fredag den 3. juni 2011

Hvid chokolademousse med semisweet ganache...

I går kiggede Max forbi til en bid mad. Jeg besluttede mig derfor for at diske op med dessert og havde udset mig den her vanillefromage hos Kokkekniven, som jeg så ville servere med syltede kirsebær. Hvid chokolade - tjek! Fløde - tjek! Husblas - ingen steder af finde! Argh, så faldt den plan til jorden. Havde lykkelig glemt at jeg brugte det sidste husblas da jeg lavede jordbær-tiramisu. Til gengæld fandt jeg så en bøtte med 2 pasteuriserede æggeblommer i køleskabet - så kunne jeg da i det mindste lave hvid chokolademousse i stedet for.

Den færdige silkebløde mousse med mørk chokoladeganache i bunden og sprødt på toppen.

Det pinte mig lidt at jeg skulle bruge min sidste plade Scharffen Berger i en dessert, for det er min yndlings spisechokolade pt. Den her semisweet med et kakaoindhold på 62% har en mundfylde som jeg sjældent har oplevet hos andre chokolader.

Inden jeg gik i gang fangede jeg lige Sif på MSN. Jeg havde nemlig skævet til et par forskellige opskrifter på nettet med kunne ikke helt gennemskue hvilken jeg skulle bruge. Sif spurgte ind til den nøjagtige anvendelse, for ganache er ikke bare ganache. Det hele afhænger af forholdet mellem chokolade- og flødemængden. Skal den kunne trilles til kugler, skal den være smørbar eller skal den være flydende? Her hvor den skulle være et lag i en dessert var det er ret blød, men ikke flydende ganache der ville passe bedst. Sif dikterede derfor 50/50 + 1 spsk SMØR.

85 g grofthakket chokolade
85 g kogende fløde (vej 90 g af, da der fordamper lidt under opvarmningen)
15 g SMØR

Den hakkede chokolade overhældes med den kogende fløde og der røres til det er en blank, tyk og homogen masse. Til sidst røres smørret i. Ganachen er nu klar til brug.


Jeg har lige købt de her små glas i Søstrene Grene til ca 8 kr stykket. De har den perfekte størrelse til dessert. Der kom ca 3 spsk ganache i hvert glas. Film over og så på køl mens jeg lavede den hvide mousse.

Til moussen brugte jeg en plade hvid Divine på 100 g. Den blev først brækket i stykker og smeltet.

Jeg smeltede chokoladen i mikroovnen af intervaller på 20 sekunder til den kunne røres sammen til en flydende masse.

Man kan selvfølgelig vælge at piske de 2 æggeblommer skummende med lidt væske eller lidt sukker. Det har var dog den ultranemme version, så de blev bare rørt i den smeltede chokolade. Det sidste der var at gøre var at piske 2½ dl fløde til ret tæt flødeskum og vende det sammen med chokolade/æggemassen. Rør først lidt flødeskum i og vend så den blanding i det resterende flødeskum med så let hånd som muligt.

Det er nemmest at sprøjte moussen i glassene. Jeg bruger en engangssprøjtepose som stilles i et glas, med kanten bøjet ud over. Det giver nemlig begge hænder fri til at skrabe fyldet over i posen.

Jeg sætter altid en poseklemme på, så skal jeg ikke holde fast om åbningen. Men fibro gælder det om at finde på små ting der letter arbejdsgangene.

Moussen blev fordelt i glassene og kom på køl i et par timer.

De syltede kirsebær blev stillet tilbage på hylden. Ikke at de ikke ville passe rigtig godt til, jeg ville bare gerne nyde smagen af de 2 slags chokolade. For at give lidt knas på toppen valgte jeg i stedet at drysse med lidt puffede cerealier overtrukket med hvid, lys og mørk chokolade.

Jeg må blankt indrømme at moussen slet ikke blev som forventet - den var mere en tyk luftig creme end en mousse. Men konsistensen var totalt ligegyldig for smagen var fuldstændig fortræffelig.

Den hvide florlette creme og den semisøde chokoladeganache var en utrolig lækker kombination. De holdt hinanden fint i skak så desserten ikke fremstod som alt for sød.

Og jeg fik hjælp i køkkenet. Well, 'hjælp' er nok så meget sagt - selskab så. Den kat er pløk. I forgårs ville den ha' tofu og i går chokolade. Det er underligt - for hun ved godt at det er ikke noget for hende, hun vil bare gerne bydes. Så snart hun får lov til at snuse stopper hylekoret og hun forlader køkkenet med en fornærmet mine.Tusind tak for alt den feedback på det sidste indlæg. Det blev til over 60 kommentarer og 27 mails. Jeg magter altså ikke at svare på alle de mails med det samme, men tager det stille og roligt. Det har været svært for mig at følge med til at få svaret på kommentarer længe - der er hele 693 ubesvarede der ligger og presser på. For ikke at gå helt ned på det gør jeg rent bord med hård hånd: jeg nulstiller og begynder forfra. Der vil dog nok være nogle enkelte direkte spørgsmål der får et svar. Men har du et spørgsmål der ikke bliver besvaret, så send endelig en mail - så vil jeg svare efter bedste evne.

10 kommentarer:

 1. Malou altså, nu har jeg lyst til hvid chokolade igen igen. Hold da wauw hvor ser det godt ud :-)
  Kram fra ANne

  SvarSlet
 2. Åh YUM hvor ser det bare godt ud!

  Malou du er bare så dygtig, og jeg elsker dine små tips og tricks, det er meget muligt at jeg ikke har fibro, men jeg synes stadig de er temmelig anvendelige til mig også :D

  - Maj :)

  SvarSlet
 3. Kære Chokomoster
  Uhmmmmm!!
  Knus og ha' en dejlig weekend.
  Hanne

  SvarSlet
 4. Mmmm - lige en dessert efter mit hoved! (og ingen morsomheder mht. blank og hvad man nu kan sige!!)

  Vidste ikke at Divine også laver en helt almindelig hvid choko - den må jeg på jagt efter!

  SvarSlet
 5. MMh, det lyder som en dejlig kombi. Hvor har du købt de små chokolade kugler henne?

  SvarSlet
 6. hvor ser det lækkert ud.
  godt tip, det med at stille sprøjteposen i et glas.
  det vil jeg huske

  SvarSlet
 7. Det ser lækkert ud :o)

  Min elskede kat Capriccio, som desværre ikke er mere, ELSKEDE chokolade.

  Både hvid og mælkechokolade. Milky Way var han helt tosset med og forsøgte nærmest at flå det ud af hånden på mig :) Så nogle katte nøjes ikke med at mjave ;o)

  SvarSlet
 8. Uhmmm ja, hvor ser det lækkert ud
  Og ja den der hvide chokolade smager fantastisk!!

  -Jeg kunne også godt tænke mig at vide hvor chokolade kuglerne er købt :-)

  SvarSlet
 9. Opskriften er til 4 personer. Mine glas er 8 cm i diameter. Det er en lille, men kompakt dessert :-)

  SvarSlet
 10. hvor mange personer er den ovenstående opskrift til ? og har du evt. diameteren på dine glas så jeg kan sammeligne med dem jeg har ;o)

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...