fredag den 17. juni 2011

Citronfromage...

Åh, du godeste - jeg har tænkt på citronfromage non stop lige siden det blev skrevet ikke mindre end 25 gange i kommentarfeltet til den sidste give-away. Og i dag skulle det altså være. Morten Heibergs opskrift fra 'Helt Enkelt' (s. 134) er idiotsikker - så den valgte jeg. Har spottet den her hos Hanne K som så har tilsat lime - og den idé har jeg lånt, for det lød bare labert.

Det er altså bare retro og mormor så det basker. Luftig og syrlig med smagen af sommer og nostalgi. Den fromage kombineret med duften af dagens sommerregn har været som balsam for min stressede sjæl. Bvaaa, jeg stopper nu - kan godt selv høre at kvalmegrænsen er nået.

Citronfromage frit efter Heiberg og Hanne + egne ændringer. (4-6 personer - eller 1 hvis du er en dessertso)

5 blade husblas (læg dem i koldt vand med det samme)
4 past. æggeblommer
4½ past. æggehvider (3 bægere af 1½)
120 g flormelis
1 stang vanille
2 store øko citroner
1 stor øko lime
2 ½ dl piskefløde


Vask citrusfrugterne og riv så meget af skallen af som muligt - undgå det hvide. Pres derefter frugterne og si saften igennem en finmasket si. Sæt den til side.

Duften af citrus er nærmest berusende. Jeg syntes dog der var lige groft nok revet til fromage.

Så det fik lige en tur *wroom wroom* i mini-hakkeren.

Til basen piskes først et tyk og luftig æggesnaps at æggeblommer, halvdelen af flormelisen og marven fra en vanillestang. Pisk til massen er helt lys og kom den revne, blendede citrusskal i.

Vask piskeriset og pisk i en ren skål hviderne med resten af flormelisen.

Pisk først hviderne let, tilsæt sukkeret og pisk til 'soft peaks'.

Pisk fløden til let skum - endelig ikke for meget, det gør fromagen for 'tæt'.

Den siede citrussaft varmes i mikrobølgeovnen eller i en lille gryde. Den skal ikke være skoldhed, bare lun nok til at den udblødte husblas kan smelte deri. Pisk æggesnapsen op igen og pisk citrus/husblasblandingen i. Vend derefter flødeskummet i og til sidst de piskede æggehvider. Tah da.... og så er fromagen færdig.

Kom den i de ønskede portionsglas eller i en skål og lad den sætte sig på køl i nogle timer.


Tag den ud af køleskabet ca 30 minutter før den skal serveres og pynt den med flødeskum.

Se lige hvor let, luftig og smooth den er. Det er virkelig en frisk, lækker fromage og jeg vil helt klart bruge lime fremover. Og mens jeg spiste den første portion fik jeg en idé: lakrids!

Så den 2. portion blev drysset med rå lakridspulver fra Johan Bülow. Oh my, det hiver mormors gamle traver op på et helt andet plan.

Der var lidt fromage tilbage efter jeg havde fyldt mine glas - så jeg besluttede mig for at eksperimentere lidt.


Jeg havde lige set Line lave ispinde - og fik den tanke at jeg da kunne lave ispinde af resten.

Som sagt - så gjort.

Hallo, se lige den frækkert. Dyppet i lidt lakrids er det da en snazzy lille happer.

10 kommentarer:

 1. Kære Malou
  Labert er det rette ord i denne sammenhæng!
  Hvordan blev konsistensen af isen? Jeg tænker med husblas i?
  Lidt dessertso er man vel altid ;)
  Rigtig god weekend.
  Knus Hanne

  SvarSlet
 2. Nu er det første gang jeg ligger en kommentar, men bliver simpelthen nødt til at gøre det til denne dessert. Jeg ELSKER citron fromage og det lyder ikke til at den bliver værre med et twist af lime, det må jeg prøve.
  Jeg er forresten vild med din blog - både når det handler om din lækre mad og dit liv.
  Håber du får en dejlig dag.
  Hilsen Pernille

  SvarSlet
 3. Jamen altsåååå. husblas.. Jeg kan bare ikke..
  Det bliver mærkeligt hver gang.
  Det ser ellers lækkert ud.
  Kan lige forestille mig at det smager smukt med lakrids.

  SvarSlet
 4. Jeg har altid ææælsket citronfromage - indtil min allergi ramte mig. Nå. Men så elskede jeg lakrids. Og nu har du saftsusme kombineret de to i en totalt sexet frækkert af en dessert. Jeg er SÅ misundelig!!!! Hold mund hvor ser det spiffy ud! *savle*

  SvarSlet
 5. Hej Malou

  Wow, det ser godt ud! Jeg lavede også engang citronfromage, før du gjorde det in og trendy, og det er bare så godt!

  - Ungersvenden

  SvarSlet
 6. Hej Klidmoster.
  ÅHHHH nu har mine citronfromage-cravings nået uanede højder!! Billedet med en skefuld er jo næsten sadistisk når man ikke selv sidder med en portion. Må vist igang :) Har mors opskrift liggende der venter.
  Mvh Maiken

  SvarSlet
 7. åhr du er styg :) hjemmelavet citronfromage er bare det bedste. og god ide med de ispinde! jeg tror faktisk at vi fik noget appelsinfromage i "ispindeform" som børn. Mmmm :)

  SvarSlet
 8. Mm mm mmmm.... Der er da den skønneste opskrift på denne, for mit vedkommende, Bedstemor-dessert! Den har en skøn konsisten, en frske smag og den DEJLIGSTE duft! Denne opskrift er virkelig a trip down memorylane!

  SvarSlet
 9. Aaaaaaaaaaaaaaargh det er tortur!
  *elsker citronfromage*

  Hvis der er nogen, der har savlet på din blog i dag - så er det mig!

  SvarSlet
 10. Besvimede lidt af både lykke og misundelse, da jeg læste dette indlæg. Kæft, hvor ser det lækkert ud! Citronfromage er min livret (:

  - Kit

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...