert også 1000 gange friskere! *fnis*

  SvarSlet
 6. Ved du hvornår det er for sent - jeg er ikke den store have/natur mand - men hvis man kan høste som du har gjort skal vi da i skoven næste weekend.
  Hvis jeg da kan finde nogle :-) Printer et billed ud fra din side :-)

  /Erland

  SvarSlet
 7. Jeg glæder mig til at høre om smagen, men jeg dropper også jagten efter 'ramsløgskapers" særligt set i det lys at jeg under sidste jagt efter blade opbrugte en god kvote af Loverboys tålmodighed med mig og mine påfund.
  /SS

  SvarSlet
 8. Hvor er du sej!
  At gå i gang med sådan en arbejdskrævende proces er virkelig imponerende. Jeg er sikker på de bliver lækre.
  Sjov lille sneglehistorie.
  Jeg har aldrig hørt om kæle-snegle. Men hvorfor ikke?

  SvarSlet
 9. Nice!

  Nej det når jeg ikke i år. Men måske til næste sommer? Det ser i hvert fald spændende ud :-)

  SvarSlet
 10. Fuld af beundring, over dit arbejde, det ser så smukt ud.

  Lone

  SvarSlet
 11. Pyha nej, det tror jeg ikke lige jeg giver mig i kast med.. Selvom det ser meget spændende ud :)

  SvarSlet
 12. Hej Malou
  Opskriften fra Meyers lyder interessant. Jeg har selv en opskrift fra Nomas første bog. Har indtil videre fået plukket en lille smule, men endnu ikke kommet til sylte. Ser frem til, at læse hvordan de smager.
  /Søren

  SvarSlet
 13. Jeg ved godt at ramsløg er det nye - nordiske - sort, men jeg vil lige nævne, at jeg har haft held med at lave "kapers" af umodne hyldebær. Jeg mener, at opskriften var fra Den grønne Syltebog. Den er selvfølgelig hverken Meyer eller Noma, men det virkede altså! :-)

  SvarSlet
 14. Og hvis man ikke liiiige bor et sted, hvor man samle ramsløgkapers ind, så kan man lige nu købe dem i "Din baghave", der ligger tre steder i København.

  SvarSlet
 15. Hvordan blev de kapers Malou? Overvejer at prøve en mini portion

  SvarSlet
  Svar
  1. De er specielle og smager MEGET af hvidløg. Men de er faktisk ret lækre :-)

   Slet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...