torsdag den 16. juni 2011

Hyldeblomstsaft...

'Projekt hyldeblomstsaft' var ellers skrinlagt for i år - men pludselig kl 19 i aftes sagde det *pling* - jeg MÅTTE altså lave en portion alligevel. Så mig på cyklen og rundt om Brabrandsøen. De hyldeblomster der var at få, sad så højt at jeg ikke kunne nå dem - resten var allerede nappede af andre saftomaner. Men ved at cykle lidt længere på de hemmelige stier og *host* snige mig ind i et par baghaver - så fik jeg alligevel posen fuld i løbet af et par timer.

Endnu engang inviterede jeg naturen indenfor og måtte slås med edderkopper, biller og andet kryb. Og denne gang kunne jeg ikke byde dem druknedøden - for den bedste hyldeblomstsaft laves af uskyllede blomster. True story: meget af smagen sidder i blomsternes fine gule 'støv' - og det er der desværre mange der skyller lige ud i afløbet. Man skal dog så fjerne alt synligt kryb og uønskede plantedele inden man laver saften. Og den skal jo sies til sidst, så det skal nok gå alt sammen.

Jeg havde ellers den opskrift vi brugte i min barndom liggende - men den er selvfølgelig pist-væk nu hvor jeg skal bruge den. Jeg måtte derfor lave den ud fra hukommelsen (alle der kender mig slår sig så på lårene og skraldgriner nu). Men jeg er faldet over 2 opskrifter på nettet som tilsammen kan kombineres. Signe har en her - hvor sukker + vandmængden passer - og Kvalimad en her hvor fremgangsmåden er som jeg husker. Her er min variant:


4 økologiske eller ubehandlede citronen skrælles. Den hvide svampede del af skallen er bitter som bare fanden og uønsket i saften. Stil citroner på højkant og skær det hvide af i baner (som skulle man lave fileter af frugten).

Skær citronerne i skiver - og så er de klar til at komme i sukkerlagen.

Jeg kan nu ikke huske at vi klippede stilkene af, men Max fra Kvalimad siger at de er bitre - så nu prøvede jeg at klippe dem af. Det tog en del tid - men jeg lavede noget hyggeligt i mellemtiden. En af mine søde læsere, Stinne, ringede nemlig og snakkede lidt - og tænk, hun inviterede mig på besøg i sit sommerhus et par dage i juli. Det vil jeg glæde mig til.

Nå, tilbage til hyldeblomsterne. Jeg besluttede mig for også at lave ½ L vodka og ½ L eddike. 2 patentflasker blev skyllede og fyldt med hyldeblomster. Den ene blev fyldt med økologisk eddike og den anden med Stolichnaya vodka.

Der koges en sukkerlage som basis til hyldeblomstsaften af:

4½ L vand
2½ kg sukker

Jeg brugte 2 kg rørsukker og ½ kg mørk muscovado. Når sukkerlagen koger, tages den af varmen og tilsættes citronerne + et brev citronsyre (30 g) + hyldeblomsterne. Den køler af til håndvarm og sættes derefter på køl i 4-5 dage. Læg en omvendt, skoldet tallerken øverst i gryden så blomsterne holdes nede i sukkerlagen. Rør i saften en gang om om dagen - vær omhyggelig med hygiejnen og skold skeen der røres med først.


Den her saft kan kun holde sig i 3-4 dage bagefter. Skal den ha' længere holdbarhed skal sukker mængden hives helt op på 50 %. Jeg løser 'problemet' ved at fryse det hele i ½ L plastik flasker ¾ fyldt med saft. På den måde kan man ha' frisk saft langt ud på vinteren. Men lad os nu se hvor længe det holder - der skal laves både hyldeblomstkoldskål, hyldeblomstfromage, hyldeblomstsorbet og hyldeblomst-jeg-skal-komme-efter-dig. Eddiken og vodkaen trækker nu på køl - jeg tror jeg kigger til dem begge om et par uger.

NOTE: Både vodkaen og eddiken skal kun trække 4-5 dage. Si dem derefter og opbevar dem på køl.


Der er så dejligt nede ved søen. Her hvor billedet er taget er der ca 7 km hjem. Selv om jeg var smadret i går var det alligevel godt med en cykeltur. Det tvinger leddene til at producere ledvæske som smører og lindre mange af de smerter jeg har i mine knæ. Så selv om kroppen er træt i dag har jeg mindre ondt end i går. Bonus!

