fredag den 22. april 2011

Ramsløgspesto...

Ramsløg, ramsløg, ramsløg - hypen er på sit højeste lige nu. De liflige blade bliver flittigt brugt rundt omkring på div madblogs og ude i køkkenerne. De er skønne friske - men har en kort holdbarhed. Derfor laver jeg ting af dem nu som kan holde sig i et stykke tid. Det er både blevet til ramsløgsolie og ramsløgssalt. Det er også blevet til en en omgang pesto. Den kan holde sig i køleskabet i ca 1 uge, men jeg fryser altid min - for så kan den holde sig i næsten 1 år.

Efter rovet i Risskov havde jeg jo indholdet af hele den her kurv at gøre godt med. Der var ca 800 g og ca halvdelen røg i blenderen.

Jeg bruger ikke noget med mål og vægt når jeg laver pesto, det er bare 'passende mængder'. Ramsløg, mandler, parmesan, olivenolie og et nip salt - intet andet. Man kan selvfølgelig bruge pinjekerner, men de er dyre og hvis man er uheldig give 'pinjemund'. Jeg foretrækker at bruge cashewnødder, men nu var det lige mandler der var i skabet.

De passende mængder køres til den ønskede konsistens. Det bliver noget af en bulderbasse, fyldt med saft, kraft og C-vitamin.

Jeg fryser altid den slags ned i enten små bøtter eller poser. Når man skal bruge en pose er det en fordel at fryse det i 'hjørnet'. Det er nemmest hvis man tager et glas til hjælp og stikker posen ned i det først. Så undgår man at få pesto ud over det hele i fryseren.

Klip de lange ender af poserne og kom dem i fryseren. Når man så får brug for pesto er det bare at smide sådan en fætter i en skål kold vand - så er den klar til brug på ca 15 minutter.

Det er også blevet til en stor portion puré til fryseren. Det er bare blendede ramsløg med et par dråber olie og lidt salt. Jeg har lige bruge et par skefulde til en kartoffelsalat - den skal vi ha' i aften til sæsonens første grillpølser.

21 kommentarer:

 1. *savle*
  Jegvilogsåhaveramsløg! *sgu*

  SvarSlet
 2. Der er ramsløg for alle pengene..!! Ser lækkert ud.

  SvarSlet
 3. Vi har også forsynet os med en masse ramsløg i Risskov og det er simpelthen bare så lækkert! De små skud er fantastiske vendt hurtig på panden med asparges og sammen med pasta!

  SvarSlet
 4. Tak for en fin blog.
  Jeg har også scoret en bunke ramsløg på Amager. Jeg har dels brugt dem i salat, og så lavede jeg pesto uden parmesan. Ramsløget træder mere i karakter uden osten. Det smager fantastisk.

  SvarSlet
 5. Jeg har aldrig smagt ramsløg, men kan forstå at jeg har meget til gode, hvad det angår. En meget populær spise. Tak for det meget beskrivende indlæg.

  God påske!

  SvarSlet
 6. Hi hi - har også været ude at finde ramsløg i dag, og da du nu har lagt lækre opskrifter ind, skal jeg hamstre hamstre kilovis ramsløg i morgen :)
  I dag brugte jeg dem til pita med kyllingsalat. Mums!

  SvarSlet
 7. Næh hvor pudsigt. Jeg havde en håndfuld ramløg med hjem idag som blev til ramsløgspesto. Det var klart bedst "sammen med noget". Det var meget naturagtigt bare sådan råt.

  SvarSlet
 8. Tak for tip om, at fryse pesto! - den tanke har jeg ikke selv fået...:-(
  Har nu frosset min ramsløg pesto, noget af den vil jeg servere for mine to veninder jeg har en slags mad-klub med.

  SvarSlet
 9. Rigtig god mad du laver til dine nære, og tak for de gode tip

  Henrik

  SvarSlet
 10. Jeg har lavet ramsløgspesto i dag, men jeg synes den er blevet for stærk :/ Har du et godt råd ? har prøvet at "fortynde" den med lidt ekstra citronsaft, ekstra mandler og en smule honning, men den bider stadig lidt rigeligt på tungen....

  Jeanette

  SvarSlet
  Svar
  1. Hmm, det er faktisk et lidt svært spørgsmål. Ramsløg er jo en løgplante med fællestræk med hvidløg - og indeholder derfor svovlforbindelser som brydes og forstærkes ved findeling/blendning. Det kan ikke undgås at den 'bider' på tungen. Det er nok ikke selve pestoen du skal regulere - men tænke over doseringen når du bruger den. Håber det er svar nok?

   God påske :-)

   Slet
  2. Hej Malou
   Jeg har tidligere lavet ramsløgspesto hvor jeg ikke synes den blev så stærk. Tænker om det måske er fordi jeg brugte fine spæde blade som jo stadig er fulde af saft og kraft i stedet for de lidt større som har stået i skovbunden længere og mistet kraft ?
   Forsægte mig i går med at blande den op med lidt creme fraiche og citronsaft og det blev faktisk fint som salatdressing.
   Vil i dag forsøge mig med din opskrift på urtesalt med ramsløg.
   Også god påske til dig :)

   vh
   Jeanette

   Slet
  3. Hej Jeanette

   Det er en meget plausibel forklaring - selv om de store nu også godt kan være ret så kraftige.

   Mums, lækker salatdressing :-)

   Dejligt, det er noget skønt urtesalt - men være lige obs på at det godt kan svie lidt i øjnene mens du tørrer det. Der er knald på de ramsløg :-D

   Glad påskehilsen
   Malou

   Slet
 11. Hejsa. Jeg har været i Risskov og hamstre ramsløg og har tænkt mig at prøve din opskrift -men lige et spørgsmål: smutter du mandlerne eller bruger du det hele?
  Gry

  SvarSlet
  Svar
  1. Hejsa

   Jeg bruger dem hele - med det er af dovenskab ;-)

   Slet
 12. Tak for dit hurtige svar! Og længe leve dovenskaben, det er jo påske, så de ryger også hele i blenderen her! Glæder mig til at smage resultatet!

  SvarSlet
  Svar
  1. Ha ha, det er også mit motto :-D

   Som du kan se ovenfor her er der godt bid i ramsløgene lige nu - så det bliver en MEGET kraftig pesto som sikkert vil vide godt på tungen. Men tænk over at få den doseret rigtig der hvor den skal bruges, så skal det nok gå. Pøj pøj med projektet :-)

   Slet
 13. Hej Malou, ved du hvor længe ramsløgsolien kan holde sig?
  Kh

  SvarSlet
 14. Bare træls at man ikke har plads i fryser til det plejer at lave frikadeller af Ramsløg
  En anden sag er jeg er ikke sikker på maven vil gå med til det har en del problemer med den

  SvarSlet

Dejligt at du lægger en kommentar. Jeg læser dem alle og sætter stor pris på dem - men mine kræfter er små, så jeg besvarer desværre kun i begrænset omfang. Bær over med mig!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...