Skal du lave hyldeblomstsaft?

14 kommentarer:

 1. Hej :) Sier man så saften efter, at den har trukket på køl - eller fryser du med blomster og det hele? :) Jeg forestiller mig, at din skal drikkes ufortyndet, men tænker, om man ikke kunne forlænge holdbarheden ved at lave en slags hyldeblomstkoncentrat/sirup, som basis for saft? Tak for masser af lækker mad!

  /Laura

  SvarSlet
 2. Åhhhhhhh barndom kom igen! Jeg må en dag tage mig sammen og lave sådan noget saft. For dælen da også! Men... indtil videre vil jeg nyde dine billeder og savle (også over den smukke Århusianske natur :-))

  SvarSlet
 3. Laura: jeg plejer først at fiske alle blomsterne op, og derefter si den igennem et klæde (eller en saftsi, hvis man har sådan en). Den skal fortyndes ret meget - den jeg plejer at lave er nok 1 del saft til 8 dele vand.

  Og mums, jeg har planlagt hyldeblomstjagt på lørdag - glæder mig allerede! Har stadig en halv flaske fra sidste år, jeg lige har hevet op af fryseren.

  SvarSlet
 4. Nix. Ikke i år, for utøj har bzat hylden :(

  SvarSlet
 5. Berit Jørgensen16. juni 2011 kl. 16.11

  Ahrrr... jeg havde egentlig også skrinlagt det for i år (man kan jo efterhånden købe det til ingen penge), men måske jeg alligevel tager mig sammen efter at blive inspireret af din altid dejlige blog... Hvis jeg får det lavet, er det i hvert fald din "skyld" =D

  SvarSlet
 6. Jeg har køleskabet fyldt efter første omgang, der også blev hentet ind til fra nabohaven ;-) (Der bor ikke nogen så pt er det MIN have). Planlægger snart en tur mere, for selvom det blev godt er der et par ting der bestemt kan gøres bedre.
  Er i øvrigt glad for at læse at du heller ikke skyller blomsterne :-)

  SvarSlet
 7. Jeps - hvis jeg da ellers får hevet et par timer ud af kalenderen og kommer af sted. Håber at der er færre myg end sidste år...! :-O

  SvarSlet
 8. Jeps - den er lavet og det meste puttet i fryseren. Jeg overvejer at lave endnu en portion - fordi det er så hyggeligt :)

  SvarSlet
 9. Jeg skal da så meget ha lavet hyldeblomstsaft - den står faktisk og trækker, så på en måde er den jo allerede lavet:-)
  Spændende med eddiken, kunne være jeg skulle kaste mig over den.

  SvarSlet
 10. Snedigt! Det er jo DET jeg skal gøre med citronerne, jeg skærer dem bare i skiver - det må jeg huske til år :D

  Lyder også virkelig lækkert med vodka og eddike, måske jeg lige skulle ud og snupse lidt flere blomster :)

  SvarSlet
 11. Det skulle være bedst at plukke hyldeblomsterne tidligt om morgenen , det er der hvor der er mindst kryb i :)))

  SvarSlet
 12. Jeg har lige et spørgsmål, da min mor gerne vil lave hyldeblomst vodkaen.. Jeg forstår nemlig ikke helt, hvordan jeg skal gøre..
  Vi tager ½ liter vodka, og blander vi det så op med noget af hyldeblomst-blandingen eller??

  SvarSlet
 13. Sorry, kan ikke nå at svare - er på´vej til Foo Fighters koncert :-)

  Hyldeblomstsaftern sies og fryses i små portioner. Hyldeblomstvodkaen er vodka der trækker med hyldeblomster i 4 dage, sies og smages til med lidt sødt.

  Og nu må jeg løbe :-)

  SvarSlet
 14. Hej Klidmoster,

  Jeg har lige en enkelt (forsinket) kommentar. Når man tilbereder mad med citronskal er det vigtigt at man bruger økologiske citroner.

  Det skyldes at betegnelsen ubehandlede citroner, dækker over citroner der ikke er behandlet EFTER høst. Derfor vil de ofte være behandlede med de samme midler som ellers, bare mens de hænger på træerne.Det eneste man får ud af ubehandlede citroner er en masse spild kemikalier i naturen, da det gør det sværere at ramme citronerne :(
  -det var så det jeg kan huske af et helt fag på universitetet :)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...